Belastingdienst mag geen (huur)toeslag inhouden

De Belastingdienst mag geen (huur)toeslag inhouden om een openstaande belasting- schuld te vereffenen. Maar soms gebeurt...

Getty Images

De Belastingdienst mag geen (huur)toeslag inhouden om een openstaande belastingschuld te vereffenen. Maar soms gebeurt dat wel. Daar kan met succes bezwaar tegen worden gemaakt.

Soms heeft de Belastingdienst echt iets te inhalige vingers, zoals blijkt uit dit praktijkvoorbeeld. Dat merkte mevrouw De Goede*. Op grond van haar inkomen en de hoogte van de huur heeft zij recht op huurtoeslag. Dit is een maandelijkse toeslag die de Belastingdienst uitkeert. Gelet op haar krappe inkomen kan mevrouw De Goede de toeslag niet missen. Dus valt het haar onmiddellijk op als de toeslag een maand uitblijft.

Opmerkelijk verhaal

Als zij daarover met de Belastingdienst kantoor Zwolle contact opneemt, krijgt zij een opmerkelijk verhaal te horen. Omdat er uit eerdere jaren nog een bedrag aan inkomstenbelasting open staat, heeft de Belastingdienst besloten dat te vereffenen met de huurtoeslag. Oftewel, de huurtoeslag wordt niet uitbetaald totdat de schuld aan inkomstenbelasting is uitbetaald. Mevrouw De Goede is daar op z'n zachtst gezegd niet gelukkig mee. Zij kan het geld gewoon niet missen. Zij heeft hier ook geen toestemming voor gegeven en bovendien heeft de Belastingdienst haar niet medegedeeld dat de dienst dit van plan was. Zonder toeslag is De Goede niet in staat haar huur te betalen en binnen de kortste keren ontstaat er een huurschuld.

Zij legt haar oor te luisteren bij mensen die daarvoor hebben doorgeleerd en haar wordt verteld dat de Belastingdienst dit niet mag doen. Als zij daarover bij de Belastingdienst aan de bel trekt, is het het bekende verhaal van kastje en muur. Zij vangt op alle fronten bot.

Belastingdienst gaat door het stof

Gelukkig voor mevrouw De Goede heeft zij een verzekering. En het is opmerkelijk wat één briefje van de jurist van DAS Rechtsbijstand teweeg kan brengen.

In de Invorderingswet 1990 is precies geregeld welke mogelijkheden er voor verrekening zijn, ,,en toeslagen vallen daar niet onder. U wordt niet de mogelijkheid gegeven om toeslagen met belastingen of heffingen te verrekenen.''

De Belastingdienst reageert vrijwel per kerende post en gaat diep door het stof. ,,De verrekende huurtoeslag met openstaande aanslagen inkomstenbelasting heeft ten onrechte plaatsgevonden. Dit zal worden hersteld door middel van een herstelboeking.''

En daarmee is de zaak voor mevrouw De Goede uit de wereld. Maar het is wel een kwestie waar iedereen die hetzelfde lot treft zijn voordeel mee kan doen.

*Het betreft een gefingeerde naam.

Auteur