Van een koop afzien

Ik heb een bank gekocht die ik bij nader inzien niet wil hebben omdat hij te groot is voor mijn woonkamer, kan ik annuleren?

Van een koop afzien

Misschien, wanneer u een koop wil annuleren ligt het aan de andere partij of hij daarmee instemt en welke voorwaarden hij stelt aan het ontbinden van de koop. Dat de andere partij dat kan doen, komt omdat het aangaan van een koop een overeenkomst is, waarbij de ene partij levert en de andere partij betaalt. Door de overeenkomst eenzijdig te ontbinden mag de andere partij voorwaarden stellen. In de meubelbranche staan die voorwaarden meestal in de algemeen voorwaarden die meestal achterop de koopovereenkomst staan afgedrukt. Regel in de meubelbranche is dat er bij annulering 30 procent van de koopsom in rekening wordt gebracht. Bij de koop van een huis is dit vaak 10 procent van de koopsom. Heeft u bij de koop geen (algemene) voorwaarden ontvangen, dan zijn alle voor u negatieve voorwaarden volgens het Europees consumentenrecht niet van toepassing.

Wanneer u de koop gaat annuleren kunt u in plaats van annuleringskosten overwegen om voor de koopsom een alternatieve bank uit te zoeken die wel in uw woonkamer past.

Bron 
  • geldenrecht.nl