Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Bij welke temperatuur mag ik werk weigeren?

Werk buiten is soms niet te harden

18 Juli 2014David Bremmer

Ik werk in de buitenlucht en dat is met het warme weer bepaald geen pretje. Eigenlijk wil ik meer pauzes of als het nog veel warmer wordt helemaal niet werken. Bij hoeveel graden Celsius mogen we als werknemers het werk neerleggen?

Een werkgever moet er voor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek. Dit is vastgelegd in artikel 6.1 van het Arbobesluit, zoals voor het laatst gewijzigd in 2007. Indien het klimaat op de werkplek toch gevaar oplevert, schrijft lid 4 voor dat de werkgever ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ dient te verstrekken.

Een absolute grens (bijvoorbeeld 30, 35 of 40 graden Celsius) staat niet in de Arbowet. Dat kan ook bijna niet, nu elke persoon weer anders reageert op hitte. Bovendien zegt de temperatuur niet alles, ook factoren als luchtvochtigheid, wind, verdamping en kleding spelen mee.

Pas rond 40 graden echt gevaar

Als ideale zomer temperatuur geldt voor kantoorwerk een temperatuur tussen de 23 en 26 graden, bij een relatieve vochtigheid tussen de 35 en 60 procent en een windsnelheid van 0,25 meter/seconde (Bron: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2003/FNV Bondgenoten). Bij fysiek zwaarder werk komen deze temperaturen uiteraard lager uit. Toch bestaat volgens het Arbeidsinspectie Loket pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden echt ernstig risico voor de gezondheid.

Warmteuitslag, hittekrampen of hitteberoerte kunnen zich dan voordoen. Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico’s op door afnemende concentratie. Dit is met name gevaarlijk voor chauffeurs, machinisten en beveiligingsfunctionarissen. Ook zwangere vrouwen lopen extra risico. Ook onder de 40 graden kan hitte nog steeds gevaarlijk zijn. Met name bij werken in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid of bij arbeid in de volle zon.

Maatregelen

Werkgevers kunnen een groot aantal maatregelen nemen om gezondheidsschade te voorkomen. Voorbeelden zijn: langere pauze’s of tropenroosters, installeren van (extra) airco, vertrekken van drinken, warmte afzuigen, uitstellen van zwaar werk, luchtige kleding adviseren, plaatsen van zonwering, etc.

Verzuimt een werkgever dit te doen dan kunnen werknemers een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie (AI) als zij vermoeden schade te leiden door de hitte. De AI kan vervolgens eisen dat de werkgever maatregelen neemt. Is de temperatuur hoger dan 40 graden Celsius dan kan tevens het werk worden stilgelegd. Overigens voert de Arbeidsinspectie ook reguliere controles uit.

Ook lage temperaturen gevaarlijk

Niet alleen te hoge, ook te lage temperaturen zijn gevaarlijk. Bovendien kan het werk door extreme kou niet goed meer worden verricht door verminderde bloedtoevoer naar de ledematen. Daarnaast is werken bij te lage temperaturen gewoon onplezierig.

De werkgever moet bij te koude omstandigheden extra kleding en handschoenen verschaffen. Dit is al nodig beneden de 15 graden. FNV Bondgenoten stelt dat het werk moet worden stopgezet als bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie op kantoor is uitgevallen. Bij kantoorwerk beweegt men namelijk weinig en zijn werknemers ook vaal onvoldoende warm gekleed.

De grootste risico’s lopen echter vooral bouwvakkers en andere werknemers die buiten werken. Ook glazenwassers en schoorsteenvegers lopen extra risico als het koud is en bovendien hard waait. Dit vergroot de kans op bevriezing van handen en voeten.

64 reacties

hallo,ik werk in een bedrijfshal en het is intensief werk (productie) en aantalen afgelopen week was het minimaal 27 en maximaal 30 graden,de bedrijfshal is niet voorzien van een koel instalatie,en het functioneren is dermate naar beneden gegaan dat ik het echt slecht kreeg,wat zijn mijn rechten gezien deze temperaturen,we hebben wel een tropenrooster (van 5:30 tot 14:00) maar dat is ook al te veel uren onder deze omstandigheden.

Bij welke temperatuur mag ik werk weigeren? M.a.w. het glas is half leeg. De intentie van de vraag roept bij mij vraagtekens op, of het misschien geen tijd wordt voor een nieuwe baan. Voldoende vocht binnen krijgen en stoppen met mauwen zou ik zeggen…..!

Zou willen dat het bij mij op het werk eens comfortabel warm is, moet in de heetste tijd van het jaar nog steeds met winterkleren naar kantoor omdat de airco veel te koud staat en tijdens de dag nog kouder wordt ook. Heb nog rugklachten ook, dus zit halverwege de dag al helemaal vast.

Hallo allemaal, Zeur NIET!!! Ik werk alweer 10 jaar in het verre oosten. De Workers (arbeiders zoals wij) werken de hele dag zonder airco in de zon. Met overal, lange mouwen, helm met kinband veiligheids bril en rubberen kaplaarzen. Jawel, want die zijn het goedkoopst. Ouwehoert er iemand? Nee, want die wordt onslagen. Maar, is het bij de beesten af? Nee. Oftewel, die 2 weken warm daar krijg je nix van. Huidkanker wellicht met die korte mouwen…

Ik ben zwaar transport monteur in de haven en werk de hele dag buiten op de kade met een brandvertragende overal aan.
Wij gaan gewoon op een rustig tempo door met werken en lopen niet de hele dag te zeuren.

De mensen van tegenwoordig zijn niks meer gewent, en ja dan zweet je maar en ja dan is het warm maar dat geld voor iedereen.

Dus ja ach trek je het niet dan moet je wat anders gaan doen, is het echt onhoudbaar dan moet je er melding van maken bij de chef die het vervolgens moet opnemen met zijn meerdere.
Totdat daaruit een beslissing is gekomen mag je in het geval van een onveilige of onveilig dreigende werksituatie met de werkzaamheden stoppen. (vca veiligheid)

IKwerk al 37 jaar in de horeca ,heb bedrijven mee gemaakt dat was bar en boos,heb regelmatig in die tijd aanpassing gevraagd aan de kaart ala cart dus ,in het begin kon dat niet ,de laatste jaren is er wel met een werkgever te praten ,we zeiden u kunt kiezen of u doet er wat aan of we gaan met zijn alle de ziektewet in,eindelijk ging meneer door zijn hoeven,en ik werk er nu al weer 12 jaar dus het kan wel.

inderdaad Desiderius ik heb presies het zelfde op mijn werk, het is hier zo koud dat je geen idee hebt dat het buiten bloedheet is verschrikkelijk gewoon. Ik heb al tig keer aangegeven dat het niet gezond kan zijn dat je met pijnlijke gewrichten en snotneuzen aan het werk kan zijn in hartje zomer, door de airco maar tot nu toe zonder resulaat.

pppffffffffffffff zakkewassers

Hoe de Arbowet geinterpreteert word is bij ons bedrijf een grijs gebied als je een klacht hebt en dat meldt aan de leiding dan beslist de veiligheidsdeskundige of de klacht terecht is.Zijn wil is wet in dit geval.Verder verschuilt men zich achter procedures.En die worden ad hoc aangepast als de werkzaamheden verstoord dreigen te raken.
Als werknemer heb je echt geen profijt van de ARBO wet.
Meldingen bij de arbeidsinspectie worden veel te laat afgehandeld,en kunnen resulteren in ontslag(dan wel om andere redenen)

we werken in oost-rusland tis -20 graden celsius bij windkracht 6 en we werken rond 16 uur perdag en werk ook nog eens snachts sta hele nacht buiten……..HOE ZIJN MIJN RECHTEN????

mijn man is stratenmaker bij een bedrijf
Moest gisteren en vandaag 60×60 betontegels leggen
In de brandende zon rond 35 graden en vandaag nog hoger verwacht.
Dit is niet normaal.
Als er wat met hem gebeurt hou ik zijn baas verantwoordelijk.
Mijn man is 51 jaar.
Mijn man zegt als ik een dagje vrij neem….weet.je wat dat kost.

Ik zeg..als er wat met jou overkomt….weet je wat dat kost!!!!!.
Dit moest.niet mogen!!!

De vraag is,bij welke temperatuur mag ik het werk neerleggen?Wel.ik denk bij elke temperatuur,als U maar niet verwacht dat de uren die U niet werkt worden doorbetaald.U wordt betaald voor arbeid en niet voor niks doen.

Leest dan niemand de CAO en is iedereen te belazert om de arbeidsomstandighedenwet te lezen? Wat kunnen die Nederlanders klagen terwijl zij zelf ingestemd hebben met de regels. Nu wil niemand opkomen voor zijn belangen want anders zou het voor de baas wel eens einde werk dus ontslag voor de werknemer kunnen betekenen. Dat neemt niet weg dat als de mensen solidair met elkaar zouden zijn er veel meer afspraken mogelijk zouden zijn. Maar als je niet voor de baas kunt werken wegens de hitte of kou dan kun je ook niet bij beunen. Tja, iemand nog commentaar of binden we maar weer in. En let wel de temperatuur van 40 graden is de temperatuur die op de werkplek gemeten wordt en heeft dus niets te maken met de verwachte temperatuur van het KNMI, Meteoconsult of een van de andere weervoorspellers. Dus een werktempo van nul in de Rotterdamse haven levert echt geen temperatuur op van 40 graden, kleding kan zelfs goed isoleren. De opstijgende hitte van asfalt of beton kan wel degelijk voor een te hoge temperatuur zorgen, maar echt lastig wordt het voor die mensen die beroepsmatig uren achter elkaar voor hittebronnen staan te werken in een ruimte zonder airco en waar niet of nauwelijks verse buitenlucht kan worden aangevoerd. Als dit gepaard gaat met een hoog tempo en grote werkdruk zoals in de horeca dan is uitputting en uitdroging een vanzelfsprekend gevolg.
Nu klagen terwijl je het vertikt om je contract te lezen waarin soms ook afspraken staan over werken in bijzondere weersomstandigheden is het paard achter de wagen spannen. Ook hoor ik niemand over de toeslagen die uitbetaald worden bij werken met extreme kou of warmte.
En hoe actief bent u binnen de medezeggenschap: staat u ook weer aan de kant en laat anderen de kastanjes uit het vuur halen? Iedereen kan opkomen voor de belangen van hemzelf en zijn/haar collega’s daar is in principe geen kennis voor nodig maar wel lef en doorzettingsvermogen. Die kennis kan je bij medezeggenschap inkopen op kosten van de werkgever. Is het bedrijf te klein voor een medezeggenschap dan is het risico voor de werkgever te groot dat een medewerker uit valt en de kosten op de werkgever verhaalt worden. Bij een klein bedrijf zal er dus vaak eerder onderling overlegd worden. Met de temperaturen van de voorbije dagen en wat er nog komen gaat is het zaak dat mensen zich niet gek laten maken door dreigementen van managers, bazen en werkgevers.

Bedrijven zijn vaak medogeloos, waarbij de werknemers gewoon zijn werk moet blijven doen. Ik denk dat de werknemer zelf, met zijn collega’s, het innitiatief moeten nemen, “tot hier en niet verder”.

Ik snap niet dat als het warm word iedereen altijd zeurt over werk weigering vanwege de hitte ontslaan die badgasten .
Vind je het te warm om te werken moet je vakantie nemen en niet uit watjes gedrag de werkgever bestelen van werk uren.

In het midden oost meestal stopen wij niet essentiële werk als het boven 50 graden is. Dus nooit een reden om in Nederland te stoppen. Wel af en toe uitrusten in een koele plek en veel water drinken.

Een beetje bedrijf stelt bij tropische temperaturen een tropenrooster in zodat men vroeg kan beginnen als het nog koel is en men voor de hitte weer naar huis kan! Lijkt me niet meer dan normaal! En ‘stoerdoenerij’ is helemaal niet aan de orde, want als je bijvoorbeeld Astma-patient ben kun je helemaal niet tegen hitte met een zeer hoge luchtvochtigheid zoals hier in Nederland! Nederlanders zijn alleen maar flink in woorden, maar in daden HO MAAR! Holle roeptoeters!

@JohanW Je kunt wel verwijzen naar een CAO maar lang niet iedereen heeft een CAO dus geen schriftelijke rechten waar je op terug kunt vallen helaas.
Veel mensen die nu buiten werken of in een warme fabriekshal hebben het nu niet goed.
Maar ik zit dus op mijn werk in de kou en mijn schouders en nek zitten muurvast van die stomme klimaatbeheersing die je niet kunt uitschakelen.

Ik denk dat ik deze werknemer bij een volgende ontslagronde als eerste zou aanwijzen. Niet vragen om wat meer drinken of drinkpauzes, maar meteen beginnen over werkweigeren. Zo’n negatieve benadering getuigt van een verkeerde mentaliteit, die je helaas steeds vaker tegenkomt.

Beter een warme baan dan geen baan, Vrijdag 18 Juli 2014 23:55

Wat een geklaag allemaal. Wees blij dat je een baan hebt en mag werken. Is het te koud dan willen we niet werken, is het te warm willen we niet werken. Bevrijdingsdag willen we vrij, als we een kind krijgen en ga zo maar door. Is het dan ook goed als de werkgever dan zegt, niet werken geen prestatie dus geen loon? Moet je dan zien en horen, dan zijn de rapen gaar en is de werkgever een ….

Jeetje, stop eens met zeuren! Wees blij dat je werk hebt. Gek dat NL-se economie zo traag herstelt…. De insteek is al helemaal fout: “Wanneer mag ik werk weigeren?”…. Triest.

Niet zo aanstellen gewoon werken. Ik ben zelf lasser en het is echt geen pretje om met dikke overall handschoenen en laskap te moeten werken met de hitte, gewoon goed drinken en na je lichaam luisteren van zweten ga je niet dood

@ Danny, ik heb geen last van de warmte, ik zweet het er wel weer uit.
Toch kom je soms voor verrassingen te staan zoals dik opgezette voeten en vingers en dat terwijl ik vakantie had en behalve wandelen verder lekker languit wat boekjes lees.
Als ik dat tijdens werk zou krijgen zou ik wel stoppen met werken om verdere gezondheidsrisico’s te vermijden.

De mensen die hier vertellen dat ze in het MO gewoon doorwerken bij 40 en 50 graden moeten er ook bij vertellen dat het aantal doden op een bouwlocatie enorm is en er vele gezondheidsklachten zijn.
Gelukkig stelt een mensenleven hier wat meer voor.
Als er hier een dode door hitte valt heeft de directie een flink probleem met de arbeidsinspectie.

Ik werk regelmatig in de zomers bij 55 graden! Ik heb soms nog net thuis de pot gehaald. Kotsen-kotsen-kotsen… Ja, aanstellers die Nederlanders, die zijn niets gewend… Pffff… Doe normaal man! Elke week werk ik.. (in drie ploegen) al bijna 20 jaar.. 8 uur lang.. zonder pause.. in een zeer hete omgeving!..
Warmte ben ik dus echt wel gewend, hard werken ook!.. maar op een gegeven moment houdt het gewoon op!… Water drinken en dan geen probleem?!.. Wordt wakker man!… op een gegeven moment kun je drinken wat je wilt maar houdt het gewoon op! En geloof me het water gaat er dan harder uit dan er in!
En dan als organisatie volhouden… veiligheidshelmen moeten wel op blijven. Stel je toch eens voor dat je je hoofd stoot.. man man man. Wat een stom gelul! een mens raakt heel veel warmte kwijt via het hoofd… en juist daarop gaan we een helm plaatsen….
Die regeltjes hebben mensen op KANTOOR bedacht… en die mensen zetten de airco nog maar een standje hoger want ja,… het is toch al wel meer als 25 graden.. in hun hok!!…

Situaties zijn moeilijk te vergelijken, mensen trouwens ook. In het Middenoosten zal de luchtvochtigheid anders zijn dan hier, dan zijn hogere temperaturen soms minder problematisch. Elkaar uitschelden, daar krijg je het onnodig warm van. De vraag is niet: wanneer mag ik stoppen, maar meer: hoe lang kan ik nog doorgaan? Samen moeten we eruit komen. Erger vind ik de situatie voor mensen op kantoor, die hebben met air conditioning volgens mij pas echt problemen. Maar ook dat mag niet leiden tot zeuren, maar tot overleg.

gewoon de zieke wet in gaan .als het je te heet word dan is het zo opgelost

of je trekt een vest aan van Idenixx motorsport en je bent tot 50 uur lang beschermd tegen oververhitting.Stay 37

Ik heb mijn hele werkzame leren in de zorg gewerkt.
Als het heel erg warm was deed ik een handdoek in mijn nek,het werk moet doorgaan.Dan maar een tandje lager.Ik vind het soms een gezeur ,werk moet gedaan worden,hoe dan ook.

Daarvoor zit ik nou in de security is het koud neem ik gratis koffie/chocomel of noem maar op. Is het warm zijn hier ook genoeg versnaperingen. Bij ons is het gelukkig goed geregeld in de CAO +25 graden is stropdas af of de persoon die je vergoeding betaald er blij mee is, jammer dan. Gaat die zeuren is het puur contractbreuk dan.

Mensen moeten niet zo zeuren, wij werken in Qatar, Daar is het pas warm,

Inderdaad, loop niet te zeuren, doe je werk of ga op zoek naar iets anders. Niemand heeft gezegd dat je iets moest doen, vrije keus allemaal!

Wakkesassers, al die mensen die zo klagen. Organiseer je, weet wat je (CAOrechten zijn en reken daar je directie op af. Maar ga er wel van uit dat je werk gewoon moet worden gedaan, daar krijg je je brood mee op de plank. Te koud, te warm, het is ook nooit goed. Geitebreiers.

mijn vriendin werkt in de tuinbouw. ze heeft deze zomer de thermometer meegenomen. de thermometer gaf 50 graden aan. waarschijnlijk was de temperatuur nog hoger, de thermometer ging tot max 50 graden.

In de Rechtbank was het ook zo warm en de rechters moeten dan toch een toga dragen. Ondanks het warme weer zelfs bij een tropische hitte of hittegolf zo“n toga aan. Dat zal wel warm zijn met dat weer.Er zal wel airconditioning aanwezig zijn en nemen een glaasje water extra tussendoor om uitdroging te voorkomen. Er is toch een hitteprotocol opgesteld?

In de bouwvak is het geen pretje om tijdens een hittegolf te werken in de felle zon. Niet eens wat tussendoor wat drinken frisdrank of water. .

Wat een gezeur ik ben hardpatient ben interieur verzorgster. Gewoon tandje terug. Goed drinken. Thuis moet ik ook poetsen of poetst men dan de hele zomer niet. Dan ziet het er uit. Wat kunnen mensen zeuren echt belachelijk.
Iedereen heeft het warm en je wilt toch eten en andere leuke dingen. En de baas moet toch ook gewoon zorgen dat je kunt werken, op het ziekenhuis stoppen ze toch ook niet en laten ze patiënten liggen. Denk toch na met zijn alle. Is het goed weer is het weer niet goed.

