Hoeveel spaargeld is belastingvrij?

De deskundige legt uit

Getty Images

Nu het einde van het jaar in zicht is willen mijn man en ik graag weten hoeveel spaargeld in box 3 van de Inkomstenbelasting we mogen hebben voordat de fiscus ons een aanslag oplegt zodat we eventueel nog wat kunnen schenken aan onze kinderen.

U betaalt in box 3 van de Inkomstenbelasting belasting over het saldo van bezit en schuld. Hebt u geen schulden, dan hoeft u zich alleen op uw bezit te concentreren. In box 3 geldt een algemene vrijstelling van 20.661 euro per persoon, als echtpaar mag u dus altijd 41.332 euro bezitten voordat u belasting betaalt. Hebt u of uw partner een laag inkomen en bent u ouder dan 65 jaar dan is een extra vrijstelling mogelijk. Is het inkomen lager dan 13.978 euro bruto, dan mag u 27.350 euro extra spaargeld hebben. Is het inkomen tussen de 13.978 euro en 19.445 euro dan heeft u een extra vrijstelling van 13.675 euro. Hebt u beide bijvoorbeeld AOW en een klein pensioen, dan mag u maximaal 96.032 euro spaargeld hebben voordat u belasting betaalt in box 3.

Bedenk dat u in box 3 niet alleen het saldo van uw bankrekening opgeeft, maar ook de (over)waarde van een tweede huis en andere bezittingen, zoals de waarde van een lijfrentepolis waar u eerder geen fiscale aftrek van hebt gehad.

Hebt u durf- of maatschappelijke beleggingen gedaan dan is er nog een extra vrijstelling per persoon mogelijk van 55.145 euro. Doet u beide maximaal mee aan zowel de durf- als de maatschappelijke beleggingen, dan kunt u alle vrijstellingen in box 3 dus zelfs ophogen tot een totaal van 316.612 euro. Of het rendement op die beleggingen opweegt tegen andere beleggingen waar u wel belasting over betaalt is een heel andere vraag.

Op zoek naar de hoogste rente voor uw spaargeld? In samenwerking met MisterMedia bieden we een overzicht van de actuele tarieven.