Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

koop annuleren kan dat lees het op geldenrecht.nl

Kunnen we een koop annuleren?

Of zitten we er al aan vast

18 Januari 2011Nico van Scheijndel

Mijn man en ik zijn gisteren in een keukenzaak gaan kijken ter orientatie, maar door de goede verkoper hebben we een keuken gekocht waar we eigenlijk erg spijt van hebben. Hij is te duur en te groot. Kunnen we nog van de koop af?

U kunt waarschijnlijk nog wel van de koop af, maar u moet wel rekening houden met annuleringskosten, doorgaans dertig procent van het aankoopbedrag. Tenminste wanneer u bij de koop de leveringsvoorwaarden van het bedrijf hebt ontvangen. De leveringsvoorwaarden worden vooraf ter beschikking gesteld, staan in de winkel op een duidelijke plaats aangegeven of achterop de aankoopbon afgedrukt. Kon u bij het sluiten van de koop niet beschikken over de leveringsvoorwaarden, dan zijn ze niet voor u van toepassing, u kon immers niet weten dat annuleren geld kost.
Vraagt u leverancier u annuleringskosten te betalen omdat u eenzijdig de koopovereenkomst ontbindt probeer dan of u van de annuleringskosten (gedeeltelijk) afkunt komen door een kleinere keuken te kopen.

34 reacties

binnen 8 dagen mag je alles opzeggen

Ik zou het europees consumentenrecht maar even raadplegen. Dit gaat voor op eigen voorwaarden van een winkel. Op dit soort aankopen heeft u een bezinningsperiode.
30% annuleringskosten is gewoon buitensporig voor een administratieve handeling. Op die manieer verdient de verkoper nog meer dan wanneer hij zou leveren.

Willem, Kunt u mij dan uitleggen waarom een veilingsite bijvoorbeeld BVA duidelijk stelt dat wanneer je een bod hebt gedaan dat dit dan geldt en je kunt er niet meer onderuit.

Ik ken het idd niet anders dan dat er bij dat soort grote aankopen een opzegtermijn van een aantal dagen bij zit. Bij onze keuken was het geloof ik ook iets van 7 of 8 dagen.

Willem en Dre Ha

voor aankopen in een winkel geldt geen bezinningsperiode of het recht om binnen 8 dagen de koop kostenloos ongedaan te maken.
Dit geldt alleen bij aankopen aan de deur en aankopen op afstand(internet). Als men een aankoop in een winkel doet, mag de verkoper er vanuit gaan dat deze mensen bewust zijn gaan winkelen en dus kan deze annuleringskosten berekenen.
Zie wet op Colportage.

is het een gespecificeerde offerte? zo niet , dan kunt U ervan af op grond van artikel BW boek 6 , titel 5 art 227,  het is dan een intentieverklaring die kosteloos ontbonden mag worden.

Je hebt zodra je hebt getekend geen recht meer om op te zeggen.
Echt het is tuig die keukenboeren of moet ik zeggen keukenboeven.
Wij hebben drie jaar geleden hetzelfde gehad we gingen even kijken en lieten ons een keuken door de strot duwen bij Brugman.
Nadat wij hadden getekend kregen wij pas de voorwaarden, omdat het na sluitingtijd was zijn we meteen de volgende dag gaan bellen en faxen, maar je hebt geen poot om op de staan.
Wij hebben het laten voorkomen bij de geschillencommissie en daar werd er niet naar ons geluisterd maar wel naar die gladjakker van Brugman.
Wij hebben 1400,— euro moeten betalen voor helemaal niets!!!!!!
Schandalig er is nog niks besteld of gemeten.
Het is toch vreselijk dat dit soort praktijken hier in Nederland kunnen en dat je als consument geen recht hebt om je te bedenken, het zijn nogal geen bedragen.
Wij hebben inmiddel een hele mooie keuken van Ikea waar je waar voor je geld krijgt en een fantastische service.
Wij gaan nooit meer een keukenzaak binnen!!!!
DUS TEKEN NIET voordat de 200 % zeker bent dat je die keuken ook echt wilt!!!!

Nette zaken kennen inderdaad een opzegtermijn. Maar juist de zaken met die “goede verkopers” die je dus tijdens een oriëntatie bezoek al over de streep trekken, vragen dus hoge annulerings kosten. Er zijn bepaalde zaken die dat doen. Ga je op zoek naar een keuken, zoek dan even op Internet uit welke zaken dergelijke praktijken er opna houden, en wapen je ertegen.

niet zeuren over ditjes of datjes, als het een goeie verkoper is dan lost hij dit op een hele nette manier op punt uit ,en deze mensen kopen echt wel een kleinere keuken bij dit bedrijf mids deze direct goed handeld, deden ze dit bij mij niet dan kregen ze een zware dobber om hun geld te krijgen ik denk dus nada

Een koop in een winkel is bindend. De koper moet aan zijn verplichting voldoen, door product af te nemen en te betalen voor de afgesproken prijs. De verkoper is verplicht het product voor de afgesproken prijs te leveren. Alleen bij colportage geldt 8 dagen bedenktijd. Colportage is het benaderen door derde zonder dat je er om gevraagd hebt. Internet is een grijsgebied. Vul je uit eigen beweging een bestelling in zit je er eigenlijk aan vast. Vul je je gegevens in voor verdere informatie en er komt iemand langs, dan is het colportage.

Leveringsvoorwaarden achter op een aankoopbon? Onzinnig zoiets!
Ik heb dit vaker gehoord, maar het zou prettig zijn om vooraf de leverings voorwaarden te kunnen lezen en niet nadat ik de koop heb gedaan. Een leverancier zich kan achteraf altijd verschuilen achter de reactie, “U heeft toch de leveringsvoorwaarden ontvangen”. Maar dit gebeurd natuurlijk ook weer met een reden, denk ik zo.

@Dennis.
Geldt geloof ik weer niet voor software.

@J. – 18-01-’11 16:55 , Zo gaat het ook als je een brood koopt of ene paar schoenen? Van een ieder die een koop doet in een winkel mag verwacht worden dat hij /zij zelfverantwoordelijk is. Het tekenen van een overenkomst die men eigenlijk niet wilt geeft enkel de onkunde en het onbenul van de persoon die zijn handtekening zet.

Het maakt geen donder uit hoe groot de aankoop is en hoeveel e voor moet worden betaald. Verwacht mag worden dat een ieder die voor de wet zelfbeschikkend is, zelf beslist of hij koopt of niet. Spijt van een aankoop is de eigen schuld niet die van een winkel waar u toevallig zonder nadenken een handtekening onder een koopovereenkomst hebt gezet.

Men moet eens stoppen om de eigen onbenul en onverantwoordelijkheid bij een verkopende partij te leggen. Een winkel verkoopt. U gaat er binnen op eigen initiatief. Niemand die een pistool op uw hoofd zet en u dwingt om te tekenen.

Dat u niet in het gelijk bent gesteld is niet meer dan normaal. Dat is niet de schuld van die zogenaamde glade verkoper. Maar uw schuld voor het aangaan van een overeenkomst die u eigenlijk niet wilde.

Wanneer komt de tijd in Nederland dat men de fout eens gaat zoeken bij zichzelf.

ik stel voor dat u uw naam wijzigt in
GELD,RECHT en PLICHT
altijd dat gezeur. denk er eens over na dat je ook plichten hebt

Nou ik voel me aardig … als blijkt dat mijn man bij het tekenen van een bon voor sanitair de prijzen niet achter de producten staan maar alleen een totaalbedrag, incl. de kortin!?. Handig zaken doen van die winkelier. Mijnheer geld-recht en plicht, wat dacht u van slimme verkooptruks en emotionele aankopen en aansmeerpraktijken?

ook keuken gekocht, Dinsdag 27 Maart 2012 12:50

Was zeker Brugman !! had ik ook gelukkig was ik zo wijs om boos weg te lopen maar moest en zal direct me handtekening zetten, ook al wist de verkoop manager dat we aan het oriënteren waren.

Ik heb een kwestie waar men heeft getekend om een caravan over te kopen, geen algemene voorwaarden of iets dergelijks, puur getekend voor de aankoop van de caravan. Nu hebben zij een dag na ondertekening middels schriftelijke kennisgeving de verkoop geannuleerd. Er is niets overeengekomen over annuleringskosten of iets dergelijks. Moet de eigenaar van de caravan dit zo maar over zijn kant laten gaan of mag hij de ‘koper’ verplichten om tegemoet te komen met een vergoeding of verplichte aankoop vanwege de getekende of een vergoeding te vragen voor zijn inzet en dienstverlening de verkoop niet zomaar van de hand hoeft te laten gaan. Klopt het in dit geval dat er 7 tot 8 dagen gelegenheid is een getekende aankoop kosteloos te annuleren ?

Hier staan veel reacties van mensen die niet weten waar ze over praten en zomaar wat schreeuwen en daarmee anderen kwetsen en/of indirekt onterecht voor schuldige zeurpiet uitmaken.

Die mensen van de Brugman keuken hadden niet hoeven betalen. In de wet staat dat de verkoper verplicht is de algemene voorwaarden VOOR het ondertekenen DUIDELIJK te verstrekken. Als hij dat niet doet zal de rechter de koopovereenkomst vernietigen als het voor zou komen. De bewijslast dat dit is gebeurd ligt bij de keukenfirma, NIET bij de klant.

Verder zijn de annuleringskosten GEEN wetgeving, dit mag het bedrijf zelf doen maar hoeft dit niet te doen. Als u de algemene voorwaarden NIET VOOR het ondertekenen heeft gezien dan mag u deze volgens de wet aan uw laars lappen en hoeft u geen cent te betalen. Immers u kon niet weten dat dit in hun algemene voorwaarden stond. De keukenfirma heeft geen poot om op te staan.

De keukenfirma zal MOETEN KUNNEN aantonen dat zij schade hebben ondervonden. Als de keuken nog niet is gemaakt is er geen sprake van schade en helaas voor de keukenboer het verkooppraatje telt niet. Als er nog niets is geproduceerd is er geen sprake van schade is dan zal een vergoeding, wat voor mooie naam dat ze daar ook aan plakken, NIET door de rechter worden toegewezen.

Deze informatie heb ik uit diverse bronnen van de online voorlichting van het ministerie van justitie, civiel recht, en diverse juridische sites. Ik zit op dit moment midden in een annulerings gevecht tegen Delta Keukens te Heerenveen die een kapitaal aan annuleringskosten van een jongeman eisen die moeite heeft om zich uit te drukken en beschikt over een minder groot vocabulaire. Delta maakt hier naar mijn mening bewust misbruik van. Ook Delta heeft onrechtmatig een handtekening onttrokken aan deze jongeman.

Het is bekend dat keukenfirma’s hier op aansturen, dit komt omdat dit voor hun 100% winst is, sneller, gemakkelijker en veel, heel veel meer winst dan dat ze zelfs de duurste keuken uit hun assortiment zouden verkopen. Niet allen in procenten, maar ook in het bedrag.

Keukenfirmas weten dit heel goed en verzwijgen dit waardoor ze een misdaad plegen, te weten oplichting. Veel mensen laten hun ook intimideren door deurwaarderpraat van de keukenfirma’s. Als de mensen zich wat meer gingen verdiepen dan was dit gerotzooi van de keukenfirma’s snel afgelopen.

Mensen zet als u zich orienteerd op keukengebied NOOIT een handtekeking. De aalgladde verkopers zijn er op getraind om die zo snel mogelijk van u te ontfutselen. Er is GEEN ENKELE reden om die handteking te zetten, wat de verkoper ook beweren mag. DOE HET NIET! OOK NIET bij een offerte!

Ons is hetzelfde ‘overkomen’. Wij waren ons aan het oriënteren voor een bed en voor we het wisten hadden we een bed gekocht dat achteraf veel te duur is. Ook wij zijn gewezen op de verkoop voorwaarden van het CBW die we overigens wel hebben gekregen. Maar dit zijn 3 pagina’s met kleine letters die je natuurlijk niet daar ter plekke gaat lezen. Over de annuleringskosten is verder niet gesproken. Indien dat wel het geval was geweest, hadden we zeker niet getekend.
Bijna overal lees je: koop = koop, dus ik ben benieuwd wat onze kansen zijn.

We zitten sinds 3 jaar met een zaak van Brugman Keukens en Badkamers waar we ook met annulering te maken hebben gehad. Er is bij ons niets ingemeten, niets besteld, niets opgeslagen etc. Stom oh zo stom en super dure en wijze les Nooit meer zomaar tekenen. We hebben al 1200 euro betaald maar ze willen nog eens 1600 euro vangen. Nu zit onze advocaat erop. Al sinds november 2011 dreigen ze met incasso en tot op heden moet de deurwaarder nog komen!Dreigen daar zijn ze goed in. We hebben gelukkig een goede advocaat, want Brugman gaat niet inhoudelijk in op onze brieven en ons verweer. Ze hebben het alleen maar over betalen, betalen, betalen binnen zoveel dagen, rente en deurwaarder etc. Wij hebben zoiets van kom maar op. See you in court. Want we zien procedure met vertrouwen tegemoet. We hebben 1200 euro al betaald en er niets voor terug gekregen die andere 1600 euro krijgen ze niet. Wij hopen natuurlijk en gaan er van uit dat de rechter er net zo over denkt. Moet eerlijk zeggen dat we niet eens meer weten of we de voorwaarden voor of na het tekenen hebben gekregen. Wordt vervolgd….maar het ziet erna uit dat het nog wel even gaat duren. Mocht je in een soort gelijke positie zitten bij een keuken/badkamer winkel en je hebt een rechtsbijstandsverzekering het loont om deze in te schakelen en informatie te vragen. Wij hebben helaas al 1200 euro zo betaald, hadden we maar gewacht op onze advocaat toentertijd. Maar goed, voor de mensen die nog niet getekend hebben. Leer van onze fout en doe het niet!!Hoe aantrekkelijk ook!Wij snappen dat het soms lastiger is omdat je als je een grote aankoop wilt doen je vaak moet tekenen. Succes!

hier ook brugman keuken in dit geval voor een badkamer
Wij hebben een huurwoning en wilde een nieuwe badkamer kopen met de gedachte dat de woningbouw vast wat mee zou betalen… Nee dus!! nu heb ik netjes een brief gestuurd met daarin onder voorbehoud gekochte badkamer te annuleren en de reden! nou werd ik net door een hele onaardige vent terug gebeld en zei dat hij niks terug kon vinden van onder voorbehoud en dat we 30% moeten betalen!! Of de order wijzigigen maar ik wil er vanaf die verkoper heeft duidelijk gezegd dat het onder voorbehoud is en dat blijkt dus niet STOM!!! ik weet het maar dan nog het zou pas voor juni 2013 zijn en er is ook nog niks besteld dussnap niet waaronm ik zoveel moet betalen helaas ik vind het een stelletje ass…. daar in barendrecht geldwolfen zijn het!!! Iemand een advies hoe ik dit het beste oplossen kan

Ach er bevinden zich ook een hoop parasieten aan de andere zijde van het geheel…niets aanbetalen , niets ondertekenen, een maand bedenktijd en dan als de bestelling al is geplaatst opeens met een onbenullig verhaal komen om de bestelling te annuleren…en dan geen annuleringskosten mogen doorberekenen? We zijn zeker met bezigheidstherapie bezig…Fijn overal net doen alsof je iets wilt kopen en dan het onderste uit de kan willen (Korting , korting , korting) om vervolgens bij de goedkoopste aanbieder de bestelling te plaatsen en bij de overige winkeliers de bestelling te annuleren..om vervolgens allerlei gezeik (goedkoop is duurkoop)te krijgen met levertijden en wat al niet meer en dus weer gegronde reden hebben om te klagen…Die vreselijke “dubbeltje op de eerste rang” mentaliteit is zo ontzettend doorgeslagen hier in Nederland dat we van de Chinezen bijvoorbeeld alleen nog maar de grootste hoerentroep krijgen omdat we zo nodig alles spotgoedkoop willen hebben…denk daar maar eens over na. En ja er zijn ook vreselijk gladde verkopers met opdringerige verkooptechnieken, maar onterecht zeikende consumenten (de zogenaamde professionele klagers) zijn minstens even irritant.

klinkklare onzin parasiet.. ik zit zelf in de sales en smeer niemand wat aan.. jij weet waarschijnlijk niet hoe die mensen zijn ze blijven drammen tot je ja zeg en teken, al doe je dat onder voorbehoud. wij hebben zeker 6x NEE gezegd. en uiteindelijk toch getekend onder voorbehoud hoe kan dat dan? heb een aangetekende brief gestuurd om te annuleren. even afwachtn wat ze gaan doen.

@jahoor
Wanneer je maar liefst ZES keer nee hebt gezegd en dan uiteindelijk toch tekent, dan moet je jezelf afvragen of je wel handelingsbekwaam bent. Je weet toch dat je die handtekening niet voor de flauwekul zet ?

Wat een slappe mensen hier allemaal. Je zet toch niet je handtekening zomaar voor iets? In plaats van te zeiken op de winkelier kunnen jullie allemaal beter de hand in eigen boezem steken.

@ jahoor: En waarom loop je dan niet weg als ze beginnen te zeuren? Of zette de man een pistool op je hoofd om te tekenen?

Jullie zijn gewoon allemaal niet zo slim (zacht uitgedrukt) door die handtekening te zetten

keuken gekocht in Duitsland,leveringsvoorwaarden op achterzijde zijn in het duits welk ik niet kan lezen kan.
Zijn ze dan bindend ?

gaarne reactie.

Hallo, ik werk in zo’n keukenzaak. Wij moeten heel veel werken om een beetje provisie te pakken en dus onze gezinnen te kunnen onderhouden. Wij zijn daardoor extra gemotiveerd om te verkopen ( ik overigens niet ten koste van alles ) . Dat je je onder druk gezet voelt dat kan ik begrijpen, maar je bent er zelf bij. Het betekend gewoon dat als jij een keuken hebt gekocht waar je het achteraf een nachtje over na had willen denken dat de verkoper goed zijn werk heeft gedaan, en jij dus de zwakte had “ja” te zeggen…
Het is een harde wereld kopen/verkopen . Ook achter de schermen… ik hoop dat iedereen toch gelukkig is en volgende keer gewoon weer een keuken koopt, maar denk er gerust een nachtje over na ( en kom dan ook wel gewoon terug en blijf dan niet weg)

J.M.Wagenaar-Blom, Woensdag 27 Augustus 2014 21:19

ik zit met een soortgelijk geval ,nl een staopstoel mijn oude is af ,maar deze nieuwe was met overleg nu voor mij aangemeten de beste ,,ik dacht geld te kunnen lenen van mijn zoon ,nee dus ,maar tekende wel met die gedachten ..
,bij de W,M,O, geprobeerd ,nee dus ,bij werk en inkomen geprobeerd ,weer nee ,bij de ziekteverzekering geprobeerd omdat ik aanvullend verzekerd ben ,weer nee .ik ben 82 jaar en de noodzaak is er ook ,maar totaal alleen met a.o.w.zonder enig pensioen , en een zieke zoon ,die van mijn a.o.w zelfs nog iets bijgestuiverd nodig is ,ik ben echt wel een beetje ten einde raad ,als ik vooraf die annulerings dingen geweten en gezien had ,had ik direct misschien gewaarschuwd geweest,menende dat de nederlandse wet 14 dagen opzeg tijd had ,heb ik binnen die tijd gebeld ,en doe er schriftelijk nog het verzoek achteraan , mogelijkheid van geld lenen kon vooraf niet gevraagd worden, vandaar de handtekening ,die man moest ook weer naar huis,maar wat recht heb ik nog ,moet ik 30 % straf betalen ,die staopstoel kost met €410,00korting nog €1965,00 ,,dat is van alleen a.o.w zowiezo niet te betalen heeft u goede raad ??????b.v.d (misschien ook voor meerdere mensen zoals ik)

Ook ik heb een handtekening gezet bij Bruynzeel Keukens in maart 2013. De leveringsvoorwaarden zaten in een mooie map en de 30% annuleringskosten zijn door de verkoper nooit genoemd. Ik heb door onverwachte financiele moeilijkheden de keuken middels een brief vorig jaar december geannuleerd, echter de brierf niet aangetekend verstuurd (stom, stom…). Vorige week een telefoontje van Bruynzeel gekregen met de vraag wanneer ik de keuken ging bestellen. Verbaasd gereageerd want zij hadden mijn brief nooit ontvangen…. Nu alsnog aangetekend, een kopie van die brief verzonden. In januari dien ik telefonisch contact met Bruynzeel Keukens Groningen op te nemen om te horen wat eea voor gevolgen voor mij heeft. Misschien beter om dit per mail of brief weer te doen? Ik vrees dat ik toch die 30% annuleringskosten zal moeten betalen alhoewel er dus niets besteld is….

