Bij welke belegcursus leert u het meest?

Getty Images

U wilt beginnen met beleggen. U kunt natuurlijk gewoon wat gaan proberen. Maar misschien is het verstandig u voor te bereiden, met een gedegen cursus. Wat zijn de goede?

Beleggen: iedereen lijkt er verstand van te hebben. Spreid je portefeuille! Stap in olie! Stap in goud! Dalen de koersen? Dan moet je juist bijkopen! Het is moeilijk te weten wat je moet geloven, als je van je zelf niets van beleggen weet.

Om te voorkomen dat u stuurloos achter alle rattenvangers en hypes aanloopt, is goed om u zelf te wapenen met goede achtergrondkennis. Zodat u kunt beoordelen welk advies nuttig is, en welk advies pertinente onzin. Maar hoe doet u dat? Hoe doet u goede, onafhankelijke, degelijke kennis over beleggen op?

Tijd voor een beginnerscursus. Die worden in allerlei soorten en maten aangeboden. Er zijn boeken, gratis introductiemiddagjes van banken, maar ook complete cursusprogramma’s van honderden euro’s. Zijn ze nuttig? AD Geld & Recht bezocht voor u drie cursussen.

De gratis cursusmiddag: SNS Fundcoach

Op de site van SNS Fundcoach, een populaire plek om te beleggen in fondsen, staan prominent de cursusdata voor een gratis mini-cursus ‘slimmer beleggen’. De cursus geeft ‘inzicht in de wereld van beleggingsfondsen’, belooft SNS Fundcoach.

Fondsen zijn een prettige manier om te beginnen met beleggen. SNS Fundcoach is goede wederverkoper van zulke fondsen. En de cursus is gratis! Zo komt het dat zo’n tweehonderd man afkomen op de cursusavond in Rotterdam. Alles is goed verzorgd: hapjes, drankjes en veel in pak gestoken helpers met SNS Fundcoach-das. Financiële instellingen stralen graag succes uit.

De cursus begint met de voordelen van beleggen in fondsen. Ook is er duidelijke objectieve informatie over hoe fondsen werken en wat voor soorten en maten er allemaal zijn. Daarna vertelt de cursusleider over de fondsen die SNS Fundcoach allemaal in de aanbieding heeft. De standaardfondsen van grote bedrijven als ING of Robeco zijn maar zo-zo. De fondsen van SNS Fundcoach daarentegen, dat zijn parels. Kleine, relatief onbekende fondsen uit Scandinavië en Oost-Europa halen hogere rendementen en vertonen minder koersschommelingen.

Het wordt allemaal onderbouwd met cijfers en uitleg die, het moet gezegd, zeer overtuigend zijn. De aangeprezen fondsen hebben inderdaad goed gepresteerd. Een ervan, Skagen Global, is zelfs een kleine mediahype geworden, met juichende besprekingen in alle financiële bladen.

De cursus is deels leerzaam, maar illustreert ook het probleem dat we juist probeerden te verhelpen met een cursus. We hebben te weinig kennis om te weten in hoeverre een op zich overtuigend advies klopt. Hoe weten we of SNS Fundcoach niet al te enthousiast is over zijn eigen fondsen?

Meer informatie

Het cursusboek: Beleggen voor Dummies

Misschien moeten we er eens een boek op naslaan. In de bekende gele cursusserie ‘voor Dummies’ is er ook het boek Beleggen voor Dummies. Het is een vertaling van het Engelse origineel, maar aangepast aan de Nederlandse situatie door Matthijs Kanis, oprichter van diverse beleggingssites.

Het boek is meer dan 250 pagina’s dik en staat vol met informatie. Alle mogelijke vormen van beleggen komen aan bod, van aandelen en fondsen tot producten voor gevorderden als opties en turbo’s. Bijzondere beleggingen in kunst, grondstoffen of goud, de werking van beurzen, patronen in het gedrag van de belegger, analyse van beurskoersen: alles wordt besproken, zij het soms wat oppervlakkig.

Begrijpen we nu meer? Ja. Het hoofdstuk over rendement en risico werp meer licht op de beloftes over de fondsen van SNS Fundcoach. Maar na lezing van het boek bekruipt een beginner nog steeds een gevoel van ‘wat nu’? Wat moet ik nu concreet doen om goed te beleggen? Hoe kies ik een aandeel, wanneer koop ik het?

Dit is een euvel van veel cursussen: de ‘hoe-vraag’ wordt zelden beantwoord. Op vragen als ‘wat is een fonds’ of ‘wat is een koers-winstverhouding’ vinden we overal snel een antwoord. Maar de vragen als ‘hoe kies ik het beste fonds’ of ‘hoe weet ik wanneer ik moet verkopen’, daar blijven we tot nu toe mee zitten.

Meer informatie

  • Kanis, Matthijs: Beleggen voor Dummies. Amsterdam: Addison Wesley / Pearson, 2006. 19,95 bij Bol.com.
  • Verkrijgbaar o.a. via de AD Boekenshop.

De dure cursusserie: Alex Beleggersbank

Goedkoop is duurkoop. Misschien moeten we eens de portemonnee trekken voor een goede, onafhankelijke cursus. Die van Alex Beleggersbank bijvoorbeeld: 250 euro per les. Alex is een betrouwbare partij: het bedrijf biedt beleggers de mogelijkheid zelfstandig in aandelen en obligaties te handelen. Die kun je overal kopen. Alex heeft dus geen eigen producten die het ons kan aansmeren.

De cursus begint dreigend, maar daarmee ook geruststellend. ,,Ik ga jullie eerst op de gevaren van beleggen wijzen,’’ zegt de cursusleider. Bij deze cursus zijn ze pas eerlijk!

De rest van de avond leren we heel praktische en nuttige dingen. Er wordt antwoord gegeven op de vraag: ‘wanneer moet ik kopen of verkopen?’ Dat is misschien wel de moeilijkste beslissing voor een belegger. Ze wordt vaak op emotie genomen. En daarmee vaak fout. Winnende aandelen worden te vroeg verkocht, verliezende aandelen tegen beter weten in vastgehouden tot ze niets meer waard zijn. Dat is het risico.

De cursus vertelt heel concreet hoe u dit alles voorkomt. U spreekt bijvoorbeeld van tevoren met uzelf af, dat u een aandeel verkoopt als het meer dan 20 procent stijgt of daalt. Winnaars doen het zo, aldus de docent. Kijk, daar kunnen we wat mee.

De cursus beleggingsstrategie maakt deel uit van een tweeluik met een cursus over beleggingsinstrumenten: de zaken waarin je kunt beleggen, en welke je moet kiezen. Daarna zijn er nog twee cursussen voor gevorderden en trainingsmiddagen. Het hele programma kost 899 euro.

Meer informatie

Welke cursus is de beste?

Dat hangt ervan wat u zoekt in een belegcursus? Onafhankelijkheid, gedegen informatie, maar vooral praktisch advies. Voor diepgaande informatie koopt u het beste een boek. Dan kunt u ook nog eens iets naslaan. Voor praktische begeleiding is een cursus beter, zoals die van Alex. Voor een goede cursus moet u helaas wel in de buidel tasten.

Andere opties

  • De LOI hebben een schriftelijke cursus die u in 9 maanden zou moeten afronden. De inhoud lijkt ongeveer gelijk aan die van de Alex cursussen. Kosten zijn 34,50 per maand (sneller studeren loont dus). www.loi.nl.
  • Websites zoals belegger.nl en IEX.nl bieden vaak gratis cursussen aan. Die van IEX, door beleggoeroe Corné van Zeijl, graaft dieper dan alle cursussen die hier zijn besproken. U moet zich er wel voor registreren.
  • Veel boekjes in de handel zijn geschreven door financiële journalisten. Arno Reekers en Peter van der Tuin (Financiële Telegraaf) schreven Beleggen voor Beginners: Geld verdienen zonder te werken! Adriaan Hiele (NRC) schreef Beleggen voor Jan & Alleman en Erica Verdegaal (ook NRC) Beleggen in een Notendop. Al deze boeken zijn o.a. verkrijgbaar via de AD Boekenshop.
Auteur