Stop met geld weggooien

Leent u? En spaart u? Dan is het misschien ook voor u tijd om orde op zaken te stellen.

We gooien op allerlei manieren geld weg. Sommige daarvan zijn lastig te voorkomen, andere veel makkelijker. Zo zijn er talloze mensen die geld storten op hun spaarrekening, terwijl ze ook nog een lening hebben lopen. Omdat de rente op de spaarrekening veel lager is dan wat we betalen over geleend geld, is dat zuiver geld weggooien. Zonde!

Even een rekenvoorbeeld. Martin heeft een spaarrekening waar € 5.000 op staat, tegen een rente van 2,5%. Dat levert hem (eenvoudig gerekend, alsof er niets bijkomt of afgaat gedurende een jaar) € 125 aan rente op. Tegelijk heeft Martin op zijn creditcard een openstaande schuld van € 2.500. Dit kost hem bij een rente van 15% (en ja… dat is bijna altijd de rente die u bij een creditcard betaalt) op jaarbasis € 375. Per saldo is hij dus € 250 per jaar kwijt aan deze constructie.

Lost Martin zijn creditcardschuld af met zijn spaargeld, dan houdt hij € 2.500 over op zijn spaarrekening. Renteopbrengst: € 62,50. Dat klinkt misschien als erg weinig, maar het is toch € 312,50 slimmer dan voorheen.
Nu is er in sommige situaties wel iets voor te zeggen om een beperkt spaarsaldo aan te houden, ook als er een lening is. Bijvoorbeeld als u een persoonlijke lening heeft lopen. Daarvan kunt u immers niet zomaar even geld opnemen als uw wasmachine het begeeft. Het is wel prettig als er altijd wat geld beschikbaar is voor onverwachte situaties. Heeft u een flexibel krediet waarvan u in geval van nood kunt opnemen, dan is het beter om al uw spaargeld te gebruiken om het af te lossen. Immers: als u echt iets nodig heeft, kunt u dat weer opnemen.
Geschrokken van het rentepercentage van de creditcard van Martin? Ga maar eens na hoeveel rente u moet betalen over een openstaand saldo op uw creditcard. Of uw winkelpas. Of uw postorderlimiet. En sla daarna als de wiedeweerga aan het aflossen. Desnoods met behulp van een veel goedkopere lening, waarop u structureel gaat terugbetalen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl