Onze buren verbouwen dag en nacht….

Getty Images

Mijn nieuwe buren zijn net begonnen met een grote verbouwing. Dat gaat ook op zaterdag door, dus nu zitten we zes dagen per week in de herrie. Mag dat?

Met de wet in de hand kunt u er weinig aan doen. Er zijn geen duidelijke wettelijke regels voor bouwlawaai van de buren. Wel bestaan er richtlijnen voor het aantal decibellen dat het bouwlawaai mag veroorzaken. Dat is overdag tot 70 dB en ’s-avonds langzaam dalend tot 60.  Die waardes zijn te vergelijken met het geluid van een wasmachine, airconditioning, wasdroger of het verkeer op de weg. Dus misschien wel indringend, maar je wordt er niet doof van.  U zou natuurlijk een logboek kunnen bijhouden om aan te geven op welke momenten  de overlast het meest hinderlijk is. Daar heeft u een decibelmeter voor nodig. Die kun je al vanaf 25 euro krijgen. 

Maar voor het zo ver is moet u natuurlijk eerst in gesprek met de buren. Die hebben soms helemaal niet in de gaten dat hun geluid zo doorklinkt.  Laat ze het geluid bij u horen. Normale buren houden er dan gewoon rekening mee. Het is dan een kwestie van geven en nemen. Maar als ze er maling aan hebben, is er natuurlijk een probleem. Dan is het logboek en de metingen een optie, kunt u de wijkagent inschakelen als er echt slaapproblemen dreigen, of moet u informatie vragen bij een juridisch loket of een advocatenkantoor. 

Als u in een woningwetwoning woont, moet u natuurlijk de corporatie inseinen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl