Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Kosten van tolwegen in Europa

De tol die u betaalt

02 Juni 2011Anneke Ranzato

In Nederland zijn ze zeldzaam: plekken waar u tol moet betalen. In veel  Europese landen ligt dat heel anders. Handig om te weten hoe dat zit, als u binnenkort de Europese snelwegen gaat berijden.

Net als in Nederland heeft België alleen een toltunnel (in Antwerpen, IJsland ook één en Denemarken twee. In Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal  hangt de tol die u betaalt af van de afstand en van de specifieke autosnelweg. In Griekenland betaalt u een vast bedrag voor een snelweg, variërend van € 0,50 tot € 3,10. Ook in Polen wordt er een vast bedrag aan tol geheven voor enkele specifieke snelwegen.

Dan zijn er ook landen waar u niet per weg, afstand of tunnel betaalt, maar simpelweg voor een afgebakende periode. In Slowakije is dat € 7 per week, in Slovenië € 15 per week, in Oostenrijk € 7,90 voor 10 dagen, in Hongarije € 10 per week, in Tsjechië eenzelfde bedrag voor 10 dagen. Zwitserland heeft een wegenvignet dat 14 maanden geldt vanaf 1 december, dat kost € 33,50 of € 35,50.

In sommige landen betaalt u alleen tol voor het betreden van specifieke gebieden: in Zweden geldt dat voor het centrum van Stockholm en in Letland voor de stad Jurmala.

Ierland kent een breed tolstelsel met tarieven die variëren van € 1,80 tot € 3 op snelwegen, en van € 1,70 tot maar liefst € 10 voor bruggen en tunnels. Engeland tot slot – daar wordt alleen tol geheven van maandag tot vrijdag tussen zeven uur ’s morgens en zes uur ’s middags: 10 £ per dag.


Bron: Netto.be

dertien reacties

In Oostenrijk wordt tol geheven voor de A wegen. Voor B-wegen is het tolvignet niet verplicht alsmede rijden in steden.

MdeR
Wenen

Er is een tunnel(tje) waar we al vanaf 1977 Tol voor moeten betalen, als in woners van de Hoeksche Waard.(ZuidHolland).
Het is echt niet te geloven dat dit nog steeds bestaat. In Zuid Holland betalen we ook al het meeste aan motorrijtuigenbelasting en dan ook nog elke keer als je door die tunnel wil 2,00 euro per rit. Er zijn heel veel mensen die hier elke dag voor hun werk gebruik van moeten maken. Het word de hoogste tijd voor afschaffen!! Provincie Zuid-Holland doe er iets aan!!

In Nederland hebben we 2 tol tunnels en vele pontjes waar je voor moet betalen.

Je betaald je eigen blauw aan tolwegen in noorwegen

Wanneer gaat Nederland tol heffen voor o.a. de vele polen die hier rijden. Ze werken hier, rijden meer dan wat ik doe. ik betaal wegenbelasting, hun betalen niets.
En als wij naar buitenland gaan betalen we ons scheel.
Ga met vliegtuig naar Turkije en je kunt meteen 10 euro op vliegveld betalen. Waarom Nederland niet dezelfde regel ?

Wordt wakker Nederland hef tol.

Gegevens over Engeland incorrect. Er zijn een paar toltunnels en er is één snelweg, bij Birmingham met tol.Nog is goed controleren, makkers.

Handige tip voor diegenen die naar Frankrijk gaan of door Frankrijk rijden…
http://www.autoroutes.fr/index.htm
Hier kun je je trip plannen en dan krijg je gelijk de totale èn (per traject) gespecificeerde tolkosten voorgeschoteld.

Leuk… maar in die landen is er geen of zeer weinig wegen- of houderschapsbelasting. Ik betaal 1.248 euro wegen- of houderschapsbelasting per jaar terwijl alle buitenlandse kenteken auto’s niets betalen. Gemakkelijkshalve wordt dat er even niet bij vemeld.

Ik woon al jaren in portugal. De tol wordt op verschillende mannieren geheven. Via een kaart of met een kastje en betalen achteraf. De A22 (van oost naar west) is helemaal klaar voor tolheffing via een kastje. Het zou in april ingevoerd worden maar door de verkiezing uitgesteld. Tot wanneer?? Niemand die het weet. Ook weet niemand waar de kastjes aangeschaft moeten worden. Echt Portugees.

Nederland is een transportland. Laat alle buitenlandse rijders hier een heffing betalen en kort dit op de hoge belastingen die iedere Nederlander maandelijks betaald. Wij betalen ook in het buitenland voor het gebruik van de wegen.

de enige tol die goed is ,is de bromtol ,en voor de rest pure diefstal dus. Neem Polen met zijn tolweg die betaald word en is door de eeg? en in latvia dus niet in letland betaal je een beetje tol in Jurmala omdat je dan overal vrij kan parkeren.in die stad.
dat is alles. in Litouwen geen tol geen wegenbelasting en geen bpm dus heerlijk relax autorijden hier. en prima wegen ook nog voor dat geld,geen file,s en ruimte waar vind je dat nog in europa?

de mensen hierboven die klagen over buitenlanders op onze wegen zijn zeker ook nog tegen rekeningrijden. want dat was een tol systeem in ruil voor minder wegenbelasting. maar dat wil men dan ook weer niet.

Pas terug van een weekje Dordogne.3 tolwegen gehad van resp.euro 15- 13 en 2.90 en dan nog terug ook,schandalig.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN