Sparen in de super kan lucratief zijn

Supermarkten rollen over elkaar heen met spaaracties. Maar loont het wel om die zegeltjes te plakken?

Over de rente op uw spaarrekening staat u vast niet te juichen. Alhoewel de fiscus doet alsof u 4% rendement maakt op uw spaargeld, is het rentepercentage zo’n 1,5% of heel misschien 2,5%. U wilt alleen niet beleggen met uw zuurverdiende spaargeld. Dat levert een risico op dat u niet wilt lopen.

[ITEMADVERTORIAL]Er is nog een andere optie om een beter rendement te maken dan op uw spaarrekening bij de bank. Zonder dat daar een beleggingsrisico bij komt kijken. U kent het vast wel: het spaarsysteem van de supermarkt. 
De meeste supermarkten hebben wel zo’n spaarsysteem. Bij het afrekenen van uw boodschappen kunt u ervoor kiezen om spaarpunten of -zegels te kopen. Het aantal is afhankelijk van het bedrag dat u in de winkel besteedt. Een slimme manier van klantenbinding voor de supermarkt. En misschien levert het wel meer op dan u denkt!


Supermarkten die zichzelf als echt goedkoop profileren (Aldi, Lidl en Dirk van den Broek) doen niet aan spaarzegels. Spar is ermee gestopt en ook de C1000 doet er niet aan mee. Geen fratsen, zullen ze daar denken.

De rente op het geld dat u via spaarzegels bij elkaar sprokkelt, verschilt sterk tussen de supermarkten. Plus heeft het best renderende spaarsysteem: voor elke €4,= die u er spaart, krijgt u maar liefst €6 terug. Een rente van 50%! Het sparen gaat er alleen niet erg snel. Per uitgegeven euro kunt u bij Plus maar twee eurocent sparen. Bij andere winkels is dat meestal tien eurocent. Daar gaat het sparen dus sneller, maar bij bijvoorbeeld Vomar en Jumbo is het rendement maar 4%.
 Er zijn verschillende spaarvormen: zegels plakken of elektronische punten die op een kaart worden geregistreerd.

Het nadeel van zegels is dat ze kwijt kunnen raken, of dat u erg lang wacht met inleveren. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de zegelboekjes niet maandenlang in de keukenla blijven liggen. Een puntenkaart kunt u verliezen. Dat hoeft geen ramp te zijn, want dan kan de winkel de kaart blokkeren en het saldo overhevelen naar een nieuwe.

Dus: boodschappen doen bij de super met het mooiste spaarsysteem? Vergeet niet dat de prijzen daar hoger zullen liggen dan elders. Redeneer daarom andersom: als u toch standaard bij een bepaalde supermarkt komt, maak dan gebruik van de lucratieve spaarmogelijkheden.

Auteur