Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Gratis Verklaring Omtrent Gedrag voor vrijwilligers

Om misbruik tegen gaan

11 Januari 2012Perry van Dijk

Vrijwilligers bij scouting, sportclubs en begeleiders van jeugdkampen kunnen een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen.

Voorwaarde is wel dat de organisatie waarvoor zij werken aan bepaalde eisen voldoet.

Een eis is dat de organisatie een breder integriteitsbeleid voert. Dat schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Met het gebruik van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wil de overheid misbruik van kinderen in deze sector tegengaan. Ook komt er een registratielijst met namen van begeleiders die ongewenst gedrag hebben vertoond. Zo kunnen ze niet bij een andere organisatie aan de slag gaan.
De aanvraag van de gratis VOG moet zo efficiënt mogelijk gebeuren, wat betekent dat vrijwilligers hun aanvraag elektronisch moeten doen. Normaal gesproken kost een VOG 30,05 euro.

drie reacties

Waar staan de specifieke aanvullende eisen waaraan de organisatie dan moet voldoen?

Gaat het om ALLE vrijwilligers?
Hoe zit het bijvoorbeeld met de vrijwilligers van de tussenschoolse opvang, de overblijfkrachten? Maakt het voor hen nog verschil of zij voor school zelf of via een kinderopvangorganisatie op school “werken”?

A.H. Dieke-Doornbos, Maandag 11 Juni 2012 19:16

Graag zou ik antwoord willen hebben op de volgende vraag: Van de gemeente moet een thuishulp (iemand die huishoudelijke zorg levert bij mensen thuis via de WMO en werkzaam bij een groot bedrijf) een VOG kunnen overleggen. Wie moet de kosten van de VOG betalen: de werkgever of de werknemer?

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN