Raak ik al mijn spaargeld kwijt als ik naar het verzorgingshuis ga?

Hoe hoog is de Eigen Bijdrage

Getty Images

Door lichamelijke achteruitgang moet mijn moeder worden opgenomen in een verzorgingshuis. Op zich vindt ze dat wel prettig, maar het idee dat ze haar spaargeld inclusief de overwaarde van de woning moet opeten staat haar tegen. is daar nog wat aan te doen?

Wanneer uw moeder wordt opgenomen in een verzorgingshuis gaat zij een Eigen Bijdrage AWBZ betalen. Deze Eigen Bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor het bepalen van de hoogte van de Eigen Bijdrage zijn de verschillende inkomstenbronnen voor de Inkomstenbelasting het uitgangspunt. Zo houdt het CAK rekening met de AOW en het pensioen van uw moeder en de inkomsten uit box 3.

In die box 3 geeft uw moeder haar bezit op, het spaargeld en het bedrag dat ze na verkoop van de woning heeft overgehouden. Over de waarde in box 3 geldt boven de vrijstelling (standaard 20.785 euro) een fictief inkomen van 4 procent. Over alle inkomsten samen berekent het CAK vervolgens de Eigen Bijdrage. Uw moeder hoeft haar spaargeld dus niet op te eten, ze mag zelfs een deel van haar spaargeld aan de kinderen (en anderen) schenken. Wanneer u meer wilt weten over de berekening Eigen Bijdrage, bezoek dan eens de site www.cak-bz.nl

Het misverstand van het opeten van het spaargeld stamt nog uit de periode dat de verzorgingshuizen uit de bijstand betaald werd via de Wet op de Bejaardenoorden (WBO). Had je toen meer spaargeld dan de vrijstelling, dan moest je eerst je spaargeld opeten voordat de staat ging betalen. Die regeling is echter sinds 1996 afgeschaft, het idee van opeten van het spaargeld is echter hardnekkig.