Een miljoen overstappers naar andere zorgverzekering

Ongeveer een miljoen mensen zullen dit jaar van zorgverzekering veranderen. Dat is bijna even veel als vorig jaar.

Dat blijkt uit een tussenbalans van onder meer de Consumentenbond, die met z’n Zorgvergelijker een veel bezochte vergelijkingssite heeft.  Volgens woordvoerder Sandra de Jong zegt 8 procent van de bezoekers over te stappen naar een andere ziektekostenverzekeraar;  20 procent geeft aan dat misschien te zullen doen. In vergelijking tot vorig jaar zou dat er op duiden dat er een miljoen mensen (7,5 %) veranderen.

De overstapmonitor van independer.nl schat het aantal overstappers deze week iets hoger in: 9%

Een ruime meerderheid van de mensen (58%) stapt over omdat ze goedkoper uit willen zijn. Ongeveer een kwart is op zoek naar een verzekering die meer past bij de levensfase waarin ze zich bevinden. Jongeren kijken daarbij naar kraamzorg en alles wat daarmee samenhangt en ouderen letten er vooral op of hun keuzevrijheid van ziekenhuis of specialist niet in het gedrang komt. Sandra de Jong (Consumentenbond): ,,We vinden het een goede ontwikkeling dat mensen zich meer verdiepen in hun zorgverzekering, zodat ze beter weten waar ze aan toe zijn en niet voor verrassingen komen te staan.”

De Consumentenbond gaat er vanuit dat de meeste mensen tussen kerst en oud en nieuw definitief beslissen of ze overstappen of niet. De Jong: ,,Dat is de laatste jaren al zo. De drukte van Sinterklaas en Kerst is dan achter de rug, dan hebben ze tijd voor dit soort financiële zaken.”

Ook directeur Peter Ruys van de Zorgkiezer, denkt dat het aantal overstappers zich stabiliseert rond de miljoen. ,,Ik denk zeker niet dat het er meer zullen zijn. Het is opvallend dat de belangstelling van mensen dit jaar wat later op gang gekomen is, dan andere jaren. Waarschijnlijk omdat veel zorgverzekeraars wat later met hun premies zijn gekomen.”

Net als de Consumentenbond komen ook bij de Zorgkiezer veel vragen binnen over de keuzevrijheid van zorgaanbieders. ,,Het is veel mensen niet goed duidelijk of ze nog wel overal terecht kunnen en in welke gevallen ze wellicht moeten bijbetalen en wanneer niet. Verzekeraars zelf zijn daar ook nog niet helemaal helder over. Het valt me op dat mensen daar meer dan andere jaren op letten.”

Volgens directeur Erik Hordijk van de Verzekeringssite, zal het aantal overstappers zeker niet groter zijn dan vorig jaar. ,,Het is mijn ervaring dat mensen die zeggen dat ze overstappen dat uiteindelijk niet altijd doen.”
 Ook voor de Verzekeringssite is de periode tussen de kerst en oud en nieuw de belangrijkste. ,,Ik denk dat dan 30 procent van alle nieuwe verzekeringen afgesloten worden.”

Vergelijk zorgpolissen

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl