Hoeveel fooi is normaal op vakantie?

Ongeschreven regels verschillen per bestemming

Getty Images

In Japan is een fooi een belediging, maar de Spaanse ober rekent standaard op extraatje. PlusOnline zet de ongeschreven regels kort op een rij.

Voor een goede service wilt u vaak best een fooi geven. Het is daarbij goed om te weten wat gebruikelijk is in het land waar u zich bevindt. Anders geeft u misschien te weinig, teveel, of beledigt u degene die u goed geholpen heeft.

Er zijn landen waar een fooi echt als een belediging wordt gezien. Japan is hiervan het beste voorbeeld. Dan zijn er de landen waar het niet gewoon, maar ook niet negatief is om fooien te geven: Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand, Vietnam en Maleisië.

Waar een fooi in de meeste landen een extraatje is voor de medewerker, komt het ook voor dat tips noodzakelijk zijn om aan een behoorlijk loon te komen. Dan kunt u er eigenlijk niet onderuit – behalve natuurlijk als u volkomen ontevreden bent over de service.

De mededeling op de menukaart dat de ‘service inclusief’ is, kan tot misverstanden leiden. In Frankrijk betekent het dat u geen fooi moet achterlaten. Hetzelfde geldt voor België en Engeland. Daarentegen wordt er in Griekenland, Spanje en Italië wel gewoon een extraatje verwacht, ook al is de service al opgenomen in uw rekening.

Ook de hoogte van de gebruikelijke fooien verschilt sterk per land. Met  circa 10% fooi in een restaurant zit u in de meeste landen wel goed. In Marokko is het voldoende om het wisselgeld achter te laten, en in Turkije volstaat het afronden van het totaalbedrag. In de Verenigde Staten is het basisloon van het bedienend personeel heel laag, zij hebben uw fooi hard nodig voor een redelijk inkomen. Daar ligt een minimale fooi op 15%, maar moet bij tevredenheid eigenlijk wel 20% gerekend worden.

Hotelpersoneel dat uw tassen naar uw kamer brengt, verwacht hiervoor meestal  een dollar per koffer. Alleen in de USA en Canada ligt dat wat hoger: 1 à 2 dollar. Kamermeisjes hopen ook op een extraatje, waarbij u het beste elke dag een kleine beloning van 1 à 2 euro kunt achterlaten.

Tot slot de taxichauffeurs. Bijna overal is het normaal om de rekening naar boven af te ronden. Maar niet in Engeland, Spanje en de Verenigde Staten: daar wordt een fooi van 10 tot 15% verwacht.
Wilt u meer weten over het geven van fooien over heel de wereld? Op de reissite Magellan’s vindt u de Worldwide Tipping Guide, waarin u de standaarden voor 70 verschillende landen kunt checken.

Auteur