Senioren stoppen miljoenen euro's in oude sok

Ook nu nog heeft een op de zeven senioren contant geld in de oude sok. Bijvoorbeeld omdat ze de bank niet vertrouwen of 'voor het geval dat'. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 738 senioren.

Meestal gaat het om bedragen tot €500, maar bij 5% van de thuisspaarders  ligt er meer dan €5000 in huis. Een voorzichtige schatting op basis van deze cijfers, levert op dat senioren voor 375 miljoen aan contant geld hebben opgepot.

Een flink bedrag, maar het meeste spaargeld staat gewoon op de bank. Volgens het CBS hebben huishoudens samen zo'n 300 miljard euro aan spaartegoed. Ook daar doen ouderen een flinke duit in het zakje, want meer dan de helft van de ondervraagden heeft meer dan €10.000 gespaard. Eén op de tien vergaarde zelfs tussen de €50.000 en €100.000.

De overgrote meerderheid van de ondervraagden (86%) denkt dat het spaargeld bij de bank veilig is. ,,Het geld kan niet gestolen worden”, en ,,Het Rijk staat toch garant voor €100.000”, laten verschillende ondervraagden weten.

Verder valt op dat veel senioren niet sparen voor een bepaalde uitgave. Bijna twee van de drie spaart voor 'het reservepotje'. Bovendien blijkt sparen voor de kleinkinderen iets populairder (11%) dan sparen voor de kinderen (10%).

Het onderzoek van Plus Magazine toont ook aan dat niet alle senioren er warmpjes bij zitten: 16% laat weten helemaal niet te kunnen sparen. Vertaalt naar de ruim 5 miljoen 50-plussers die ons land rijk is, betekent dit dat bijna 1 miljoen senioren geen spaargeld heeft en niet aan sparen toekomt.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl