Lease-auto voordeliger dan kopen?

Particulier een auto leasen was jarenlang duurder dan kopen. Maar is dat nog steeds zo?

Rijden in een leaseauto – dat doen toch alleen mensen met een auto van de zaak? Dat het ook mogelijk is om privé een auto te leasen, is bij veel minder mensen bekend. Toch komt het steeds vaker voor, nu blijkt dat het in veel gevallen goedkoper uitpakt dan het zelf aanschaffen van een nieuwe bolide.

De ombudsredactie van de regionale dagbladen heeft de financiële gevolgen van kopen en privé leasen voor enkele specifieke auto’s op een rijtje gezet. Het ging om een Peugeot 107, een Volkswagen Golf en een gebruikte Mazda 1.6. Met name bij de eerste bleek dat lease voordeliger was dan bij eigen aanschaf. Zou de auto bij eigen aankoop in totaal € 420 per maand kosten, in de lease komt dat uit op een kleine € 330. Voor de Golf en de Mazda was er een kleiner verschil, maar nog steeds in het voordeel van leasen.

Staart u zich echter niet blind op de genoemde maandbedragen. Er zitten wel de nodige verschillen tussen leasen en kopen. Bij de berekeningen is bijvoorbeeld uitgegaan van een gelijke looptijd van 30 maanden, twee-en-een-half jaar dus. Bij een nieuwe auto zit er in de eerste jaren van het gebruik een hoog bedrag aan afschrijving, bij de Peugeot € 4.930. Wie langer doorrijdt met de auto, krijgt te maken met minder afschrijving – maar dan kan onderhoud een rol gaan spelen. Bovendien ziet u bij een eigen auto het effect van al dan niet schadevrij rijden terug – bij leasen is er een vast verzekeringstarief van toepassing.

De ANWB waarschuwt daarnaast dat u zich met een leasecontract wel voor een hele lange periode vastlegt. Bij veranderingen in uw persoonlijke situatie (denk aan ontslag) kunt u het contract niet zomaar opzeggen. Met een eigen auto bent u flexibeler: deze kunt u weer verkopen wanneer u dat wilt.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl