Woekerpolis beter opzeggen?

Is het beter om de woekerpolis op te zeggen of aan te houden?

De woekerpolis blijft de gemoederen bezighouden. De constatering dat de compensatieregeling een wassen neus is, leidde onlangs nog tot de vraag of de polissen niet door de rechter teruggedraaid kunnen worden. Maar aangezien dat een langdurig traject is, waarbij het geenszins zeker is dat het leidt tot succes, is het verstandig om ook naar alternatieven te kijken.

Lange tijd hebben veel mensen in de financiële wereld geroepen dat het in ieder geval niet verstandig was om de polis op te zeggen. Dat zou immers kunnen inhouden dat u het recht op een compensatie van de te hoge kosten opgeeft. Nu meer duidelijk is over die compensatie, is het maar de vraag of u zich daardoor moet laten tegenhouden.

Het TV programma Kassa heeft een hulpmiddel gepresenteerd, waarmee u kunt nagaan wat wijsheid is: stoppen of aanhouden. Deze Woekerpolis check is ontwikkeld door Independer, in samenwerking met Kapé Breukelaar. De check zet de mogelijkheden tegen elkaar af: wat levert het op als u de polis laat lopen, en wat levert het u op als u overstapt naar een ander product? Het is geen persoonlijk advies, daarvoor wordt u nog altijd doorverwezen naar een financieel adviseur.

De eerste plek om aan te kloppen, is het kantoor waar u destijds de polis heeft afgesloten. In het kader van de zorgplicht moet die adviseur u hierbij helpen, en het zou niet fair zijn als deze daar extra kosten voor in rekening brengt. De provisie die destijds is uitbetaald bij het afsluiten van de beleggingsverzekering was zodanig, dat u daarvoor gedurende de hele looptijd geadviseerd moet worden.

Misschien wilt u toch liever een volledig onafhankelijk en objectief advies? Dan kunt u kiezen voor een advies van een onafhankelijke financieel planner, die geen producten verkoopt en dus geen belang heeft bij uw keuze. De VOFP biedt een specifiek Advies Beleggingsverzekering voor een vaste prijs aan. Een soortgelijke mogelijkheid wordt aangeboden door de stichting Besparingsplanner, die nu naast de bespaarscan ook een woekerpolisscan aanbiedt, voor een vaste prijs.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl