De aftrekposten over 2010: Vervoer & Wonen

De reiskosten zijn alleen aftrekbaar bij regelmatig woon-werkverkeer per openbaar vervoer. U mag een aftrek wegens geen of een kleine eigenwoningschuld opvoeren wanneer het eigenwoningforfait groter is dan de jaarlijks betaalde hypotheekrente.

LET OP: Dit artikel is onderdeel van de belastingspecial 2011. De informatie kan verouderd zijn. Voor de actuele belastingspecial 2012 kunt u hier klikken.

Vervoer
De reisaftrek is van toepassing bij regelmatig woon-werkverkeer per openbaar vervoer. Van ‘regelmatig’ woon-werkverkeer is sprake als u ten minste eenmaal per week heen en weer reist en op 40 dagen of meer per jaar. Afhankelijk van de afstand (enkele reis) bedraagt deze aftrek per jaar €425 bij een afstand tussen de 10 en 15 km en €1989 bij 80 km en meer.

Een eigen bijdrage voor privégebruik van de auto aan de werk-gever, bijvoorbeeld voor benzine tijdens vakanties, vermindert de bijtelling met dat bedrag. De bijtelling kan niet verder verminderen dan tot nul of nihil. De werkgever verwerkt deze bijtelling in de loonadministratie en als het goed is ook in de jaaropgaaf. In de aangifte hoeft u dat dus niet meer te doen.

Wonen
U mag een aftrek wegens geen of een kleine eigenwoningschuld opvoeren wanneer het eigenwoningforfait groter is dan de jaarlijks betaalde hypotheekrente. Hebt u uw woning (bijna) afbetaald, dan hoeft u geen eigenwoningforfait meer bij uw inkomen op te tellen.

Monumentenpanden
Voor rijksmonumenten geldt een bijzondere aftrekmogelijkheid van extra kosten, lasten en afschrijvingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de eigen woning in box 1 en een onroerende zaak die in box 3 belast wordt.

Is het monument een eigen woning, dan zijn de onderhoudskosten, lasten (geen financieringslasten) en afschrijvingen aftrekbaar, verminderd met 0,75 procent van de eigenwoningwaarde. Wordt het monument in box 3 betrokken, dan zijn alleen de onderhoudskosten aftrekbaar, verminderd met 4 procent van de waarde in het economische verkeer. De kosten, lasten (geen financieringskosten) en afschrijvingen op de monumentenpanden mogen niet hoger zijn dan wat gebruikelijk is.

Voorbeeld
Marianne heeft een eigen woning met een WOZ-waarde van €200.000.
Zij heeft de hypothecaire geldlening van deze eigen woning geheel afgelost. In haar aangifte moet ze het forfait aangeven van 0,55 procent van €200.000 = €1100. Omdat ze geen rente meer aftrekt, krijgt ze een aftrekpost van €1100. Per saldo geeft ze dus niets aan.

Tip
U mag een aftrek wegens geen of een kleine eigenwoningschuld opvoeren wanneer het eigenwoningforfait groter is dan de jaarlijks betaalde hypotheekrente.

Atrekbare kosten en aftrekbare schuld bij eigen woning

(Klik op afbeelding om hem te vergroten!)

Missing media-item.

Lees ook de andere artikelen in onze belastingspecial:

  • Hulp nodig met uw aangifte? Goede raad kan gratis - een overzicht
  • 10 niet-aftrekbare posten: leuk geprobeerd, maar helaas!
  • Doe mee aan de Grote Belastingquiz 2011 en win een iPad!
  • De aftrekposten over 2010: Vervoer & Wonen
  • Interview met staatssecretaris Frans Weekers
  • De aftrekposten over 2010: Gezin
  • De aftrekposten over 2010: Gezondheid
  • De aangifte van Jan Vayne
  • De aftrekposten over 2010: Overige
  • De aangifte van Jan Terlouw

 

Bron 
  • Plus Magazine