Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

belastingvrij spaargeld lees het op geldenrecht.nl

Hoeveel spaargeld is belastingvrij?

De deskundige legt uit

17 December 2010Nico van Scheijndel

Nu het einde van het jaar in zicht is willen mijn man en ik graag weten hoeveel spaargeld in box 3 van de Inkomstenbelasting we mogen hebben voordat de fiscus ons een aanslag oplegt zodat we eventueel nog wat kunnen schenken aan onze kinderen.

U betaalt in box 3 van de Inkomstenbelasting belasting over het saldo van bezit en schuld. Hebt u geen schulden, dan hoeft u zich alleen op uw bezit te concentreren. In box 3 geldt een algemene vrijstelling van 20.661 euro per persoon, als echtpaar mag u dus altijd 41.332 euro bezitten voordat u belasting betaalt. Hebt u of uw partner een laag inkomen en bent u ouder dan 65 jaar dan is een extra vrijstelling mogelijk. Is het inkomen lager dan 13.978 euro bruto, dan mag u 27.350 euro extra spaargeld hebben. Is het inkomen tussen de 13.978 euro en 19.445 euro dan heeft u een extra vrijstelling van 13.675 euro. Hebt u beide bijvoorbeeld AOW en een klein pensioen, dan mag u maximaal 96.032 euro spaargeld hebben voordat u belasting betaalt in box 3.

Bedenk dat u in box 3 niet alleen het saldo van uw bankrekening opgeeft, maar ook de (over)waarde van een tweede huis en andere bezittingen, zoals de waarde van een lijfrentepolis waar u eerder geen fiscale aftrek van hebt gehad.

Hebt u durf- of maatschappelijke beleggingen gedaan dan is er nog een extra vrijstelling per persoon mogelijk van 55.145 euro. Doet u beide maximaal mee aan zowel de durf- als de maatschappelijke beleggingen, dan kunt u alle vrijstellingen in box 3 dus zelfs ophogen tot een totaal van 316.612 euro. Of het rendement op die beleggingen opweegt tegen andere beleggingen waar u wel belasting over betaalt is een heel andere vraag.

Op zoek naar de hoogste rente voor uw spaargeld? In samenwerking met MisterMedia bieden we een overzicht van de actuele tarieven.

negen reacties

Er is mij ten oren gekomen dat de balastingdienst over 2011 niet meer rekent met het “gemiddelde” saldo maar met het saldo op 31 december. Klopt dat?

Lijkt mij van niet
dan gaat iedereen op 30 dec de rekening leeg halen en op 1 jan weer storten

Zoals het was: Het gemiddelde vermogen is de som van (1 jan 31 dec) / 2 dus niet de pieken en dalen hier tussen in.
Nu wordt het dus 31 dec, wat is het verschil: Dat je een jaar iets meer betaald, daarna …….. Handig van de regering toch ( gemiddelde rendementsheffing – vermogen 1 jan 2010) iets naar voren halen, zeker in deze crisis.

Nog even een note, beter is het om je geld op te maken, voordat er weer een aantal banken failliet gaan. Is goed voor de economie, toch……………………of je huis afbetalen eens moet je dat toch………………………..toch.

@Sander,
Vanaf 2011 is alleen 1 januari het meetpunt

@Ronald
Ook contant geld telt mee

Ja. miv 2011 geldt nog maar 1 peildatum: 1 januari. Je kunt dat in de loop van het jaar dus niet meer beïnvloeden. daarom voor 31-12 van het voorgaande jaar alles al op orde hebben. Ook al neem je alles cash op, je moet het toch aangeven in box3. Het gaat om je vermogen niet om je bankrekening alleen. Maximaal 500 euro p.p. contact geld is vrijgesteld.

Ja dat klopt.
Echter niet het saldo op 31 december, maar het saldo van 1 januari.

De belastingdienst gebruikt nog steeds een rekenrente van 4%. Enig idee waar je nog 4% op een spaarrekening in EUR kan krijgen?
Of moeten we dit zien als een tweede “kwartje van Kok”?

Ronald; Indien je geld van de bank afhaalt, dan zal je aan de belasting een groot bedrag aan contanten moeten opgeven.
Een adviesje wellciht voor geïnteresserden.
Zoek op Kassa/vara bij vraag en antwoord op de vraag over HUURTOESLAG i.v.m. Box 3. Ene Fisbel geeft hier duidelijk uiteenzetting over vrijstelling voor 65 plussers t.a.v. BOX 3.

Kunt u mij zeggen hoe het zit met de spaarloonregeling?
Moet ik hierover 52% belasting betalen?

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Meer websites van SPN