Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Verhuur uw koopwoning via de Leegstandswet

U hebt een nieuwe woning, maar raakt uw oude huis niet kwijt. Verhuren van de oude woning lijkt dan aantrekkelijk, probleem is dat dit niet mag van de bank. Toch is er een sluipweggetje: verhuren kan...

03 Maart 2009Aniel Autar

U hebt een nieuwe woning, maar raakt uw oude huis niet kwijt. Verhuren van de oude woning lijkt veel huizenbezitters dan een aantrekkelijke noodmaatregel. Probleem is dat dit niet mag van de bank. Toch is er een sluipweggetje: verhuren kan wel via de Leegstandswet.

In deze tijd van economische teruggang staan veel huizen lang te koop, waardoor veel huiseigenaren in de problemen raken. Stel bijvoorbeeld dat u al in uw nieuwe woning woont, terwijl uw oude huis nog niet verkocht is. Onlangs vroeg de Tweede Kamer aandacht voor deze kwestie aan de minister. De Kamerleden zijn bang dat de hypotheekbanken geen toestemming zullen verlenen tot verhuur aan huiseigenaren die hun huis niet kunnen verkopen.

Vinger in de pap

Die angst is terecht, blijkt uit recente berichtgeving van het AD. Daaruit blijkt dat banken woningeigenaren maar zeer mondjesmaat toestaan dat zij hun woning verhuren. In nagenoeg alle hypotheekakten laat de bank het zogeheten ‘huurbeding’ opnemen. Op grond van die bepaling mag u het verhypothekeerde huis niet verhuren zonder toestemming van de bank.

U kunt zich waarschijnlijk voorstellen waarom de bank graag een vinger in de pap wil houden. Huurders hebben immers recht op huurbescherming en kunnen niet zomaar de woning worden uitgezet. Verhuurde huizen brengen daarom op een veiling vaak veel minder op dan een woning waarin niemand woont.

Huurder in gevaar

Maar wat gebeurt er eigenlijk als u zich niet aan die afspraak houdt? Uw huurder loopt gevaar: als u de rente en/of aflossing niet betaalt, kan hij via de rechter uit het huis gezet worden (‘ontruimen’).

Wil een bank een huurder ontruimen dan moet de bank toestemming (‘verlof’) vragen aan de rechtbank. De rechtbank kan de toestemming ook weigeren. In de praktijk komt dat bijna niet voor. De bank en de huurder lopen dus gevaar. Verstandige huurders controleren daarom altijd of er een hypotheek op het huis rust en of de verhuurder de toestemming tot verhuur van de bank heeft ontvangen.

Leegstandswet

Maar er is een andere mogelijkheid: minister Cramer van VROM wees er op dat huiseigenaren gebruik kunnen maken van een mogelijkheid die de Leegstandswet biedt. Toen de minister dat vertelde, realiseerde ik mij dat veel mensen vreemd genoeg het bestaan van die wet niet kennen. En dat is jammer. Op grond van die wet is het namelijk mogelijk om woningen die zo snel mogelijk verkocht moeten worden, toch tijdelijk te verhuren.

Vergunning

Er is dan wel een vergunning nodig van de gemeente. Heeft u die vergunning eenmaal verkregen, dan kunt u bij verkoop van de woning de huur opzeggen zonder gebonden te zijn aan de wettelijke opzeggingsgronden. U hoeft dan niet te vrezen dat u uw huurder niet uit het huis krijgt als u dan eindelijk uw koper heeft gevonden. Dit is ook goed nieuws voor banken: zij kunnen u nu eerder zonder zich echt zorgen te hoeven te maken toestemming geven uw woning te verhuren.

Minister Bos moet helpen

Jammer genoeg hebben noch de Tweede Kamer noch de minister gekeken naar de fiscale kant van het verhaal. Als de huiseigenaar zijn huis gaat verhuren, dan vervalt zijn recht op hypotheekrenteaftrek. Ik zou het van harte toejuichen, als minister Bos van Financiën (tijdelijk) de hand over zijn hart strijkt en de aftrek van hypotheekrente in gevallen als deze (tijdelijk) toestaat.

acht reacties

Steeds meer banken geven toestemming voor tijdelijk verhuur als deze maar plaatsvind met waterdichte huurcontracten.
Koopwoningtehuur is specialst in tijdelijke verhuur en heeft veel ervaring hiermee.
Tot aan de verkoop zijn wij nauw betrokken, dat geeft veilig gevoel.

note voor de redactie : geen leegstandswet maar leegstandwet

Team koopwoningtehuur
Frans Emmerik

Andre van der Goot, Dinsdag 27 Juli 2010 00:29

Deze nieuwe vorm van tijdelijk verhuren is door de complexe regelgeving, de grote kans op fouten en de consequenties van fouten (huurbescherming) specialistenwerk. Dit is de reden waarom vrijwel alle banken uitsluitend toestemming verlenen wanneer het gehele proces door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. Wij zorgen voor de schriftelijke toestemming voor tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet van uw bank. Zo loopt u als huiseigenaar geen risico’s.

Google maar eens op overbruggingsverhuur.

Onafhankelijke website over alle kansen en gevaren van het verhuren: http://www.verhurenaanexpats.nl

Het lijkt een mooie optie, maar vind maar eens een huurder die akkoord gaat met zoveel onzekerheid. Dat is een heel gedoe. Het contract wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, maar voor tenminste 6 maanden. Opzegtermijn verhuurder naar huurder is drie maanden. Dat geeft ze in feite 9 maanden zekerheid. Ze kunnen er elk moment ‘uitgegooid’ worden, omdat er een koper is. In deze markt kan dat lang duren, ja, maar je kunt niet met 100% zekerheid tegen je huurder zeggen dat ze er gegarandeerd twee jaar kunnen blijven zitten. De meesten zijn daar wel naar op zoek.

Ik verhuur ook via overbruggingsverhuur, maar mijn ervaringen met hen is niet echt opperbest. Ik heb zelf via via een huurder moeten vinden, want via hun site vind je nauwelijks een huurder. Ze beloven echter wel van alles. Het zou binnen 24 uur geregeld kunnen zijn.. Jaja..

Communicatie verloopt niet met 1 contactpersoon, maar via meerdere en ook dossiervorming is voor hen volgens mij een onbekende term. Er wordt meerdere keren gevraagd naar iets wat al drie keer eerder is besproken en schriftelijk (!) vastgelegd.

Het lijkt inderdaad een mooie oplossing, maar het wordt je aan alle kanten bijna onmogelijk gemaakt een huurder te vinden, die ook nog eens betrouwbaar is. Jammer! En een gemiste kans. Als de regelgeving hier en daar iets soepeler zou zijn, zouden alle partijen daar baat bij hebben. De woningmarkt, de verhuurder, de huurder en ook de hypotheeknemers. Want bij verhuur zijn hypotheeknemers er zeker van dat er betaald wordt. Maar dat schijnt toch niet helemaal door te dringen.

Als huiseigenaar in Amsterdam is het een goed idee om eens de info-meeting van Eday Housing bij te wonen. Het is gratis, en je kunt er met al je vragen terecht omtrent het verhuren van je koopwoning. http://www.koopwoningverhuren.info

Het verhuren van de koopwoning is een specialisme. Bezoek http://www.eday.nl en neem gewoon even contact met ons op.

Het op de juiste wijze verhuren van een koopwoning is niet makkelijk, Laat u goed voorlichten en begeleiden gedurende dit proces. Kijk een op: http://leeghuis.nl/koopwoning-verhuren/w..
Dit bedrijf neemt alle stappen die leiden tot de tijdelijke verhuur van een koopwining uit handen en onderhouden intensief contact met uw verkopende makelaar gedurende de verhuurperiode.

Is er een mogelijheid om na het verlopen van de vergunning die afgegeven is door de gemeente, een nieuwe vergunning aan te vragen?

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN