Kan ik een woekerpolis terugdraaien?

Volgens sommige deskundigen hadden die woekerpolissen nooit verkocht mogen worden. Lukt het ook de rechter daarvan te overtuigen, zodat je al je geld terugkrijgt?

Het consumentenprogramma Tros Radar blijft aandacht besteden aan de woekerpolisaffaire. Het was al een tijd stil rondom de woekerpolissen. Inmiddels hebben alle verzekeraars een compensatieregeling afgesproken met de stichtingen die zich op deze affaire hadden gestort. Die compensatieregelingen blijken meestal echter een wassen neus. Reden genoeg voor Tros Radar om het er niet bij te laten zitten.

Een opvallende constatering is, dat de compensatieregeling eigenlijk ruimte geeft aan de verzekeraars om nog méér kosten dan voorheen in te houden op de poliswaarde. Er is dus geen sprake van een regeling die iets in het belang van de consumenten is. Als de klanten al iets hebben gehoord van hun maatschappij, zijn de berekeningen niet te volgen en ook door de verzekeraar zelf niet uit te leggen.

In de recente uitzending van Tros Radar zat ook een man aan tafel die in de jaren ’90 een Falcon Levensplan had afgesloten. De man is zelf hoogleraar en besloot te gaan procederen tegen ASR, met als doel de polis nietig te laten verklaring op grond van dwaling. Daarbij gaat het er in feite om dat mijnheer een polis heeft afgesloten waarbij verkeerde verwachtingen zijn gewekt, waardoor hij niet op de juiste gronden heeft besloten. Alhoewel er nog geen definitieve uitspraak is , ziet de zaak voor hem er kansrijk uit.

Het argument van dwaling – er werd gesproken over een ‘dwaalpolis’ – is niet één op één over te zetten op alle woekerpolissen. Het ligt sterk aan de situatie, maar als u een Falcon Levensplan van ASR heeft zijn er wellicht kansen. Via de website van Tros Radar kunt u zich dan melden voor contact met de betreffende advocaat, om uw mogelijkheden te bespreken.

Heeft u een andere polis, ook dan adviseert Tros Radar u om in actie te komen. Op de website staan een aantal voorbeeldbrieven waarmee u om de juiste informatie kunt vragen – en vervolgens een beslissing te nemen om de polis al dan niet te beëindigen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl