Controleren banken de rekeningnummers wel?

Lezersvraag: ik las laatst een bericht, dat een vader een tikfoutje maakte in een rekeningnummer van zijn zoon, waardoor er meer dan 40.000 euro terecht kwam bij een wildvreemde, die het geld vergokte. Controleert de bank niet of iemand een foutje maakt?  Is een bank niet medeverantwoordelijk voor de eventuele schade?

Om bij dat laatste te beginnen: de klant is verantwoordelijk voor z'n eigen fouten. Dat ligt voor de hand, maar staat trouwens ook in de algemene voorwaarden.

Banken  controleren alleen met steekproeven of een rekeningnummer bij de naam van de begunstigde past. Algehele controle zou te  tijdrovend en te duur worden. Wel stellen banken vast of het een bestaand rekeningnummer betreft. Dat gebeurt met de elfproef  Deze test kan tikfoutjes uit een rekening halen, maar biedt  geen garantie dat het ingevoerde rekeningnummer ook van de juiste persoon is. Het beste is zoveel mogelijk gebruik te maken van een adresboek voor veel  te kiezen nummers.

Overigens: in de gevallen dat het fout gaat stort degene die  ten onrechte geld heeft ontvangen,  het bedrag bijna altijd weer terug. Het gedrag van degene die de 40.000 euro mede heeft gebruikt om gokschulden af te lossen, is ver beneden de maatschappelijke norm. Niet voor niets heeft de rechter ook zodanig geoordeeld, nadat de gedupeerde er een ‘zaak’ van gemaakt had.

Auteur