Krijg ik nog AOW toeslag?

Over twee jaar word ik 65 jaar, mijn echtgenote is zeven jaar jonger, ontvang ik voor haar nog een AOW-toeslag en als ik er een ontvang hoeveel is dat dan en tot hoe lang?

Over de AOW-toeslag is veel te doen de laatste jaren. In de eerste plaats omdat de toeslag per 2015 verdwijnt en niet iedereen zich financieel goed voorbereid heeft op het wegvallen van de AOW-toeslag. U hoeft zich echter geen zorgen te maken, u wordt voor 2015 65 jaar en behoudt daarmee het recht op een AOW-toeslag, ook na 2015.

Per 2011 verandert er echter wel wat, de AOW-toeslag bedraagt nu nog het zelfde bedrag als de AOW die u zelf ontvangt, vanaf 2011 zal de toeslag acht procent lager zijn dan uw AOW. In cijfers, nu (tweede helft 2010) bedraagt de AOW ongeveer 700 euro, de AOW-toeslag zal per 2011 nog slechts 645 euro bedragen.
Misschien is in uw geval het volgende ook van belang: hoeveel toeslag u ontvangt hangt af van het feit of uw echtgenote ook inkomen heeft. Is dit inkomen uit arbeid (actieve dienst) dan geldt er een vrijstelling van ongeveer 210 euro, over het meerdere is een derde ook vrij, de rest wordt in mindering gebracht op de toeslag. Praktisch betekent dit dat wanneer uw echtgenote een inkomen heeft van ongeveer 1200 euro bruto per maand uit arbeid de AOW-toeslag vervalt.

Bij onregelmatige inkomsten herberekent de Sociale Verzekeringsbank (SVB) per half jaar achteraf uw toeslag, dit kan betekenen dat u een bedrag terug moet betalen of een nabetaling ontvangt.
Heeft uw echtgenote inkomen in verband met arbeid, bijvoorbeeld een prepensioen, WW of WAO-uitkering dan wordt de bruto uitkering in mindering gebracht op de bruto AOW-toeslag.
Heeft u of uw echtgenote in het buitenland gewoond dan wordt per jaar twee procent in mindering gebracht op zowel de AOW voor u als de AOW-toeslag voor uw vrouw. Zeven jaar in het buitenland wonen betekent dus een veertien procent lagere AOW.

Bron 
  • geldenrecht.nl