De VUT is weg, maar ik betaal nog wel premie

Hoe kan dat?

Getty Images

Sinds het afschaffen van de VUT is er 9 jaar verstreken. Je zou dus denken dat inmiddels alle vutters met pensioen zijn. Hoe kan het dan dat ik nog steeds de volle VUT-premie betaal? Ik begon in de jaren 80 met 28 gulden in de maand en nu betaal ik 96 euro per maand. Hoe zit dat?

U heeft gelijk: de laatste vutters zijn 65 geworden en genieten van hun pensioen. Maar helaas voor velen betekent dat niet dat ook de premies verdwenen zijn. Wettelijk mag de premie tot 2021 geheven worden. De ambtenaren zitten er in elk geval nog tot 2015 aan vast, werknemers in de industrie ook.
Het is nu bijna onvoorstelbaar dat mensen in de jaren ’80 en ’90 op hun 57e mochten stoppen met werken. Alleen de afgelopen tien jaar is de leeftijd waarop mensen stoppen met werken opgelopen van 60 tot bijna 63 jaar.
De VUT is in de jaren ’70 bedacht als een soort wondermiddel tegen de jeugdwerkloosheid. Mensen van 57 jaar en ouder moesten plaats maken voor jongeren. Al snel werd echter duidelijk dat de regeling te duur zou worden als de naoorlogse geboortegolf aan de beurt zou zijn. In 2001 werd de VUT dan ook afgeschaft. Nu negen jaar later zijn de laatste vutters 65 jaar en met pensioen.

De VUT-premie, variërend van enkele tientjes tot 100 euro per maand, is echter blijven bestaan. Eerst werd deze ingezet voor het prepensioen en toen dat in 2006 ook werd afgeschaft,  besloten werkgevers, werknemers en pensioenfondsen het geld in te zetten voor 'versterking van het ouderdomspensioen.'  Aan deze afspraken is echter weinig ruchtbaarheid gegeven en u betaalt helaas de rekening.

Auteur