Oud huis? Vergeet de isolatiesubsidie niet

Honderden euro's voordeel voor oude woningen

Getty Images

Wie in een oud huis woont, krijgt mogelijk extra geld voor isolatieglas en betaalt minder voor isolatie. Dat kan honderden euro's voordeel opleveren.

Eigenaren van woningen die gebouwd zijn voor 1975 hebben weinig kennis van aantrekkelijke subsidieregelingen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.800 van deze eigenaar-bewoners dat TNS NIPO in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft laten doen.

Woningen die tot 1975 zijn gebouwd, werden bij de bouw niet geïsoleerd. Wie dat alsnog wil doen, krijgt een duwtje in de rug van de overheid. Eén van de maatregelen om energiezuinig wonen mogelijk te maken, is de verlaging van het BTW-tarief op het laten aanbrengen van gevelisolatie. Het tarief is tijdelijk verlaagd van negentien naar zes procent. Driekwart van de ondervraagden kent deze korting niet. Deze korting geldt overigens ook voor het laten isoleren van vloer en dak. Dit lage tarief regelt u zelf met de leverancier. Kijk dus goed op bon! Wie dubbel glas overweegt kan zelfs in aanmerking komen voor een korting bij 'jongere'woningen.

Een andere maatregel is een subsidie van maximaal 200 euro voor een ‘maatwerkadvies energiebesparing’. Dit advies geeft een overzicht van de energiebesparende maatregelen, de kosten daarvan en de besparingen die te behalen zijn. Slechts achttien procent van de ondervraagden kent de regeling of had er van gehoord. Deze subsidie is aan te vragen via senternovem.

Een derde voorbeeld is een premie van 300 euro die het energiebesparingsprogramma Meer Met Minder kan uitkeren, na het volgen van een stappenprogramma. De energiebesparing moet dan minimaal twintig procent zijn. Slechts veertien procent van de ondervraagden heeft van deze premie gehoord. Meer over deze regeling leest u op meermetminder.nl.

Auteur