Goedkope collectieve zorgverzekeringen voor iedereen

De volle mep betalen voor de zorgverzekering niet nodig, omdat er voor bijna iedereen wel een collectief met korting te vinden is.

Mensen die overstappen moeten ervoor zorgen dat ze zich aansluiten bij een collectieve zorgverzekering. Dat zegt directeur Peter Ruys van de Zorgkiezer, een van de vier grote financiële vergelijkingssites. Driekwart van de mensen heeft dat al gedaan, de meeste via het bedrijf waar ze werken.

Volgens Ruys zijn de prijzen van basis- en aanvullende verzekeringen van de grote zorgverzekeraars, er al op gericht dat de meeste mensen via het een of andere collectief 8% korting zullen bedingen. Ook de vergelijker van verzekeringssite.nl op geldenrecht, biedt deze kortingen.

,,De particulieren die dat niet doen betalen eigenlijk gewoon te veel”, zegt hij. ,,Je ziet het aan de prijsstelling van de grote vier grote aanbieders, ze kosten allemaal rond de 108 euro. Maar ze hebben allemaal een paar budgetmerken, zoals Anderzorg, FBTO Blue of  CZ Direct. Die zijn 8 procent goedkoper en kosten dus precies evenveel als de grote merken met hun collectiviteitkorting.”

Particulieren hoeven niet per se bij een bedrijf met een collectieve zorgverzekering te werken, om toch de korting te krijgen. Een lidmaatschap van een maatschappelijke organisatie, zoals een vak- of ouderenbond, sportvereniging, patiëntenorganisatie, Rode of Groen Kruis, of van een vereniging als Eigen Huis, is niet noodzakelijk om met eenzelfde dekking toch goedkoper uit te zijn.

Het boeken via een vergelijkingssite is al voldoende om 5 tot 8 procent korting te krijgen. Maar ook mensen die een rekening hebben bij de Rabobank, leden van sociaal netwerk Hyves, of gewoon zzp’ers, krijgen korting. PMA is het grootste openbare collectief, dat  een van de laagste premies berekent. Het bedrijf werkt samen met Menzis.

Sommige gemeenten hebben voor hun minima en uitkeringstrekkers een openbaar collectief afgesloten.  Als iemand een collectieve zorgpolis afsluit, krijgt zijn familie dezelfde korting.

Mensen die geen collectieve zorgverzekering afsluiten, doen zich in feite tekort. Als gezin laten ze soms meer dan 200 euro per jaar liggen, omdat een collectieve zorgverzekering voordeliger is. En omdat het aanbod van collectieve zorgverzekeringen groot is, kun mensen ook kiezen voor een polis met voorwaarden die persoonlijk gunstig zijn. De kortingen gelden meestal ook voor de aanvullende verzekeringen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl