Naar de rechter? Onbetaalbaar

De kosten voor een gang naar de rechter zijn nu nog te overzien: van enkele tientjes tot een paar honderd euro. Maar als het aan de overheid ligt, gaan de kosten van een uitspraak als snel naar duizend euro. Of meer.

Naast kosten voor rechtshulp betaalt u voor een rechtszaak griffierechten. Die tarieven vallen tot nu toe wel mee. Bij de kantonrechter betaalt u voor een conflict met bijvoorbeeld uw buurman of uw werkgever € 110 aan griffierechten, voor een echtscheiding € 260, voor het aanvechten van uw WOZ beschikking€ 40.

Nu de overheid zwaar moet bezuinigen, willen ze de rechtspraak kostendekkend maken. Dat houdt in dat de kosten van een rechtszaak helemaal door de betrokken partijen moeten worden opgebracht. We hebben het dan over bedragen van € 1.190, € 1.540 en € 980. Deze bedragen zijn eerder dit jaar al eens door de Raad van de Rechtsbijstand berekend voor Vara’s Kassa.

Die griffiekosten krijgt u niet alleen maar voor uw kiezen als u zelf een rechtszaak aanspant, maar ook als u gedaagd wordt en in het ongelijk gesteld wordt. Stelt u zich voor: een bedrijf klaagt u aan voor het niet betalen van een vordering. U vindt dat u die niet hoeft te betalen. Bij de huidige kosten durft u een rechtszaak misschien nog wel aan, met de nieuwe bedragen gaat u dan misschien maar gewoon betalen – ook al is dat niet terecht.

De Nederlandse Orde van Advocaten maakt zich hier vanzelfsprekend druk om, en wordt bijgevallen door diverse belangenorganisaties. Onder de sympathiserende organisaties bevinden zich Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, vakbonden, het Verbond van Verzekeraars. Vanuit de orde is een petitie opgesteld, die op 13 september is afgesloten met ruim 12.000 ondertekenaars.

Tijdens de manifestatie ‘Recht voor iedereen’ is de petitie aangeboden aan minister Opstelten van Justitie en verschillende kamerleden. Vervolgens zal moeten blijken of zij gevoelig zijn voor dit protest tegen de enorme verhoging van de griffiekosten.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl