Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

huurtoeslag gekort lees het op geldenrecht.nl

Minder huurtoeslag door afkoop pensioen

Is daar nog iets aan te doen?

30 September 2010Nico van Scheijndel

Vorig jaar ben ik met pensioen gegaan, omdat ik in het verleden wat kleine pensioentjes heb opgebouwd zijn die door de fondsen afgekocht waardoor mijn inkomen ongewild toenam. Die toename heeft er toe geleid dat ik nu huurtoeslag moet gaan terugbetalen, kan ik er nog wat aan doen?

Jawel, door de eenmaligheid én het onvrijwillige karakter kunt u een beroep doen op wat vroeger bij de huursubsidie de hardheidsclausule heette. Tegenwoordig kunt u bezwaar maken tegen de aanslag op grond van de het feit dat u niet de keuze hebt gehad om het pensioen te ontvangen, dan wel een afkoopsom te krijgen. Dat kunt u doen voor de huurtoeslag of de zorgtoeslag. U verzoekt de inspecteur geheel of gedeeltelijk geen rekening te houden met die afkoopsommen bij het vaststellen van de hoogte van uw huurtoeslag en/of zorgtoeslag.

tien reacties

Mijn pensioenfondsen hebben geschreven dat de gedwongen afkoopbedragen geen invloed hebben op evt huurtoeslag en zorgtoeslag. Dit komt omdat het bijzondere uitkeringen zijn en daardoor niet meetellen.

Ik heb gebruik gemaakt van de zgn hardheidsclausule en heb na lange tijd gelijk gekregen bij de belastingdienst- de behandelende ambtenaar van belasting had van deze regeling nog nooit gehoord-voor wat betreft de huur subsidie doch echter niet voor de zorgtoeslag. Hoe zit dit eigenlijk?

Klopt, de afkoopsom dan wel de nabetaling hoeft niet als inkomen beschouwd te worden voor berekening van de huurtoeslag alleen, dus niet de zorgtoeslag. Ik heb alleen een probleem: de nabetaling is tot sep2009 gedaan. de belastingdienst beschouwd het deel van jan tot sep2009 wel als inkomen, waardoor ik geen recht heb op de huurtoeslag voor 2009. ik moet helaas een bezwaarschrift schrijven. naar mijn smaak telt het deel van de nabetaling voor 2009 als nabetaling en niet als inkomen.

Ik heb precies hetzelfde gehad maar ik had bij de belasting een formulier hiervoor aangevraagd,en natuurlijk ook ingevuld.
Voor de huurtoeslag werd het buiten het inkomen gehouden.
Maar voor de zorgtoeslag niet.
Ik heb dus helemaal geen bezwaar schrift hoeven te schrijven.

hoe gaat dat in zijn werk? als je bezwaar maakt ivm de huurtoeslag ben je al te laat! immers die is al vastgesteld op basis toetsinkomen waarin in de aangifte de afkoopsom is meegenomen.
je moet dus dan niet de afkoopsom opgeven.dat kan dus niet!!
dus komt er automatisch een teruggave huur en zorgtoeslag.
als je dan bezwaar maakt duurt het veels te lang.moet je dus eerst je toeslag terugbetalen en later weer na accoord bezwaar terugkrijgen!
ben je wel 1 jaar verder!!

KAN IK DOOR EEN EENMALIGE UITKERING VAN EEN LEVENSVERZEKERING OOK DE HARDHEIDSCLAUSULE TOEPASSEN?

j.p

Mijn man is overleden in januari 2009. Daardoor kreeg ik pensioen in één keer uitbetaald omdat het te weinig was om per maand uit te betalen. Nu moet ik de huursubsidie van 2009 helemaal terug betalen van mijn ANBuitkering. Kan ik hier ook bezwaar tegen indienen? Ik ben al begonnen met terug betalen. Ik heb verder geen inkomsten.

Ben 44 jaar men mag een bepaald bedrag vastzetten voor mijn pensioen,kan men dan een huursubsidie aanvragen,of blijft het bedrag dat men vastzet voor het pensioen bij je vermogen geteld

Theo 28-04-2011

Vorig jaar 2013 heb ik een klein pensioentje afgekocht.
De hoogte hiervan was 2000 euro.
Nu heb ik van de Belastingdienst een terugvordering van de Huurtoeslag gekregen ter hoogte van € 535,-
Is dit terecht?
Ik had dit bedrag opgegeven bij de inkomstenbelasting en daar was dit bedrag belastingvrij.

vraag een ambtelijke herziening aan over het belasting jaar 4014 namelijk afkoop sommen en eenmalige uitkeringen mogen niet worden mee berekend met de berekening hoorsubsidie
je kan het ook proberen met een kort geding aan te vragen
succes

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Meer websites van SPN