Beste mensen,

Je kunt ook als klant zelf om de voorwaarden vragen en niet wachten totdat iemand dat voor je doet. neem ook zelf de verantwoording.
Indien je je orienteerd bestaat er natuurlijk de behoefte om je keuken of badkameŕ, auto noem maarop te vervangen..hier maken de gestelde verkopers handig gebruik van..hiervoor zijn ze aangenomen. In welk bedrijf je ook komt.

Ik heb kwam ook ter oriëntatie bij Brugman binnen en heb na afloop van het bezoek, tot mijn grote spijt, getekend voor een badkamer. Ik twijfelde en de verkoper wist dat, maar heeft daar handig op ingespeeld en mij over de streep getrokken. Ik kreeg de algemene voorwaarden pas nadat ik had getekend. Het is super stom van mijzelf, maar je voelt je onder druk gezet om meteen te tekenen en als je kritische vragen stelt reageert men alsof je een halve gare bent die moeilijk om niets doet. Een paar uur later realiseerde ik mij dat er ergens anders veel goedkopere badkamers waren en had ik al spijt. Ik hoop dat ik er vanaf kom, maar ik vind dat bij zulke grote bedragen de consument wel wat extra bescherming verdient en een paar dagen het recht zou moeten hebben om kosteloos te annuleren. (of tegen vergoeding van alleen de werkelijk gemaakte kosten, maar niet 30% van de aankoopsom want dat staat niet in verhouding)

Wij zijn er ook in geluisterd door Jos Welling van Mandemakers te Groningen. Heeft ons bijna zevenduizend euro gekocht. Het enigste wat ik kan bedenken is om deze persoon zijn leven zuur te maken. Misschien een actie in de winkel of persoonlijk bij hem thuis.

Om even door te zeiken over Brugman.
Ook wij hebben afgelopen zondag een badkamer gekocht.
Alles was goed, ik ging akkoord met de prijs van 2550 euro, ik heb 3 keer, of meer, gevraagd of dit INCLUSIEF montage kosten was, JA werd er volmondig gezegd.
Ik heb een orderbevestiging getekend, ik heb deze ook meegekregen, ook daarbij een aanbetalingsbrief en een montageplan waarop de montagekosten staan. Daar moet ik bij zeggen dat op mijn orderbevestiging geen montagekosten staan, daar staat 0 euro achter.
Vandaag werd ik gebeld of ik nog even 380 euro extra montage kosten wil betalen, ik heb gezegd dat ik dat niet wil omdat ik dat al had vastgelegd.
2550 euro inclusief montagekosten. Zij stelden voor om dan toch maar 190 van die 380 te betalen en ik de rest. Ik wil dat niet, ik wil die badkamer voor die prijs maar anders niet.
Echter nu zeggen zij dat ik niet kan annuleren omdat ze de spullen besteld hebben. Wat kan ik hier dan tegen doen. Ze zeggen dat als ik die 380 euro niet betaal ze de spullen niet monteren.

Again the crooks of Brugman.
We were doing a bathroom orientation and the salesman offered us a flat 40% discount if we ‘commit’ to buying materials for the badkamer.
makes a dummy bill of 7000 saying this is just fake one, you can come and pick up anything you want later, even if you want to buy for less amount.

When i went for picking up standard stuff, the seller gave us absurd prices which are almost 30% more than online and even more.
I have not ordered a single thing yet but they have my advance of 300 eur. And also bullying me to buying from them to atleast 75% of the commited amount.
What can i do? Did anyone even win a case against these people?
No order has been made by them yet so they are not losing anything. But i am sure they’ll insist in bullying me into buying their material for unreasonable prices.

Surely taking this to consumer court.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Meer websites van SPN