Een vierdeurs, modernste telefoontje of een 5 sterren hotel is mij het lijden onder hoge temperaturen niet waard.
Zeker niet als de directie mooie bonussen eraan overhoudt en de beleggers een dik dividend en mij met zo’n klein salarisje wijsmaken dat the job has to be done: doe het dan maar zelf, dus boven de 25 graden op de werkplek gaat de stekker eruit, altijd. Je werkt immers om te leven, je leeft niet om te werken.
Maar je zal mij bij die temperaturen ook niet zien joggen in de vrije tijd :-)

Het is geven en nemen.

Ik wil doorwerken als de baas zich erop in stelt. Ik wil ook best hard doorwerken als er ook naar mij geluisterd worden. Ik wil ook best met dezelfde werkdruk doorgaan (ik werk veel op plekken met 10 a 15 graden hogere temperatuur dan de buitentemp.). Echter ben ik dan wel meteen een week ziek als ik ziek word, mogen ze het de rest van de week lekker zelf uitzoeken want die hele week neem ik dan ook want mijn lichaam heeft een opdonder gehad.

Het is geven en nemen, passen ze zich aan doen wij (ik en collega’s) dat ook. Doen ze dat niet dan laten we de boel allemaal in de soep lopen, ik ga gerust naar huis siesta houden hoor, bel de klanten maar dat ik vanavond terug kom omdat mijn gezondheid voor alles gaat.

En over al die woestijnbewoners die hier zeuren dat het wel kan, Met de vochtigheid in Nederland verdampt zweet niet en koel je niet af. Je koelsysteem werkt niet.
Ik daag je nu uit om de stekker uit de waterpomp van je auto te trekken en met de auto te gaan rijden in de hitte, eens kijken hoelang die het vol houd als het koelsysteem niet werkt. Dit geld ook voor het menselijk lichaam. Je kan veel drinken en zweten, maar verdampt het niet stijgt je kerntemperatuur. Ik heb ook in 40 graden temperaturen gewerkt in het buitenland, dat is een stuk prettiger dan in Nederland. M.u.v. het regenwoud in Brazilië (luchtvochtigheid van 100%)

Vraagje, mag je (in een winkel) werken als de tempraturen de gehele dag 40+ graden zijn, dit was afgelopen zaterdag zo en we kregen geen extra pauze’s geen extra verkoeling of iets. Zou ik op zo’n moment werk mogen weigeren via arbo of is het dan niet zeuren en doorgaan? Aangezien het zaterdag 37 graden wordt verwachten we op het werk tempraturen van 40 – 45 graden.

Mijn dochter werkt in een kapsalon. Geen airco en het is er bloed bloed heet. Een ventilator mag ook niet vanwege de haren die dan in het rond vliegen. Het is er ruim 40 graden binnen.
Wat te doen ….een zeer ongeruste moeder

De regel in Azië aan boord van schepen was boven de 50 graden dan moest je stoppen. Er hing altijd een temperatuur meter als we aan het werk waren. Je werkte dan met overal, helm en laarzen. 50 graden dat dan ook echt het matje, maar ja werk moest af…

Werk in een wasserij, zwaar werk als het warm is!! Sta maar eens aan de strijkrollen in die hitte, 8u per dag! Als het zo warm is dan laat men de strijk staan, en doet men die s’avonds of smorgens vroeg, maar hier word overdag gewerkt! Als men rond loopt met een hoofd zo rood als een tomaat, uw ogen prikken van het zweet dat erin druipt, koppijn heeft door de warmte, dan vind ik idd dat men mag klagen! En we zitten hier niet in het buitenland waar die temperatuur evenaardig is, wij zijn dit klimaat niet gewoon!

Vandaag op het dak gewerkt lekker hoor, niet zeuren.
gezondheid??????
niet belangrijk misschien.
deze temperaturen wennen niet dus ook dakdekken met deze temperaturen.
onder het mom van het is druk moeten wij door
maar klagen doe ik niet

In het lokaal is het nu boven de 40graden. Ik heb nu al een aantal ouders die hun kinderen thuishouden.

ik ben postbode en of dat nu 30 graden of -10 graden is dat trekken de bazen hen niet aan wij moeten door gelijk welke weeromstandigheden en zijn niet thuis als het regent of als het te koud is en blablabla zoals veel mensen die buiten werken wat zitten er hier eigenlijk te zagen en te zeveren .ja juist wij hebben luxejob zoals er veel mensen denken.die tijd is al lang voorbij van op cafe zitten en zo dingen

Bij mijn werk is de keuken bloed en bloed heet , gaat wel over de 40 graden mag dit ? Koeling aan mn baas gevraagd , maar die zegt dan zet je de deur maar open , nou smorgens rond half zes kan dat m
natuurlijk niet , het is een cafe , em ik loop daar als vrouw alleen , en heb geen overzicht op de deur .

Werk “weigeren”? Wat een negatieve benadering! Ga in overleg met je werkgever. Samen kom je er wel uit.

Ik werk als motorinstructeur. We gaan het zien van de week!

Ik ben chronisch ziek hartpateint, ik mag niet werken in warme en koude omgeving, tsja dan houd het op ja.

Zoals gezegd reageerd iedereen anders op warmte . Maar wat lees ik hier voor reacties van mensen die zeggen dat je niet zo moet mauwen en gewoon door moet zweten. Hou het gewoon bij je zelf en zeik anderen niet af . Voel je je goed erbij prima, word je beroerd direct kappen want gezondheid gaat boven alles!

Ik werk als cv monteur op zolders daar is het gemiddeld ruim 35 Gr in de zomer .wanneer mag ik weigeren wij werken van 8 tot half 5

Voor de mensen die opmerkingen als watjes gedrag en drammers rond spuien getuigd van een laag opgeleid niveau,

Heb hier ergens gelezen dat het in een kapsalon 40 graden is… zou ik als ik die kapsalon is goed nadenken. Als ik er binnen zou komen zou ik zo weer weg gaan. Afspraak gemaakt of niet. Ga toch zeker niet naar een kapper waar het binnen niet de juiste temperatuur is. Zo ook in de winkels. Dus als je binnen zit valt er niks te klagen zolang ze de temperatuur binnen maar normaal houden.
Buiten daarin tegen vind ik best normaal dat je niet hard werkt en meer pauzes neemt. En ook niet kunt werken vanwege benauwdheid en alles. Het is die benauwdheid en duizeligheid waardoor je in de hitte niet kunt werken. Niet het zweet… En dat is ook voor ieder mens anders. Dus vind wel dat je met hoge temperatuur je werk mag weigeren als blijkt dat het gewoon niet goed gaat.
Lees ook iets over een postbodes die buitenwerken. Een postbode is toch wel heel wat ander werk dan stenen leggen in de brandende zon.

@jan dit is het probleem, overleggen met de werkgever heeft geen zin. Meneer zit op het kantoor met de airco aan dus die vindt dat het kan, we hebben meestal om 3uur pauze voor een half uur voor de gehele dag, extra pauze’s of drinken zitten er niet bij. Natuurlijk werken we door maar zijn er dingen die ik kan doen zodat het uit te houden is? Gister alweer 45 graden..

Stoere mensen hier die in het oosten werken en met 40+ en pas de handen branden bij 120c. Beetje onzin natuurlijk. En om iedereen nu een zeur te noemen.

We zijn niet gewend om ineens in 35c graden te werken. Geen tijd om je aan te passen dus kan dit best een risico zijn voor werknemers. Vergelijkingen met het oosten interesseren met totaal niet. Mensen in Afrika vinden het ook te koud om te werken bij 10c.

ik sta heel de dag op het dak. Begin op 6u en stop om 16u wees blij dat de zon is schijnt. Ja het is warm. Genoeg drinken en goed zweten hè. Ik heb het liever zo dan dat het vriest of regent hoor. Want daken moeten altijd gelegd en getimmerd worden.

stelletje mietjuuuuus!! kom ff lekker naar brazilie op vakantie in de 45c, geen wind, mag je wel even mee helpen. Krijg je mooie zwarte kaplaarzen aan, overal, hoedje op, en dan maar het dak op, dan wel even een zakje cement op je hoofd naar boven dragen, gelieve 5 zajes a 50kg en vergeet dan niet om ook de andere ingredienten naar boven te brengen en dat lekker te gaan mixen op t dak heh! :) krijg je een mooi bruin kleurtje van. stelletje zijkerds zijn ook niets meer gewend in NL.

Dat is weer typisch nederlands, kijken of je kan weigeren maar wel je centen aan het einde van de maand willen hebben. Het systeem werkt niet. bij deze temperaturen moet er per branche gekeken worden hoe en wat, maar meteen gaan liggen zeiken als het iets warmer wordt? Ik weet waar het geld vandaan moet komen aan het einde van elke maand. Er zullen bedrijven zijn die genoeg geld hebben, maar er zijn ook bedrijven als er niet gewerkt wordt dat er aan het einde van de maand geen geld is om uit te betalen, heb je een of twee zulke zeikerds kun je het wel schudden met je bedrijf!!
zeikerds! wordt wakker! als het bedrijf dicht gaat ga je toch lekker in de ww?
Waar komt dát geld dan vandaan??
Stop dan gewoon met werken en geef ruimte aan mensen die wél!!! willen werken. Ben blij dat de zon schijnt in dit land!
Over een paar weken zijn jullie weer aan het zeiken dat het altijd maar regent of weer te koud is!
Een reden om te zeiken is er altijd wel.
Stel je voor er werken zulke zeikerds bij de supermarkt en vragen wanneer mag ik weigeren!!
Waar haalt de andere zeikerd dan zijn broodjes als die er op een morgen niet zijn omdat ze weigeren!
Natuurlijk weer een reden om te zeiken!
Kijk eerst eens bij jezelf of je wel gelukkig bent in je werk en zeik anderen niet aan het hoofd.
“wanneer mag ik weigeren”
Arm nederland

Hier kunnen toch richtlijnen voor gesteld worden zodat iedereen weet waar zich aan te houden. Ik hoorde van de week op de duitse tv dat als de temperatuur in de werkruimte boven de 26 graden is, dat de werkgever dan verplicht is om te zorgen voor verkoeling door bijvoorbeeld ventilatoren te plaatsen. Zie: http://www.lgl.bayern.de/arbeitsschutz/a..

Als het in Duitsland geregeld kan worden, waarom hier dan niet?

Mark, Jappie

Ik had het hier over een deeltijd baan, en jaja we snappen het we moeten niet zeuren maar gewoon werken. Zowiezo zijn die mensen dat gewend plus wie zegt dat wij niet hard werken? Ik heb het hier puur over hoe ik kan zorgen dat ik wel pauzes krijg ipv 8u door moeten werken in 50 graden zonder pauze. Die mannen die het dak op moeten met kaplaarzen etc. krijgen ook even de tijd om wat te gaan eten, tuurlijk moet je hier over kunnen praten met je werkgever maar als deze alles weigert om ook maar voor een flesje water te regelen wat dan? Tuurlijk supermarkten hebben airco maar als je in een tuincentrum werkt niet dus he. Ik zeik niet vraag alleen om mogelijkheden. Natuurlijk afgelopen weekend gewoon doorgezeurd zonder mokken, wordt er alleen niet blijer op, mensen zouden dit baantje ook niet willen hoor ;)

Ik heb vandaag gewerkt in een fabriek in Koog aan de Zaan. Ik was in een ruimte waar een ketel stond te draaien. Beneden in de ruimte was het 47 tot 49 graden. Helemaal boven net onder het dak meten we rond de 60 graden. En de meter liep nog op!!!!

PFFFF

Ik zit op kantoor en de regen tikt zo hard tegen m’n raam. Mag ik werk weigeren?

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN