Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een Samsung Galaxy Tab S 10.5 t.w.v. €399,-!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Hoe lang blijven postzegels geldig?

Ik heb nog een flink aantal ongebruikte postzegels uit het guldentijdperk. Kan ik die nog gewoon gebruiken?

28 Mei 2009David Bremmer

Onlangs erfde ik een postzegelverzameling met daarin een flink aantal ongebruikte zegels uit het guldentijdperk. Hoewel de collectie weinig waard is, beweert de handelaar dat de postzegels nog gebruikt kunnen worden. Klopt dat? Op het postkantoor deed men er vaag over. Ze wisten het niet.

Uw postzegelboer heeft gelijk. Navraag bij TNT Post leert dat alle postzegels vanaf 1977 geldig blijven, dus ook die uit de guldentijd. Deze regel staat niet in de Postwet, maar dateert uit de tijd voor 1989, toen TNT Post (destijds PTT) nog een staatsbedrijf was.

Wel moeten gulden-zegels omgerekend worden naar de euro. Daarbij geldt dat 1 euro 2,20371 gulden waard is: dat is de in 1999 vastgestelde koers waartegen Nederland in 2002 overging op de euro. Een eventueel tekort moet u bijplakken. TNT heeft hiervoor speciale bijplakzegels. Uiteraard mag u een tekort ook in guldenzegels bijplakken.

In ieder geval moet er 44 eurocent worden geplakt: dat is momenteel het tarief voor een gewone binnenlandse brief.

30 reacties

Edwin van Dun, Vrijdag 29 Mei 2009 10:47

Daarbij zijn er doorlopende series, zoals die van Juliana uit 1969 en de Crouwel serie (cijfers) van 1976 die ook nog geldig zijn. In de postzegelhandel worden frankeergeldige zegels voor circa 55% a 60% van de nominale waarde opgekocht om weg te plakken zoals dat heet. Op die manier leveren ze meer op dan de circa 10% van de cataloguswaarde die je er in de handel voor krijgt als ze niet meer frankeergeldig zouden zijn.

Tilburg

Als ik iets koop, bijvoorbeeld telefoonkaarten of LP’s, bij een handelaar zit de envelop soms volgeplakt met oude zegels uit het guldens tijdperk.

Zowel in telefoonkaarten als in postzegels als in LP’s en singles zit geen handel meer dus de telefoonkaarten en LP’s zijn tegenwoordig een eurootje per stuk in plaats van zoals enkele jaren geleden tientallen tot honderden guldens en de handelaar komt ook nog eens van zijn overtollige postzegels af als hij telefoonkaarten of LP’s verkoopt.

Rotterdam

cees Hoogerbrug, Vrijdag 03 Juli 2009 11:45

Het kon wel een vraag van mij zijn. Ik heb dit; precies zo meegemaakt. Na bij de handelaar geweest te zijn, ben ik mijn post met oude zegels gaan versturen. En ik kan voorlopig zo ook nog wel een poosje door gaan!.

Almere

zegels die postfris zijn met wilhelmina juliana en Beatrixs kan je die blijven gebruiken .Max.Looij

Hoe zit het eigenlijk met kerstkaarten en het goedkopere frankeertarief?

Ik heb nog oude onbestempelde postzegels, maar weet niet of het eurozegels of guldenzegels zijn. Hoe weet ik nou wat ik plak?

Op elke postzegel staat een jaartal, is de zegel van vóór 2002, dan is het dus een guldenzegel, alles van na 2002 zijn eurozegels

maar ik heb ook ongebruikte briefkaarten en luchtpostenveloppen met gedrukte zegels???
wat moet ik daar mee?????

Ik heb nog een aantal ongebruikte Kerstzegels van 34ct uit 2008 die ik wil gebruiken. Ik heb tenslotte betaald voor diensten die KPN moet leveren. Echter, het geldige tarief is nu 36ct. Ik heb geen zin om dubbele zegels van 34ct te plakken om voldoende te frankeren. Kan ik van KPN toch eisen dat ze de destijds gekochte “dienst” toch leveren?

@muurling: volgens mij kan je bijplakzegels kopen van 2 cent!
Ik vind het ook merkwaardig dat op de decemberzegels van 2011 geen bedrag meer staat; dat maakt bijplakken wel heel lastig!

Volgens de info die ik bij het loket kreeg moet je € 0,14 bijplakken op de Kerstzegels van 2011. In de praktijk zijn dat dan € 0,15: 3 zegels van € 0,05

Ik las net dat je in 2012 je kerstzegels niet meer mag bijplakken, maar 2 kerstzegels moet gebruiken op je brieven.

Ik heb zegels zonder jaartal. Floriade 70+ 30 cent? Ook nog waddenzee zegels 50 cent? Zijn deze nog geldig? En wat is 70 + 30 cent, is dit een zegel van 1 gulden ?

70 + 30 is een postzegel van 70 ct de 30 ct was voor een goed doel. Kinderpostzegels en zomerzegels zijn hier voorbeelden van.

Ik heb nog een fors aantal ongebruikte (gulden) zegels, maar kan er geen enkel jaartal op ontdekken. Hoe weet ik van welk jaar ze zijn?

Zijn de gulden postzegels vanaf 1977 in 2013 ook nog steeds bruikbaar?

zijn de gulden postzegels in 2013 ook nog bruikbaar ?

Hoe zit het eigenlijk met de weken van de kaart zegels. Zijn er zegels die niet meer gebruikt mogen worden en wie controlleert dat? Bij de postkantoor van tegenwoordig kijken ze vreemd op van iedere zegel die niet momenteel verhandeld wordt.

Hoeveel moet ik bij een kinderzegel van 2012 in 2013 bij plakken

De informatie in het oorspronkelijke artikel is nog steeds correct. Als aanvulling het volgende:
De postzegels met een waardecijfer, Nederland 1 en 2, Europa 1 en Wereld 1, blijven ook na een tariefswijzing geldig. Je kunt de Nederland 1 postzegel uit 2012 dan bijvoorbeeld gebruiken voor je briefpost t/m twintig gram. Je hoeft dus niet bij te plakken als je een postzegel met een waardecijfer gebruikt.

Voor wat betreft de decemberzegels:
Het decembertarief was geldig van 20 november 2012 tot en met 6 januari 2013. Je moet nu bijfrankeren tot het standaard tarief van Nederland 1. Dit tarief is per 1 januari 2013 € 0,54.

Ik adviseer je om overgebleven Decemberzegels te bewaren voor kerstkaarten in 2013. Als je ze eerder wilt gebruiken kun je bijplakken tot het juiste tarief of eventueel 2 Decemberzegels plakken om minimaal de waarde Nederland 1 te bereiken

Voor aanvullende informatie verwijs ik je graag naar onze website http://www.postnl.nl/voorthuis/klantense..

Per 1 november verklaart Postnl de Guldenpostzegels ongeldig.Dat het onjuist is om nu te weigeren diensten te verlenen waarvoor ooit betaald is.zal ook u duidelijk zijn.In afwachting van een eerlijkere oplossing eerst even de vraag:weet u of ik nog ergens diensten met nu nog geldige postzegels kan betalen?Met vr.gr.T.Voskamp Driebergen

Jammer dat juist vandaag bekend is gemaakt door post.nl dat de de guldenpostzegel na 1 november 2013 niet meer bruikbaar zijn.Juist nu wordt duidelijk waarom de voormalige PTT de gulden zegels niet wilde omruilen. Vele filatlisten zitten nog met boeken vol guldenzegels.

Waar kan ik zien van welk jaartal de postzegels zijn.
Vriendelijk dank

Helaas staat er vaker geen jaartal dan wel een jaartal op de postzegels. Een postzegelcatalogus kan hier uitkomst bieden, daar staan alle foto’s van zegels in met hun jaar van uitgifte. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de nog geldige guldenzegels een waarde hebben tussen de 40 en 80 guldencent, dat waren de gangbare tarieven van 1977 tot 2000. In 2001 hadden de zegels een waarde in zowel guldens als Euro’s en deze blijven onbeperkt geldig. Op een Eurozegel staat altijd een Euroaanduiding, dus als deze er niet op staat zijn het guldenzegels.

in 1977 is er blijkbaar iets in de wet verandert waardoor postzegels hun waarde (lees dienst waarvoor betaald is)blijven behouden. Schijnbaar heeft post.nl iets gevonden om dit te omzeilen, of is die wet weer anders?

Maakt niet uit ptt; tnt post.nl drukken postzegels en verkopen die, zal hun worst wezen al worden ze niet gebruikt.zij spelen slim in op de verzamel woede van de de mens die denkt een goede investering te doen (en promoten dat ook)en als het te lastig wordt…..

Ik heb in een zakelijk verleden veepostzegels gekocht, ter waarde van ongeveer 150 euro, die nu nog gewon geldig zijn, maar die ik niet gebruik.
Kan ik die verkopen aan TNT Post?
Of kan ik beter een bod via Marktplaats laten doen?
Dank vast voor het advies.

ik heb ongeveer nog 70 ongebruikte postzegels uit 2010, er staat geen waarde op. hoeevee moet ik eventueel bijplakken??

Ik heb een kaart verstuurd met daarop een blauwe postzegel met een beeltenis van Willem Alexander en een 1 erop en nu moest de ontvanger van de kaart 1,92 euro strafport betalen. Klopt dit wel?

http://www.postnl.nl/versturen/postzegel..
Op postnl staat dat zegels uit het gulden tijdperk niet meer geldig zijn sinds 1 november 2013.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN