Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

e111 formulier in welke landen

In welke landen heb ik een E 111 formulier nodig?

En waar vraag ik zo'n formulier aan

01 Juli 2011Jaap Roelants

In heb gehoord dat je in Turkije een E111 formulier nodig hebt. Klopt dat?  En in welke landen heb ik dat formulier nog meer nodig.

Zonnen, wandelen, bezienswaardigheden bekijken. Wie is er nooit gevallen voor een scherpe all-inclusive aanbieding van een 5-sterren hotel aan de Turkse Rivièra? Het lijkt wel of het land naast de deur ligt, maar dat is natuurlijk niet zo. Het heeft een totaal ander klimaat en andere cultuur dan we hier gewend zijn.
Reizigers moeten er meer op hun gezondheid letten, dan in andere populaire vakantielanden nodig is.
Omdat Turkije ‘zo gewoon’ geworden is, onderschatten veel mensen de omstandigheden ter plaatse, zeker als ze buiten de ressorts eten en slapen.

Al is vaccinatie niet verplicht, je kunt er infectieziekten als hepatitis A en B, difterie en tetanus oplopen. Zeker bij langer verblijf dan ‘een weekje’ wordt vaccinatie dan ook aangeraden. Volgens Europeesche Verzekeringen, worden reizigers in Turkije vaker ziek dan in andere landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje en Frankrijk. De aanwezigheid van de legionellabacterie zal daar ook niet vreemd aan zijn.

De Europese Zorgpas, waarmee reizigers zonder meer toegang hebben tot de noodzakelijke gezondheidszorg in grote delen van Europa, is niet geldig in Turkije. De toeristen moeten het er doen met het E 111 vakantieformulier.  Als ze dat tonen bij arts, apotheker of ziekenhuis, weet de zorgverlener in een oogopslag, dat de patiënt is verzekerd.  Reizigers kunnen dit formulier bij hun ziektekostenverzekering aanvragen. Het kost niets.
Dat de Europese zorgpas niet geldt voor Turkije, betekent niet dat de gezondheidszorg er op een zeer laag pitje staat.

De grotere steden hebben goed uitgeruste ziekenhuizen en in de kleinere steden zijn er huisartsen of gezondheidscentra. Apotheken zijn overal te vinden. Maar toch is het  belangrijk dat toeristen de medicijnen die ze al slikken, in voldoende mate meenemen. In de reistas mogen ook middelen tegen diarree en uitdroging niet ontbreken. Als stopmiddel tegen diarree beveelt de GGD loperamide capsules of tabletten aan.
Overigens is er in de grote vakantieressorts rond in en rond Alanya, vaak een arts aanwezig, die dagelijks spreekuur houdt. Deze zijn heel vertrouwd met Nederlandse zorgverzekeraars.

Turkije is niet het enige populaire vakantieland, waar de Europese Zorgpas niet geldt. Ook mensen die naar Kroatië gaan, kunnen het beste hun zorgverzekeraar om een E 111 formulier vragen. De stad Dubrovnik, aan de prachtig blauwe Adriatische zee, is nog altijd een grote toeristische trekpleister. Inentingen voor een bezoek aan Kroatië zijn niet verplicht. Voor alle reizigers naar Kroatië worden de inentingen tegen hepatitis A en DTP echter wel aanbevolen.
De gezondheidszorg in Kroatië is van goede kwaliteit. Apotheken zijn in zowel grote, als kleinere steden aanwezig en doorgaans ’s-avonds tot 19 uur open. 
Zonder E 111 formulier moeten reizigers voor de aanschaf van medicijnen, of voor een medische behandeling, contant betalen.

Andere landen waar u niet met uw Europese Zorgpas terecht kunt zijn: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië,  Macedonië. Marokko, Servië en Montenegro en Tunesië. Hier is dus ook een 111-formulier nodig.
Veel mensen vragen zich af of artsen buitenlandse patiënten, die hun verzekeringspapieren niet paraat hebben, weigeren te behandelen. Dat hoort niet en is ook meestal niet zo. In veruit de meeste gevallen worden ook deze patiënten behandeld, omdat artsen anders breken met hun medische ethiek. Maar het kunnen tonen van een zorgpas maakt het allemaal wel gemakkelijker.

Meer artikelen in special

twee reacties

Ik vind dit heel vreemd ,want vorig jaar hebben wij met de IZA pas in Marmaris gewoon van de zorg van het ziekenhuis gebruik kunnen maken. De gegevens werden genoteerd en alles was in orde,de rekening ging gewoon naar de IZA.

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Meer websites van SPN