Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Vraag en Antwoord

Hoe wissel ik een pot kleingeld in?

17 April 2008Maarten van Wijk

Ik heb een hele pot kleingeld die ik wil inwisselen. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Wisselen in briefgeld bij een bank gaat u niet lukken. U maakt alleen kans bij uw eigen bank, als u op uw rekening stort. De service van banken wisselt. Aan de balie wordt doorgaans van u verwacht dat u zelf enig voorwerk doet. Bij ABN Amro is dat zo, en ook de Postbank wil dat u de muntjes uittelt in plastic zakjes. Elke muntsoort moet in een apart zakje, in een vaste hoeveelheid. Voor het plezier van het storten betaalt u 0,30 cent per zakje, tenzij u een kind bent, of u stort op een girospaarrekening.

Stortingsautomaat

Bij de nieuwe vestigingen, de Postbankwinkels, is de Postbank in navolging van veel andere banken overgeschakeld op een stortingsautomaat. Banken hebben doorgaans niet op elk filiaal zo’n automaat staan en soms is hij kapot. Dan moet u toch weer naar de balie. Een ding is zeker: ze zijn daar niet blij met u en uw zak munten. De wisselservice kost de banken een hoop tijd, die ze liever besteden aan diensten die meer geld opleveren.

Het dankbaarst is het om met uw kleingeld naar een winkel te gaan. Die hebben veel wisselgeld nodig, en voor rollen munten moeten ze dik betalen bij de bank. De meeste winkeliers, zeker kleine, zullen u daarom met open armen ontvangen als u op een rustig moment binnenkomt met uw zak kleingeld.

Inwisselen muntjes is zo makkelijk niet...

Een pot kleingeld: veel Nederlanders storten er geregeld hun overtollige kleingeld uit hun portemonnee in. Maar als de pot overstroomt, dan is het vaak niet eenvoudig de muntjes op je bankrekening te krijgen. Dat ondervond ook John Lux (79) uit Rotterdam.

Lux heeft wel meer dan een pot met muntjes: na een jaar sparen heeft hij een hele emmer vol. Bij het centrale nummer van de Postbank hadden ze een tip voor hem: de nieuwe Postbankwinkel in het stadscentrum van Rotterdam. Daar staat een mooie automaat waarin hij zijn emmertje kon legen. Het geld verhuist dan automatisch naar z’n bankrekening.

Automaat kapot

Zijn zoon, ook al een emmertjesspaarder, nam een dagje vrij om Lux met zijn zware geldemmer naar de winkel te brengen. ,,Het is prachtig in die winkel,” zegt Lux. ,,Maar de automaat was kapot.” En geld inwisselen aan de balie mocht niet: daar doen de nieuwe hippe Postbankwinkels niet aan.

Wisselen kan nog bij de overige postkantoren, hoewel die in 2009 verdwijnen. Maar daar moet elke muntsoort in een apart zakje. Op gewicht wordt er dan uitbetaald. ,,Dat kost me uren,” moppert Lux. ,,En naar een winkel om te wisselen voelt niet zo prettig.”

"Postbank, doe wat!"

Hij belde de volgende dag de klantenservice. Die had goed nieuws: de automaat was gerepareerd. Opnieuw toog Lux naar het centrum, wierp wederom een deel van zijn geldemmer in de parkeerautomaat om alsnog een kapotte automaat te treffen.

,,Ik heb gevraagd of ze me wilden laten weten wanneer de automaat gerepareerd is, maar ik hoor niks. Hoe weet ik nu, wanneer ik naar die winkel kan met mijn emmer,” vraagt Lux zich af. Hij is niet nijdig, zegt hij. ,,Maar waarom moet dit zo? Postbank doe er wat aan!’’

De Postbank was gistermiddag niet bereikbaar voor een reactie.

negen reacties

ed in den bosch, Vrijdag 29 Mei 2009 13:35

Als je in het verleden bij Postbank (postkantoor) de speciale zakjes munten inleverde, je moet wel een spaarrekening hebben bij hun, dan kostte dat niets. Onlangs bracht ik wat zakjes met 0,50 1,00 en 2,00 euromunten naar het postkantoor. Geen probleem maar nu bij ING rekenen ze 0,50 eurocent per zakje ingeleverde munten. Dus munten sparen is niet zo leuk meer. Dus ook niet sparen in een spaarpot. Lijkt mij duidelijk weer een opvoedkundig en sociaal probleem.

‘s-gravenhage

nooiteenportemoneevolschroot, Dinsdag 30 Maart 2010 13:12

Je kunt natuurlijk ook een beetje minder lui zijn bij het betalen en zoveel mogelijk proberen te passen.

Liep as in de Hema, en daar hing een bordje dat ze graag klein geld wilden hebben.
Uiteraard moet je dat wel effies sorteren, maar daar kun je dan wel gratis je geld omwisselen denk ik. Winkeliers betalen zowieso extra voor hun kleingeld, dus die zullen er vast dol op zijn.

Klein geld afstorten bij de rabobank dat is pas schandalig.
6 keer gratis en dan 6.30 per storting ongeacht wat je stort.
Schandalig,lang leven de banken

Dit heeft natuurlijk niets te maken met lui zijn en niet gepast willen betalen!! Volwassenen en kinderen hebben vaak een spaarpot waar ze munten in doen om zo “ongemerkt” te sparen. Het is gewoon te gek voor woorden dat ik moet betalen om mijn geld op mijn rekening te mogen zetten bij mijn eigen bank!!!

zou het niet beter zijn om terug te keren naar de jaren 60 waar de bank nog spaarbank was en je 100 gulden kleingeld nog goed was voor honderd gulden. Was het toen niet ook zo dat de bankwet hierop toezag. Het zou verboden moeten zijn om aan het wisselen van kleingeld naar papiergeld of via-versa geld te mogen vragen door een bank. Als een winkelier dit doet, dan is dit prive en kun je er niets op tegen hebben. Maar een bank is toch bij de wet geregeld.

Het zou een optie kunnen zijn om met je kleingeld naar het casino in de buurt te gaan en het daar in te wisselen voor papier geld.En niet gaan gokken want dan heb je waarschijnlijk voor niks gespaard haha

Tuig,witte borden criminelen,

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN