Reis geannuleerd, wie betaalt?

Ook bij overmacht hebben reizigers rechten

Getty Images

Duizenden reizigers kunnen een vlucht of vakantie op hun buik schrijven. Niet alle kosten komen voor rekening van de consument.

Het vliegverkeer komt weer langzaam op gang, tot grote opluchting van veel reizigers. De aswolk uit IJsland heeft veel mensen in de problemen gebracht. Wat zijn de financiële gevolgen van al die geannuleerde vluchten eigenlijk?

Het is een lastig probleem, want niemand heeft schuld aan het niet doorgaan van al die vliegreizen. Luchtvaartmaatschappijen, touroperators, reisorganisaties… ze hebben allemaal niet aan de vulkaan gevraagd om actief te worden. Overmacht, heet dat en lijkt een vrijbrief om niets te vergoeden. Maar wat er mogelijk is met tickets en reizen, hangt af van de situatie. Allereerst de gevolgen voor de mensen die door de aswolk niet konden vertrekken.

Voor organisaties die aangesloten zijn bij de ANVR geldt in ieder geval dat u de reissom in principe helemaal terug kunt krijgen, of is de reis om te boeken. Contact met de reisorganistatie geeft op dit moment het beste inzicht in de mogelijkheden.

Ook voor los geboekte tickets is er het nodige te regelen, via de luchtvaartmaatschappij. U kunt de kosten terugvorderen of het ticket omboeken. Daar hebt u ook recht op als er sprake is van overmacht. De aanvullende kosten, zoals de hotelreservering waarvan u geen gebruik heeft gemaakt, komen echter niet voor rekening van de luchtvaartmaatschappij. Met een pakketreis bent u dus beter uit, daarbij worden de niet genoten reisdagen in principe vergoed.

En hoe zit het met de verzekering? De meeste reizigers hebben wel een reisverzekering, en vaak ook een annuleringsverzekering. De dekking van een reisverzekering gaat pas in als de reis begonnen is – die biedt dus geen oplossing voor vertraagd vertrek. Een annuleringsverzekering wel. Daar zitten echter wel vaak voorwaarden aan verbonden, zoals bij Europeesche Verzekeringen en Mondial Assistance. Hun vergoeding bij vertrekvertraging geldt bij een vertraging van maximaal 32 uur. Die termijn is voor veel reizigers nu overschreden. Een geannuleerde vlucht wordt niet vergoed vanuit de verzekering, omdat daarvoor de genoemde beperkte rechten zijn bij de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. De voorwaarden van uw annuleringsverzekering en -hopelijk- de te tonen soepelheid van de verzekeraar, bepalen hier de financiële uitkomst.

Consuwijzer heeft ook een handig overzicht gemaakt, inclusief voorbeeldbrieven voor het eventueel indienen van een claim.

Auteur