14 vragen en antwoorden over vermogensbeheer

De spaarrente stelt niet veel voor. Misschien is het dan interessant om uw vermogen bij een professionele beheerder te stallen.

Wat is vermogensbeheer?

Missing media-item.Kort gezegd: uw geld laten beheren door iemand die er verstand van heeft om een zo goed mogelijk rendement te halen. Dat doet een vermogensbeheerder aan de hand van vooraf afgesproken persoonlijke doelstellingen. U kunt uw vermogen laten beheren door uw bank of door een gespecialiseerde financiële instelling. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) telt Nederland 180 vermogensbeheerders. Ze zijn er in soorten en maten, voor kleinere kapitalen en voor heel grote. Vermogensbeheer biedt advies op het gebied van aandelen en obligaties, informeert u over de kansen, maar ook over de risico’s. Als het goed is zit er ook een stukje financiële planning bij, zodat u er ook in de toekomst warmpjes bij zit.

Wanneer heb ik een vermogensbeheerder nodig?


Als u gewend bent met een doorsnee inkomen rond te komen en ineens de beschikking krijgt over een groot geldbedrag, doet u er goed aan te rade te gaan bij een vermogensbeheerder. Het gaat dan om bedragen boven de €100.000, bijvoorbeeld verkregen uit een erfenis, door de verkoop van een huis of het winnen van een loterij. Het kan zijn dat het omgaan met grotere geldbedragen u angst inboezemt of dat u gewoon niet ziet wat de mogelijkheden zijn op lange termijn. Goed advies over beleggingen en hogere bestedingen is dan belangrijk. Centrale vraag in zo’n gesprek: waar sta ik financieel over vijf of tien jaar? Ook ondernemers die zelf sparen voor hun pensioen doen er goed aan zich door een vermogensbeheerder te laten adviseren.

Vanaf welk bedrag heeft het zin mijn vermogen te laten beheren?

Missing media-item.Organisaties als Robeco en Alex hebben de markt voor kleinere vermogens met succes opengebroken. Het gaat dan om bedragen van zo’n €50.000 en soms nog minder. Er is dan sprake van een soort 'light' vermogensbeheer, met min of meer algemene adviezen en geen maatwerk. Deze banken hebben zich gespecialiseerd in hulp bij online beleggen. Het beheren van hun geld doen hun klanten in principe deels zelf, maar de banken geven advies. Ze waarschuwen en coachen de klant. Dat gaat via internet en soms per telefoon. Vanaf zo'n €100.000 kan meer maatwerk beheer interessant zijn.

Hoe kies ik een goede vermogensbeheerder?


De vermogensbeheerder moet tenminste beschikken over een vergunning van De Nederlandsche Bank en in sommige gevallen u een financiele bijsluiter verstrekken. Natuurlijk kunt u vragen naar in het verleden behaalde resultaten en eventuele ervaringen van andere klanten. Maar die bieden geen garantie. Belangrijker is het dat u een adviseur vindt die bij ú past, die snapt welke risico’s u wel en juist niet wilt nemen, en die u kan uitleggen wat daarvan de mogelijke gevolgen zijn. Het moet dus klikken. Zo niet? Zoek dan rustig verder, want het gaat over uw vermogen.  En ook belangrijk: is de vermogensbeheerder onafhankelijk of verplicht om alleen bepaalde fondsen aan te bieden.

Wat is een risicoprofiel?


Zo’n profiel wordt door de adviseur vastgesteld op basis van de wensen van de klant. Belangrijk is het doel van de belegging, het te verwachten rendement en de tijd die u hebt om dat te bereiken. Vaak wil een vermogensbeheerder nog meer weten. Hoe reageert u bijvoorbeeld op een periode van koersdalingen? De beheerder kan bij een tegenvallend rendement op het vastgestelde profiel terugvallen. De beoordeling van een rendement hangt af van het profiel. Is dat profiel defensief (dus heel voorzichtig) dan is het normaal dat in een goed beursjaar het rendement lager is dan bij een offensief profiel. Het opstellen van een risicoprofiel is verplicht. Natuurlijk is het ook mogelijk tussentijds uw profiel te peilen en zo nodig aan te passen, bijvoorbeeld bij hectische beurstijden.

Wat levert meer rendement op: professioneel vermogensbeheer of een deposito?

Missing media-item.Een spaardepositie is een spaarrekening met voorwaarden. De belangrijkste is dat u uw geld voor een langere termijn vastzet. Als tegenprestatie bieden banken een hogere rente; dit jaar is die bijvoorbeeld zo'n 4 procent. Bij een vermogensbeheerder is een dergelijk rendement niet gegarandeerd, temeer omdat er kosten zijn gemoeid bij de handel in aandelen en obligaties. Toch kan een vermogensbeheerder in een behoorlijk beursjaar een veel hoger rendement halen dan de 4 procent van een deposito. Sommige aanbieders werken op basis van 'no cure no pay': geen rendement betekent dan ook geen kosten.

Hoe groot zijn de risico’s van vermogensbeheer?


Het geld staat op een effectenrekening op uw eigen naam, dus die risico's zijn zo groot of zo klein als de klant zelf wil. In het algemeen geldt: hoe hoger het nagestreefde rendement, hoe groter de risico’s. Als iemand bijvoorbeeld snel veel geld wil verdienen, zal hij of zij beleggen in snel groeiende markten, zoals in China. Dit zijn markten die in een jaar kunnen verdubbelen, maar ook ineens 20 procent kunnen verliezen. Een brede spreiding is veel minder riskant. Maar zelfs met risicospreiding en met het beste advies van de beste bank, hebt u nog geen garantie dat het rendement aan het eind van het jaar positief is. Een beheerder kan aansprakelijk gesteld worden als hij zich niet aan de afspraken heeft gehouden.

Ben ik bij een beurscrisis beter uit met een vermogensbeheerder?


Een beheerder kan de markt niet veranderen, maar de klant wel helpen het hoofd koel te houden. Hij zal de beleggingsafspraken met u doornemen om u te behoeden voor het nemen van beslissingen op basis van gevoel.

Wat kost vermogensbeheer?


Missing media-item.Hoe meer u leunt op de kennis van de beheerder, hoe meer u daarvoor moet betalen. Het goedkoopst is natuurlijk om zonder hulp zelf te beleggen en de aandelen per telefoon of nog goedkoper internet te kopen en verkopen. U betaalt dan een vast bedrag per transactie plus een percentage van de waarde; meestal is dat ‘tientjeswerk’. Maar u kunt ook zelf kopen na advies, het vermogen laten beheren maar wel over de schouder van de specialist meekijken, of alles uit handen geven. Voor deze meest vergaande manier van vermogensbeheer rekenen banken gemiddeld 1 procent van het totale bedrag aan kosten. Ook bestaat er vermogensbeheer op basis van no cure no pay,.

Zijn er ook verborgen kosten?


Mensen die een vermogen laten beheren bij een bank maken duidelijke afspraken over wat ze voor de bankdienst betalen. Toch zijn niet alle kosten altijd goed zichtbaar. Het kan zijn dat banken een aantal van hun eigen beleggingsfondsen opnemen in de portefeuilles van klanten. Die fondsen worden samengesteld en bijgehouden door beleggingsdeskundigen die dat niet gratis doen. Soms lopen deze kosten op tot 8 procent van het belegde bedrag. En dat terwijl deze fondsen lang niet altijd beter presteren. Als een bank dus kiest voor een minder presterend en duur fonds, levert dat minder rendement op, of verliest u zelfs geld. Hou dus altijd een vinger aan de pols!

Raak ik mijn vermogen kwijt als m’n bank failliet gaat?


Nee, u hebt een effectenrekening op naam en de aandelen blijven dus uw bezit.

Door wie worden vermogens­beheerders gecontroleerd?


Niet iedereen mag financiële diensten aanbieden. Hiervoor is een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) nodig. Die wordt alleen gegeven als de onderneming financieel gezond is en voldoet aan voorwaarden voor integer bestuur. Wie zich niet aan de regels houdt, moet rekenen op sancties. Desnoods trekt DNB de vergunning in. Doe nooit zaken met instellingen zonder vergunning. Naast DNB is er nog een financiële toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze houdt toezicht op de manier waarop financiële instellingen met hun klanten omgaan. Vermogensbeheerders moeten ook een vergunning hebben van de AFM.

Waar kan ik terecht als ik een geschil heb met mijn vermogensbeheerder?


Missing media-item.In eerste instantie moet u proberen eruit te komen met de vermogensbeheerder zelf. Iedere financiële dienstverlener is verplicht een interne klachtenprocedure te hebben. Biedt dat geen soelaas, dan kunt u uw klacht ook voorleggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). U kunt de klacht daar schriftelijk voorleggen, waarna de Ombudsman deze behandelt. Bent u het niet eens met de Ombudsman, dan kunt u de Geschillencommissie om een oordeel vragen. Kifid, 0900-355 22 48 of kijk op kifid. U kunt de zaak natuurlijk ook voorleggen aan de rechter. In dat geval is het verstandig een advocaat of uw rechtsbijstandverzekering te raadplegen.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

  • De Nederlandsche Bank, 0800-020 10 68 (gratis). Op werkdagen tijdens kantooruren.
  • Autoriteit Financiële Markten (AFM), 0900-540 05 40 (€0,35 per gesprek), of kijk op definancielebijsluiter
  • Vereniging van Vermogensbeheerders en Commissionairs, 0182-69 93 01
Auteur 
Bron 
  • GeldenRecht