Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Hoeveel vergoeding mag een vrijwilliger krijgen?

30 Juli 2008Maarten van Wijk

U doet vrijwilligerswerk. Hoeveel vergoeding mag u krijgen? En als geen vergoeding krijgt, zijn de gemaakte kosten dan tenminste aftrekbaar?

Als vrijwilliger kan u een belastingvrije vergoeding krijgen. Die is maximaal € 4,50 per uur (€ 2,50 per uur als onder de 23 bent). Daarnaast mag u een vergoeding ontvangen voor werkelijk gemaakte onkosten. Voor autokilometers mag u de werkelijke kosten declareren, ook wanneer die hoger zijn dan de 19 cent per kilometer waar werknemers aan gebonden zijn.

In totaal mag u maximaal € 150 per maand krijgen en maximaal € 1.500 per jaar. Deze vergoeding hoeft u dus niet op te geven bij de belastingaangifte.

Er gelden voor de rest nog wat voorwaarden. U moet het werk doen voor een organisatie zonder winstoogmerk. Dat wil zeggen, geen B.V. of N.V. U mag ook niet in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf (u kunt geen vrijwilligerswerk doen voor uw eigen baas.) U bent ook geen vrijwilliger, als u het vrijwilligerswerk als beroep doet (met andere woorden, als u in de uren van uw baas werkt bij een andere organisatie.)

Wat als ik meer krijg?

Ontstijgt de vergoeding de bovengenoemde grenzen, dan bent u geen vrijwilliger. Als de inkomsten niet worden opgeven, zijn zowel de vrijwilligersorganisatie als u illegaal bezig.

Om de zaak dan op te lossen, is het in het eenvoudigste geval toegestaan dat de organisatie u met terugwerkende kracht als freelance medewerker behandelt. De organisatie moet opgeven aan de Belastingdienst wat ze aan u heeft uitgekeerd, en u geeft de inkomsten als ‘overige inkomsten’.

Maar de fiscus kan ook van oordeel zijn dat u in feite in loondienst was. In dat geval moet de organisatie uw onkostenvergoeding alsnog als loon uitbetalen, met inhouding van loonheffingen, en u moet de vergoeding opgeven als inkomen uit arbeid.

Zijn er gevolgen voor uitkeringen?

Als u een bijstanduitkering krijgt, krijgt u al eerder last van de vergoeding. Uw uitkering wordt aangepast als u meer krijgt dan € 95 per maand is en € 764 per jaar. De gemeente kan u ontheffing verlenen tot € 150 per maand en € 1500 per maand, als het werk nodig is voor uw reïntegratie.

Ook bij regelingen voor vervroegd pensioen zoals VUT, FPU en prepensioen zijn er beperkingen op bijverdiensten die zich uit kunnen strekken tot de vrijwilligersvergoedingen. Dit moet u navragen bij uw oude werkgever, vakbond of pensioeninstantie. U kunt het ook zelf nazoeken in uw cao.

Ik krijg geen vergoeding! Kan ik mijn onkosten opgeven als gift?

Dat kan wel, maar de voorwaarden zijn streng. Giften zijn pas aftrekbaar boven een drempel van 1 % van uw inkomen. Verdient u dus 50.000 euro per jaar, dan mag u alleen de kosten boven 500 euro aftrekken. Hebt u maar een laag inkomen, dan is de drempel toch minimaal 60 euro.

Daarnaast kunt alleen de kosten aftrekken die u daadwerkelijk hebt gemaakt (dus niet de urenvergoeding die u bent misgelopen). En dan nog niet altijd. Het werk moet om te beginnen gedaan zijn voor een erkend goed doel voor de fiscus. Daarnaast moet het zo zijn, dat u de vergoeding wel had kúnnen krijgen. Gemaakte kosten voor een instelling die nooit vergoedingen betaalt, kan u niet als gift opvoeren. Het kan wél, als de stichting bijvoorbeeld niets kon betalen doordat ze in financiële problemen zat, of wanneer u de vergoeding is aangeboden, maar u hem hebt geweigerd.

Kosten die u gemaakt hebt voor autoritten, zijn aftrekbaar voor maximaal 20 cent per kilometer.

Voor meer informatie over aftrekbaarheid van giften zie het artikel 'goede doelen fiscaal zeer aantrekkelijk'.

zeven reacties

mildred heskes, Dinsdag 24 Maart 2009 21:21

Ik werk als vrijwilligster bij een zorginstelling,, ik krijg geen vergoeding daar doen zij niet aan ook geen reiskosten vergoeding , is hier niets aan te doen?

Zoetermeer

Geachte Heer Mevrouw.

Ik ben een eigenaar van een fitness centrum.
Ik heb gelezen dat ik voor vrijwilligerswerk 150 euro mag betalen.
Moet ik dat nog aan de belasting dienst opgeven.

Hoogachtend R Daoud

Geachte heer R. Daoud, een fitness centrum is een winstgevend bedrijf (als het goed is/gaat)

U moet personeel dan ook aannemen en geen vrijwillegerswerk laten doen omdat winstgevende bedrijven niet onder de regeling vallen.

ik woon in een 55* complex en heeft aow mag ik bymensen die zelf de ramen niet kunnen zemen de ramen gaan zemen tegen een ver goeding die wy onderling af spreken er is ook een glazenwaser in de wyk maar die kunnen of willen dezen niet nemem ik ziet het als vrijwilegenswerk mag ik dat doen.

Christian Ndikumana, Donderdag 19 Juni 2014 16:49

Ik werkt als vrijwilligers bij Rode Kruis een ik heb vrijwilligers vergoeding gedeclareerd bij de Gemeente toen heb ik brief ontvangt dat ik geen recht heeft op dat geld.Is dat waar of niet?

Hallo ik ben sinds kort vrijwilleger in een theater hoeveel uur moet ik minimaal werken om voor een vrijwillegersvergoeding in aanmerking te komen en waar moet ik dit aanvragen.

Beste.

Mijn vriendin gaat voor school 1 uur per dag helpen in de pauze voor de tussentijdse overblijvers. ze ontvangt hiervoor 8 euro per keer. ze doet dit 2x per week.
Moet ze dit opgeven? want de norm van 4,50 ze is 21 namelijk word hiermee overschreden.

er zou dus belasting over betaald moeten worden?

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN