Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

1 euro meer voor betaling per acceptgiro: mag dat?

Mag mijn kabel- of energieleverancier voor betalingen per acceptgiro een toeslag van 1 euro per kwartaal in rekening brengen?

04 Augustus 2008David Bremmer

Mag mijn kabel- of energieleverancier voor betalen per acceptgiro een toeslag van 1 euro per kwartaal in rekening brengen?

UPDATE, oktober 2008. Bedrijven zijn vrij om voor betalingen per acceptgiro een toeslag in rekening te brengen. Zij maken daar immers extra kosten voor. Die mogen zij doorberekenen. Of dit klantvriendelijk is, is weer een heel ander verhaal.

Maar werpen de nodige lezers op: bedrijven zijn toch verplicht drie betaalmethoden aan te bieden? Dat zou betekenen dat er een extra optie overblijft voor klanten die niet per automatische incasso of acceptgiro willen betalen.

Wel of geen drie betaalmethoden?

Dat laatste geldt echter alleen voor energiebedrijven, zo laat de Consumentenautoriteit desgevraagd weten. Andere bedrijven zijn vrij het aantal betalingswijzen zelf te kiezen.

Ook KPN, dat sinds 1 september 2007 een toeslag van 1,25 euro voor betaling per acceptgiro rekent, hoeft slechts één of twee betalingsmethoden aan te bieden. Veel mensen hebben hierover bij Geld & Recht geklaagd. In de toepasselijke Richtlijn 2002/22/EG staat echter niets over de betaalmethoden. Dat is dus wel het geval in de EU-regelgeving over de energiebedrijven.

Energiebedrijven

In Richtlijn 2003/54EG Bijlage A, sub d staat dat energiebedrijven consumenten een 'ruime keuze' moeten bieden. Deze voorwaarde is ook in artikel 5 van de Ministeriële Regeling Afnemers van 14 juli 2004 vastgelegd.

Hoeveel zo'n ruime keuze inhoudt? Volgens de Consumentenbond minimaal drie betalingsmethoden, aangezien twee methoden moeilijk ruim te noemen valt. Voor die interpretatie valt wat te zeggen. Toch: zolang de rechter hier geen uitspraak over doet, kunnen we slechts speculeren.

De Nationale Mededingings Autoriteit (NMA) vertelt ons dat de meeste energiebedrijven de volgende drie betaalmethoden gebruiken:

- Automatische incasso

- Acceptgiro met administratiekosten

- Contant betalen aan de balie van het hoofdkantoor

Inderdaad, van die laatste mogelijkheid kijken wij ook op. Dit lijkt toch moeilijk een 'ruime keuze' te zijn, zeker nu alleen de automatische incasso kosteloos is. Bijna niemand zal de trein of auto pakken (laat staan uit Groningen of Maastricht) om naar het hoofdkantoor af te reizen.

De wettelijkheid van deze praktijk valt dus te betwijfelen. Maar ook hier geldt weer dat de rechter zich er (nog) niet over heeft uitgesproken. En daarvoor moet eerst iemand een procedure aanspannen.

vijf reacties

Hoe zit het als je via internetbankieren zelf automatisch betaling per maand doet. Dan mag je de kosten er toch afhalen als je zorgt dat de betaling binnen is voordat zij een rekening met acceptgirokaart sturen want dan hoeven ze geen acceptgirokaart te sturen met de daaraan verbonden kosten.

Utrecht

Kosten voor een acceptgiro is mijns inziens een kletsverhaal en slechts voorwendsel tot automatische incasso terreur. Ik heb geen acceptgiro nodig. Die gooi ik weg. Ik wil wel een factuur of voorschotnota zoals iedereen die krijgt – zonder kosten. Die betaal ik dan via internetbankieren. Het systeem automatische incasso is een (voor)financieringsmaatregel van Nuon (geheel) en KPN (deels).

Tiel

Ik heb over de extra kosten voor de AC contact opgenomen met Eneco maar kreeg als antwoord dat ik natuurlijk wel via een periodieke opdracht kon betalen maar dat dat niet de kosten van de acceptgiro wegneemt. Om onder de extra kosten uit te komen ben je verplicht om een machtiging af te geven en aangezien ik mijn rekening zelf in de hand wil houden neem ik dan de extra kosten (onder protest) maar voor lief. Ik betaal wel op het allerlaatste moment via internet.

Berkel en rodenrijs

De rechter heeft dit immidels gedaan lijkt mij.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN