Kan dat, in de bijstand met een eigen huis?

Of moet ik mijn huis opeten

Getty Images

Mijn man dreigt zijn baan te verliezen en in de bijstand terecht te komen. Zelf heb ik geen inkomenen ik heb jaren niet gewerkt. Als mijn man geen baan vindt, hebben we dan recht op bijstand? We hebben een eigen huis. Moeten we dat dan opeten?

Dat hangt af van uw leeftijd. Als u jonger bent dan 50 jaar, hebt u waarschijnlijk geen recht op bijstand. In de eerste plaats mag u niet meer vermogen hebben dan €5490 per persoon (vanaf 1 juli 2010). In de tweede plaats vanwege uw eigen huis. De gemeente kijkt naar het verschil tussen de waarde van uw huis en de resterende hypotheek. Is dat meer dan €46.200, dan heeft u geen recht op bijstand. Wel kan de gemeente u een uitkering geven in de vorm van een lening, met uw huis als onderpand.

Als uw man op of na zijn 50-ste werkloos is geworden, heeft hij -na de WW- recht op IAOW. Dat is evenveel als de bijstand, maar de gemeente kijkt niet naar uw vermogen en de eigen woning. Voor de volledigheid: een bijstandsuitkering bedraagt vanaf 1 juli 2010, € 1.239,15 voor gehuwden. Alleenstaanden krijgen € 619,58 per maand.

Auteur