De aangifte van Jan Vayne

De bekende Nederlandse pianist Jan Vayne vertelt openhartig over zijn aangifte. ‘Erftaks is de meest treurige belasting.’ meent hij.

Doet u uw aangifte zelf?


“Nee. Ik heb een vrij simpele boekhouding, maar zaken zoals auto-onkosten, zakelijk rijden of niet, bijtellingen, da’s toch ingewikkeld, dus dat besteed ik liever uit aan een accountant. Ik gooi alles in een doos en het komt wel goed. Ik ben nu eenmaal een artiest en heb zelf maar weinig verstand van dit soort zaken.”

Ooit een akkefietje gehad met de fiscus?


“Nee, mede dankzij de goede reputatie van mijn accountant bij de fiscus. Heel belangrijk! Onlangs kreeg het bureau dat mijn boekhouding verzorgt, bezoek van een belastinginspecteur die mij er ‘exemplarisch’ uitlichtte, meer om te kijken of alles wel ging volgens het boekje. Aan de ene kant vond ik dat een beetje naar, je wordt toch een beetje bang, maar er was geen vuiltje aan de lucht. Dat schept dan toch weer vertrouwen bij de fiscus.”

Welke belasting mogen ze van u afschaffen?


“Ik vind wel dat ik belasting moet betalen, ik ben een burger van dit land en daar mede verantwoordelijk voor. We moeten het samen draaiende houden, maar wel in evenredigheid. Die verhoging naar 19 procent btw in de kunstensector is bijvoorbeeld rampzalig. Maar de erftaks of het successierecht is de meest treurige belasting die er bestaat. Dat slaat nergens op. Ik geloof dat Nederland het enige land is dat dit doet en  ik vind het uitermate onrechtvaardig. Men heeft al zoveel keer belasting over dat bedrag betaald. Ik kan best begrijpen dat mensen wegen zoeken om dit te ontduiken. Maar ik schrok er wel van dat zelfs het Koninklijk Huis al op die manier bezig was. Dat kan toch niet?

Verschillende belastingtarieven voor wie meer of minder verdient, vind ik wel in orde en redelijk. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Maar er wordt veel geld over de balk gesmeten. Er is de laatste jaren een cultuur zichtbaar geworden van zakkenvullers en managers die met grote afkooppremies bij bedrijven vertrekken. Daar word ik droevig van. Er zouden ook meer voorwaarden gesteld moeten worden aan al die subsidies en stichtingen. Want zo vind ik het namelijk wél erg om veel belasting te moeten betalen. Ik wil dat mijn geld goed besteed wordt. Wat dat betreft heb ik goede hoop op de nieuwe regering.

Lees ook de andere artikelen in onze belastingspecial:

  • Hulp nodig met uw aangifte? Goede raad kan gratis - een overzicht
  • 10 niet-aftrekbare posten: leuk geprobeerd, maar helaas!
  • Doe mee aan de Grote Belastingquiz 2011 en win een iPad!
  • De aftrekposten over 2010: Vervoer & Wonen
  • Interview met staatssecretaris Frans Weekers
  • De aftrekposten over 2010: Gezin
  • De aftrekposten over 2010: Gezondheid
  • De aangifte van Jan Vayne
  • De aftrekposten over 2010: Overige
  • De aangifte van Jan Terlouw

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine