5 jaar zorgverzekering: 50% duurder

Zorgkiezer.nl zette voor Tros Radar de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel op een rij. We betalen meer en krijgen er minder voor terug.

Nederlanders zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 bijna vijftig procent meer kwijt  aan hun zorgverzekering. In 2012 bedragen de kosten voor een zorgverzekering van een alleenstaande 1.786 euro, dat is 567 euro meer dan in 2006. Een gezin is zo´n 1.134 euro duurder uit dan bij de invoering.  Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl.

Tegelijkertijd is de dekking van de basisverzekering op een aantal belangrijke onderdelen versoberd.  Zo zijn de eerste 20 behandelingen fysiotherapie geschrapt voor chronische aandoeningen, wordt het trekken van verstandskiezen bij de kaakchirurg niet meer vergoed, en worden een groot aantal geneesmiddelen zoals slaapmiddelen,?maagzuurremmers en antidepressiva niet meer of beperkt verstrekt.

Iedereen is erop achteruit gegaan: zowel mensen met een bovenmodaal inkomen (door ondermeer de fors verhoogde inkomensafhankelijke bijdrage), mensen met een modaal inkomen (geen zorgtoeslag maar wel hoger eigen risico en aanvullende verzekering betalen), als mensen met een zorgtoeslag, die in 2011 al niet opweegt tegen de stijging van de zorgkosten en vanaf 2012 zal worden afgebouwd.

Bij de introductie van het nieuwe stelsel, was het het idee dat concurrentiewerking en vergelijkende en overstappende klanten voor scherpere prijzen zouden moeten zorgen. Daar lijkt nu in de praktijk weinig van de terecht te komen.

Zorgkiezer.nl pleit daarom voor nader onderzoek naar de vraag wat het effect is van de?marktwerking in de zorg.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl