Bemiddelingskosten huurwoning vaak veel te hoog

Woonbond start meldpunt

Getty Images

Wie snel op zoek is naar een huurwoning, kan bijna niet om bemiddelingsbureaus en makelaars heen. Maar zij rekenen te vaak te hoge kosten, stelt de Woonbond.

Wie een huurwoning zoekt, en niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, is voor het vinden van een huis aangewezen op de vrije sector. Partijen die de woningzoekende bij deze zoektocht helpen zijn bijvoorbeeld bemiddelingsbureaus en makelaars. Daarbij worden vaak hoge bemiddelingskosten in rekening gebracht, die lang niet altijd terecht zijn.

Consumentenprogramma Kassa besprak het onderwerp van bemiddelingskosten onlangs in de uitzending met een advocaat en met de Woonbond. Het gaat vaak om bedragen die gelijk zijn aan een maand huur, plus 19% btw. Omdat er daarnaast ook regelmatig één of twee maanden borg betaald moet worden en de eerste maand huur direct betaald moet worden, loopt het direct af te rekenen bedrag bij het tekenen van een huurcontract hoog op.

De bedragen die aan bemiddelingskosten gevraagd worden, staan meestal niet verhouding tot de werkzaamheden die ervoor verricht worden. Een bezichtiging, een contract uitprinten, daar blijft het meestal wel bij. De wet is hier duidelijk over: bemiddelingskosten mogen wel, maar moeten wel redelijk zijn.

Advocaat Brouwer vertelt in Kassa dat er geen sprake kan zijn van bemiddelingskosten, als de huurder zelf reageert op een advertentie of andere publicatie van woningen. Dan bemiddelt het bureau namelijk niet voor de huurder – die heeft geen opdracht tot bemiddeling gegeven. De Woonbond sluit zich hierbij aan. De meeste woningzoekenden denken echter dat het heel normaal is om dergelijke bemiddelingskosten te betalen, en doen dat gewoon.

De vraag is: krijgt u de woning wel, als u weigert de bemiddelingskosten te betalen? Waarschijnlijk niet. Daarom raadt de Woonbond aan om gewoon te tekenen en te verhuizen, en de bemiddelingskosten later terug te vorderen. Advies en klachten hierover kunt u kwijt bij de huurderslijn van de Woonbond.

Auteur