Geen behandeling, toch betalen

Te laat komen is een 'wanprestatie'

Getty Images

Afgelopen week had ik een afspraak met mijn schoonheidspecialiste, door omstandigheden ben ik die vergeten.  Nu brengt zij  mij toch 50 euro in rekening. Mag dat?

Ja, dat mag. Uw schoonheidsspecialiste heeft immers tijd voor u vrij gemaakt. Dat doet zij omdat ze met u een overeenkomst heeft: zij houdt tijd vrij en u komt en betaalt de behandeling. Door de overeenkomst eenzijdig niet na te komen levert u een zogenaamde wanprestatie. De schoonheidspecialiste mag door uw wanprestatie de gederfde inkomsten in rekening brengen, maar niet meer dan dat. Wanneer uw normale behandeling 50 euro kost mag zij dit bedrag bij u in rekening brengen.
Overigens zie je dit steeds vaker, nam vroeger de ondernemer het verlies, tegenwoordig wordt bij ‘no show’ toch gewoon het afgesproken bedrag van een behandeling, bijvoorbeeld bij uw schoonheidspecialiste, maar ook bij tandartsen in rekening gebracht. Restaurants (vooral de duurdere) waar u gereserveerd hebt, maar niet op komt dagen brengen soms ook een bepaald ‘schade’ bedrag in rekening.