Uw koffer als melkkoe

Vliegen met een te zware of te grote koffer kost een vermogen. Let dus op bij het inpakken! Voor u het weet, vliegen de biljetten uw portomonnee uit.

Ooit geweten hoe ingewikkeld de regels zijn voor uw bagage in het vliegtuig? Gewichtseenheden, afmetingen, aantallen: het verschilt sterk per maatschappij en bestemming. En soms laat de omschrijving van de regels ook nog eens te wensen over. EasyJet adverteert nu met prijzen zónder bagage. Een koffer meenemen in het ruim kost €22. Als u tenminste vooraf boekt, anders is het twee keer zo duur. En er mag niet meer dan 20 kilo in. Voor de handbagage hanteert de prijsvechter geen harde grens voor het aantal kilo’s. Wel moet u deze zelf kunnen dragen en zonder hulp in de bagagevakken in het vliegtuig kunnen plaatsen. Dus een grote, sterke kerel mag bij EasyJet blijkbaar veel meer handbagage meenemen dan een kleinere of zwakkere passagier.                          

Andere maatschappijen leggen eigen grenzen vast voor centimeters en kilo’s. In de tabel ziet u een overzicht van de vijf grote maatschappijen. Ook het aantal stuks bagage dat vliegmaatschappijen accepteren verschilt. Zo neemt KLM slechts één koffer per persoon aan en EasyJet liefst acht, waarschijnlijk omdat ze daar minimaal €22 per stuk voor vangen.

Flinke boetes

In het overzicht ziet u ook de boetes, want wie er bij het inchecken achterkomt dat er een koffer te veel is gepakt of dat er eentje te groot of te zwaar is, moet flink bijbetalen. Soms geldt een toeslag per kilo, maar vaak ook een  minimale boete, zoals bij KLM en Martinair. En dat is nog niet alles, omdat het vaak niet bij één boete blijft. Met één extra, te grote en te zware koffer kunt u bij Martinair zomaar tegen drie boetes van opgeteld €455 aanlopen. Kijk daarom voordat u inpakt goed naar de voorwaarden die uw vliegmaatschappij hanteert. Deze staan meestal op de website. Puzzel daarop en bel desnoods met de luchtvaartmaatschappij om navraag te doen en voorkom zo een nare en dure verrassing voor vertrek. Mocht u toch te zwaar beladen zijn? Als u het vooraf weet, kunt u het ook boeken als vracht. Dat is iets minder duur dan de straftoeslagen.

Tabel Erik

Travel light tips

  • Pak niet te veel kleding. Was desnoods ter plaatse.
  • Drogisterijen verkopen handige miniverpakkingen, van shampoo tot scheerzeep.
  • Weeg uw koffers thuis. Verdeel het gewicht tussen uw koffers en uw handbagage.

 

Auteur