Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een kasteelverblijf voor de hele familie t.w.v. €1350!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Bij welke temperatuur mag ik werk weigeren?

Werk buiten is soms niet te harden

18 Juli 2014David Bremmer

Ik werk in de buitenlucht en dat is met het warme weer bepaald geen pretje. Eigenlijk wil ik meer pauzes of als het nog veel warmer wordt helemaal niet werken. Bij hoeveel graden Celsius mogen we als werknemers het werk neerleggen?

Een werkgever moet er voor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek. Dit is vastgelegd in artikel 6.1 van het Arbobesluit, zoals voor het laatst gewijzigd in 2007. Indien het klimaat op de werkplek toch gevaar oplevert, schrijft lid 4 voor dat de werkgever ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ dient te verstrekken.

Een absolute grens (bijvoorbeeld 30, 35 of 40 graden Celsius) staat niet in de Arbowet. Dat kan ook bijna niet, nu elke persoon weer anders reageert op hitte. Bovendien zegt de temperatuur niet alles, ook factoren als luchtvochtigheid, wind, verdamping en kleding spelen mee.

Pas rond 40 graden echt gevaar

Als ideale zomer temperatuur geldt voor kantoorwerk een temperatuur tussen de 23 en 26 graden, bij een relatieve vochtigheid tussen de 35 en 60 procent en een windsnelheid van 0,25 meter/seconde (Bron: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2003/FNV Bondgenoten). Bij fysiek zwaarder werk komen deze temperaturen uiteraard lager uit. Toch bestaat volgens het Arbeidsinspectie Loket pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden echt ernstig risico voor de gezondheid.

Warmteuitslag, hittekrampen of hitteberoerte kunnen zich dan voordoen. Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico’s op door afnemende concentratie. Dit is met name gevaarlijk voor chauffeurs, machinisten en beveiligingsfunctionarissen. Ook zwangere vrouwen lopen extra risico. Ook onder de 40 graden kan hitte nog steeds gevaarlijk zijn. Met name bij werken in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid of bij arbeid in de volle zon.

Maatregelen

Werkgevers kunnen een groot aantal maatregelen nemen om gezondheidsschade te voorkomen. Voorbeelden zijn: langere pauze’s of tropenroosters, installeren van (extra) airco, vertrekken van drinken, warmte afzuigen, uitstellen van zwaar werk, luchtige kleding adviseren, plaatsen van zonwering, etc.

Verzuimt een werkgever dit te doen dan kunnen werknemers een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie (AI) als zij vermoeden schade te leiden door de hitte. De AI kan vervolgens eisen dat de werkgever maatregelen neemt. Is de temperatuur hoger dan 40 graden Celsius dan kan tevens het werk worden stilgelegd. Overigens voert de Arbeidsinspectie ook reguliere controles uit.

Ook lage temperaturen gevaarlijk

Niet alleen te hoge, ook te lage temperaturen zijn gevaarlijk. Bovendien kan het werk door extreme kou niet goed meer worden verricht door verminderde bloedtoevoer naar de ledematen. Daarnaast is werken bij te lage temperaturen gewoon onplezierig.

De werkgever moet bij te koude omstandigheden extra kleding en handschoenen verschaffen. Dit is al nodig beneden de 15 graden. FNV Bondgenoten stelt dat het werk moet worden stopgezet als bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie op kantoor is uitgevallen. Bij kantoorwerk beweegt men namelijk weinig en zijn werknemers ook vaal onvoldoende warm gekleed.

De grootste risico’s lopen echter vooral bouwvakkers en andere werknemers die buiten werken. Ook glazenwassers en schoorsteenvegers lopen extra risico als het koud is en bovendien hard waait. Dit vergroot de kans op bevriezing van handen en voeten.

34 reacties

hallo,ik werk in een bedrijfshal en het is intensief werk (productie) en aantalen afgelopen week was het minimaal 27 en maximaal 30 graden,de bedrijfshal is niet voorzien van een koel instalatie,en het functioneren is dermate naar beneden gegaan dat ik het echt slecht kreeg,wat zijn mijn rechten gezien deze temperaturen,we hebben wel een tropenrooster (van 5:30 tot 14:00) maar dat is ook al te veel uren onder deze omstandigheden.

Bij welke temperatuur mag ik werk weigeren? M.a.w. het glas is half leeg. De intentie van de vraag roept bij mij vraagtekens op, of het misschien geen tijd wordt voor een nieuwe baan. Voldoende vocht binnen krijgen en stoppen met mauwen zou ik zeggen…..!

Zou willen dat het bij mij op het werk eens comfortabel warm is, moet in de heetste tijd van het jaar nog steeds met winterkleren naar kantoor omdat de airco veel te koud staat en tijdens de dag nog kouder wordt ook. Heb nog rugklachten ook, dus zit halverwege de dag al helemaal vast.

Hallo allemaal, Zeur NIET!!! Ik werk alweer 10 jaar in het verre oosten. De Workers (arbeiders zoals wij) werken de hele dag zonder airco in de zon. Met overal, lange mouwen, helm met kinband veiligheids bril en rubberen kaplaarzen. Jawel, want die zijn het goedkoopst. Ouwehoert er iemand? Nee, want die wordt onslagen. Maar, is het bij de beesten af? Nee. Oftewel, die 2 weken warm daar krijg je nix van. Huidkanker wellicht met die korte mouwen…

Ik ben zwaar transport monteur in de haven en werk de hele dag buiten op de kade met een brandvertragende overal aan.
Wij gaan gewoon op een rustig tempo door met werken en lopen niet de hele dag te zeuren.

De mensen van tegenwoordig zijn niks meer gewent, en ja dan zweet je maar en ja dan is het warm maar dat geld voor iedereen.

Dus ja ach trek je het niet dan moet je wat anders gaan doen, is het echt onhoudbaar dan moet je er melding van maken bij de chef die het vervolgens moet opnemen met zijn meerdere.
Totdat daaruit een beslissing is gekomen mag je in het geval van een onveilige of onveilig dreigende werksituatie met de werkzaamheden stoppen. (vca veiligheid)

IKwerk al 37 jaar in de horeca ,heb bedrijven mee gemaakt dat was bar en boos,heb regelmatig in die tijd aanpassing gevraagd aan de kaart ala cart dus ,in het begin kon dat niet ,de laatste jaren is er wel met een werkgever te praten ,we zeiden u kunt kiezen of u doet er wat aan of we gaan met zijn alle de ziektewet in,eindelijk ging meneer door zijn hoeven,en ik werk er nu al weer 12 jaar dus het kan wel.

inderdaad Desiderius ik heb presies het zelfde op mijn werk, het is hier zo koud dat je geen idee hebt dat het buiten bloedheet is verschrikkelijk gewoon. Ik heb al tig keer aangegeven dat het niet gezond kan zijn dat je met pijnlijke gewrichten en snotneuzen aan het werk kan zijn in hartje zomer, door de airco maar tot nu toe zonder resulaat.

pppffffffffffffff zakkewassers

Hoe de Arbowet geinterpreteert word is bij ons bedrijf een grijs gebied als je een klacht hebt en dat meldt aan de leiding dan beslist de veiligheidsdeskundige of de klacht terecht is.Zijn wil is wet in dit geval.Verder verschuilt men zich achter procedures.En die worden ad hoc aangepast als de werkzaamheden verstoord dreigen te raken.
Als werknemer heb je echt geen profijt van de ARBO wet.
Meldingen bij de arbeidsinspectie worden veel te laat afgehandeld,en kunnen resulteren in ontslag(dan wel om andere redenen)

we werken in oost-rusland tis -20 graden celsius bij windkracht 6 en we werken rond 16 uur perdag en werk ook nog eens snachts sta hele nacht buiten……..HOE ZIJN MIJN RECHTEN????

mijn man is stratenmaker bij een bedrijf
Moest gisteren en vandaag 60×60 betontegels leggen
In de brandende zon rond 35 graden en vandaag nog hoger verwacht.
Dit is niet normaal.
Als er wat met hem gebeurt hou ik zijn baas verantwoordelijk.
Mijn man is 51 jaar.
Mijn man zegt als ik een dagje vrij neem….weet.je wat dat kost.

Ik zeg..als er wat met jou overkomt….weet je wat dat kost!!!!!.
Dit moest.niet mogen!!!

De vraag is,bij welke temperatuur mag ik het werk neerleggen?Wel.ik denk bij elke temperatuur,als U maar niet verwacht dat de uren die U niet werkt worden doorbetaald.U wordt betaald voor arbeid en niet voor niks doen.

Leest dan niemand de CAO en is iedereen te belazert om de arbeidsomstandighedenwet te lezen? Wat kunnen die Nederlanders klagen terwijl zij zelf ingestemd hebben met de regels. Nu wil niemand opkomen voor zijn belangen want anders zou het voor de baas wel eens einde werk dus ontslag voor de werknemer kunnen betekenen. Dat neemt niet weg dat als de mensen solidair met elkaar zouden zijn er veel meer afspraken mogelijk zouden zijn. Maar als je niet voor de baas kunt werken wegens de hitte of kou dan kun je ook niet bij beunen. Tja, iemand nog commentaar of binden we maar weer in. En let wel de temperatuur van 40 graden is de temperatuur die op de werkplek gemeten wordt en heeft dus niets te maken met de verwachte temperatuur van het KNMI, Meteoconsult of een van de andere weervoorspellers. Dus een werktempo van nul in de Rotterdamse haven levert echt geen temperatuur op van 40 graden, kleding kan zelfs goed isoleren. De opstijgende hitte van asfalt of beton kan wel degelijk voor een te hoge temperatuur zorgen, maar echt lastig wordt het voor die mensen die beroepsmatig uren achter elkaar voor hittebronnen staan te werken in een ruimte zonder airco en waar niet of nauwelijks verse buitenlucht kan worden aangevoerd. Als dit gepaard gaat met een hoog tempo en grote werkdruk zoals in de horeca dan is uitputting en uitdroging een vanzelfsprekend gevolg.
Nu klagen terwijl je het vertikt om je contract te lezen waarin soms ook afspraken staan over werken in bijzondere weersomstandigheden is het paard achter de wagen spannen. Ook hoor ik niemand over de toeslagen die uitbetaald worden bij werken met extreme kou of warmte.
En hoe actief bent u binnen de medezeggenschap: staat u ook weer aan de kant en laat anderen de kastanjes uit het vuur halen? Iedereen kan opkomen voor de belangen van hemzelf en zijn/haar collega’s daar is in principe geen kennis voor nodig maar wel lef en doorzettingsvermogen. Die kennis kan je bij medezeggenschap inkopen op kosten van de werkgever. Is het bedrijf te klein voor een medezeggenschap dan is het risico voor de werkgever te groot dat een medewerker uit valt en de kosten op de werkgever verhaalt worden. Bij een klein bedrijf zal er dus vaak eerder onderling overlegd worden. Met de temperaturen van de voorbije dagen en wat er nog komen gaat is het zaak dat mensen zich niet gek laten maken door dreigementen van managers, bazen en werkgevers.

Bedrijven zijn vaak medogeloos, waarbij de werknemers gewoon zijn werk moet blijven doen. Ik denk dat de werknemer zelf, met zijn collega’s, het innitiatief moeten nemen, “tot hier en niet verder”.

Ik snap niet dat als het warm word iedereen altijd zeurt over werk weigering vanwege de hitte ontslaan die badgasten .
Vind je het te warm om te werken moet je vakantie nemen en niet uit watjes gedrag de werkgever bestelen van werk uren.

In het midden oost meestal stopen wij niet essentiële werk als het boven 50 graden is. Dus nooit een reden om in Nederland te stoppen. Wel af en toe uitrusten in een koele plek en veel water drinken.

Een beetje bedrijf stelt bij tropische temperaturen een tropenrooster in zodat men vroeg kan beginnen als het nog koel is en men voor de hitte weer naar huis kan! Lijkt me niet meer dan normaal! En ‘stoerdoenerij’ is helemaal niet aan de orde, want als je bijvoorbeeld Astma-patient ben kun je helemaal niet tegen hitte met een zeer hoge luchtvochtigheid zoals hier in Nederland! Nederlanders zijn alleen maar flink in woorden, maar in daden HO MAAR! Holle roeptoeters!

@JohanW Je kunt wel verwijzen naar een CAO maar lang niet iedereen heeft een CAO dus geen schriftelijke rechten waar je op terug kunt vallen helaas.
Veel mensen die nu buiten werken of in een warme fabriekshal hebben het nu niet goed.
Maar ik zit dus op mijn werk in de kou en mijn schouders en nek zitten muurvast van die stomme klimaatbeheersing die je niet kunt uitschakelen.

Beter een warme baan dan geen baan, Vrijdag 18 Juli 2014 23:55

Wat een geklaag allemaal. Wees blij dat je een baan hebt en mag werken. Is het te koud dan willen we niet werken, is het te warm willen we niet werken. Bevrijdingsdag willen we vrij, als we een kind krijgen en ga zo maar door. Is het dan ook goed als de werkgever dan zegt, niet werken geen prestatie dus geen loon? Moet je dan zien en horen, dan zijn de rapen gaar en is de werkgever een ….

Jeetje, stop eens met zeuren! Wees blij dat je werk hebt. Gek dat NL-se economie zo traag herstelt…. De insteek is al helemaal fout: “Wanneer mag ik werk weigeren?”…. Triest.

Niet zo aanstellen gewoon werken. Ik ben zelf lasser en het is echt geen pretje om met dikke overall handschoenen en laskap te moeten werken met de hitte, gewoon goed drinken en na je lichaam luisteren van zweten ga je niet dood

@ Danny, ik heb geen last van de warmte, ik zweet het er wel weer uit.
Toch kom je soms voor verrassingen te staan zoals dik opgezette voeten en vingers en dat terwijl ik vakantie had en behalve wandelen verder lekker languit wat boekjes lees.
Als ik dat tijdens werk zou krijgen zou ik wel stoppen met werken om verdere gezondheidsrisico’s te vermijden.

De mensen die hier vertellen dat ze in het MO gewoon doorwerken bij 40 en 50 graden moeten er ook bij vertellen dat het aantal doden op een bouwlocatie enorm is en er vele gezondheidsklachten zijn.
Gelukkig stelt een mensenleven hier wat meer voor.
Als er hier een dode door hitte valt heeft de directie een flink probleem met de arbeidsinspectie.

Ik werk regelmatig in de zomers bij 55 graden! Ik heb soms nog net thuis de pot gehaald. Kotsen-kotsen-kotsen… Ja, aanstellers die Nederlanders, die zijn niets gewend… Pffff… Doe normaal man! Elke week werk ik.. (in drie ploegen) al bijna 20 jaar.. 8 uur lang.. zonder pause.. in een zeer hete omgeving!..
Warmte ben ik dus echt wel gewend, hard werken ook!.. maar op een gegeven moment houdt het gewoon op!… Water drinken en dan geen probleem?!.. Wordt wakker man!… op een gegeven moment kun je drinken wat je wilt maar houdt het gewoon op! En geloof me het water gaat er dan harder uit dan er in!
En dan als organisatie volhouden… veiligheidshelmen moeten wel op blijven. Stel je toch eens voor dat je je hoofd stoot.. man man man. Wat een stom gelul! een mens raakt heel veel warmte kwijt via het hoofd… en juist daarop gaan we een helm plaatsen….
Die regeltjes hebben mensen op KANTOOR bedacht… en die mensen zetten de airco nog maar een standje hoger want ja,… het is toch al wel meer als 25 graden.. in hun hok!!…

Situaties zijn moeilijk te vergelijken, mensen trouwens ook. In het Middenoosten zal de luchtvochtigheid anders zijn dan hier, dan zijn hogere temperaturen soms minder problematisch. Elkaar uitschelden, daar krijg je het onnodig warm van. De vraag is niet: wanneer mag ik stoppen, maar meer: hoe lang kan ik nog doorgaan? Samen moeten we eruit komen. Erger vind ik de situatie voor mensen op kantoor, die hebben met air conditioning volgens mij pas echt problemen. Maar ook dat mag niet leiden tot zeuren, maar tot overleg.

gewoon de zieke wet in gaan .als het je te heet word dan is het zo opgelost

of je trekt een vest aan van Idenixx motorsport en je bent tot 50 uur lang beschermd tegen oververhitting.Stay 37

Ik heb mijn hele werkzame leren in de zorg gewerkt.
Als het heel erg warm was deed ik een handdoek in mijn nek,het werk moet doorgaan.Dan maar een tandje lager.Ik vind het soms een gezeur ,werk moet gedaan worden,hoe dan ook.

Daarvoor zit ik nou in de security is het koud neem ik gratis koffie/chocomel of noem maar op. Is het warm zijn hier ook genoeg versnaperingen. Bij ons is het gelukkig goed geregeld in de CAO +25 graden is stropdas af of de persoon die je vergoeding betaald er blij mee is, jammer dan. Gaat die zeuren is het puur contractbreuk dan.

Mensen moeten niet zo zeuren, wij werken in Qatar, Daar is het pas warm,

Inderdaad, loop niet te zeuren, doe je werk of ga op zoek naar iets anders. Niemand heeft gezegd dat je iets moest doen, vrije keus allemaal!

Wakkesassers, al die mensen die zo klagen. Organiseer je, weet wat je (CAOrechten zijn en reken daar je directie op af. Maar ga er wel van uit dat je werk gewoon moet worden gedaan, daar krijg je je brood mee op de plank. Te koud, te warm, het is ook nooit goed. Geitebreiers.

mijn vriendin werkt in de tuinbouw. ze heeft deze zomer de thermometer meegenomen. de thermometer gaf 50 graden aan. waarschijnlijk was de temperatuur nog hoger, de thermometer ging tot max 50 graden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN