Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Alimentatie na samenwonen?

Heb ik daar recht op

04 Januari 2012Nico van Scheijndel

Mijn dochter woont met haar vriend en hun tweejarige dochter samen zonder overeenkomst. De relatie gaat niet zo best en ik vrees dat ze uit elkaar gaan. Heeft ze dan recht op alimentatie van haar huidige vriend?

Nee, wanneer ze geen samenleefovereenkomst heeft gemaakt waarin een alimentatieverplichting bij scheiding is opgenomen heeft ze nergens recht op.

Wel bestaat een recht op alimentatie voor het kind wanneer dat bij haar blijft wonen. Wanneer uw dochter niet zelf in haar levensonderhoud kan voorzien zal zij een beroep moeten doen op de Wet Werk en Bijstand.
Vreemd genoeg komt het nog zeer vaak voor dat zowel jongeren als ouderen die gaan samenwonen niets regelen of vastleggen. Een alimentatieverplichting of (financiële) hulp bij het inrichten van een andere woning zijn geen overbodige luxe wanneer samenwonen stopt. Ook voor de vrijstelling erfbelasting voor partners wanneer beide partners elkaar testamentair tot erfgenaam tot erfgenamen hebben benoemd of voor het krijgen van een partnerpensioen is een samenleefoverkomst vaak noodzakelijk.

twaalf reacties

Nee, je kunt beter gaan trouwen dan kun je na een scheiding twaalf jaar de uitkering van je ex betalen en zal ze ‘zeer gemotiveerd’ zijn om op eigen benen te gaan staan. Trouw nooit!

Het feit dat een vader of moeder dit vraagt voor haar/zijn dochter zegt al genoeg over de mentaliteit van deze familie (“heeft ze recht op”).
De man in kwestie mag zeer blij zijn dat hij niet getrouwd is, dan kan het Nederlandse (on)recht hem tenminste niets maken. De vrouw moet gewoon voor zichzelf gaan zorgen (dáár heeft ze recht op) en tevens bijdragen aan de kosten van haar kind.
Als man ben je in Nederland de sigaar als je gaat scheiden, deze man komt gelukkig dus goed weg.
Wellicht kan ze bij haar ‘behulpzame’ ouders nog wat geld krijgen?

helemaal mee eens ! Voor t kind moet, is normaal. Maar de vrouwen moeten maar voor zichzelf zorgen, ik moest ook 55 uur werken om t te rooien met mijn 2 kids, maar hoef tegen niemand “dankjewel” te zeggen!

Michel Vos was (kennelijk) ook de klos. Ben het wel met hem eens. Mijn (domme) zoon was ooit 6 weken!! getrouwd en zat daarna nog 12 jaar aan iemand vast die hem ook niet meer wilde, behalve zijn geld natuurlijk. Gelukkig geen kinderen, maar mevrouw had geen trek in werken! Vrouwen….
hoewel ik er zelf een ben.

Als je trouwt of een samenleving contract afsluit, doe je dat om de staat te besparen voor de onderhout van man of vrouw wanneer ze geen inkomen zelf hebben.
Waarom is het altijd de vrouw die alimentatie nodig heeft, kan ze niet gewoon gaan werken.
Dat moeten nu velen ouderen doen omdat ze nu gekort worden op hun inkomen en afhankelijk worden van hun huisgenoten.
De staat zorgt nergens meer voor die is bezig overal zich terug te trekken.

Ik verbaas me over de negatieve reacties. Volgens mij bedoelt Van Scheijndel alimentatie voor haar kleindochter, niet haar dochter.

Iedereen weet toch dat als je als vrouw zijnde niet getrouwd bent en je gaat uit elkaar zonder dat iets is vastgelegd, je geen alimentatie krijgt.

Jammer dat u deze (foute) insteek hebt genomen.Wat is er mis dat ook uw dochter gaat werken?
Wat tegenwoordig toch heel normaal is.
misschien samen om de tafel gaan zitten en tevens bepalen dat de kleine desnoods bij papa woont. Samen regelen wanneer wie en wanneer werkt om samen de opvoeding te doen.

@E B-L
dat kan niet, in NL is er enkel recht op alimentatie voor de duur van 12 jaar indien partijen langer dan 5 jaar gehuwd waren of kinderen hebben uit het huwelijk. Als uw zoon daadwerkelijk 12 jaar alimentatie heeft betaald zonder verplichting, is hij zeker dom.

Misschien zou de dochter gewoon zelf kunnenw erken in plaats van 12 jaar haar ex het herstarten onmogelijk maken. Emancipatie gaat altijd maar één kant op gewoon.

Kan dat mens niet lekker zelf gaan werken? Iedereen is zelf verantwoordelijk, behalve kinderen. Daar betaal je voor. Maar geen enkele volwassene zou alimentatie moeten krijgen!

Helaas zijn er heel veel vrouwen die wel deze insteek hebben, maar je kan er blijkbaar niks tegen doen. Ik heb al mn centen gespendeerd aan advocaten. Maar helaas zijn de rechters van nu vastgeroest in oude gewoontes en doen doen maar wat zonder verder te kijken. De vrouw kan alles roepen. ‘Ik kan geen werk vinden’ is genoeg. De rechters geloven alles zonder enige waarheidsonderzoek. Er er zijn voldoende ratten van advocaten die deze vrouwen voed met deze gemene praktijken.

Ik test even een reactie met %-tekens er in. % ? ja! procent! %

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN