Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Meldpunt hoge tandartsrekening

Wat is uw ervaring?

17 Januari 2012Perry van Dijk

Sinds 1 januari mag de tandarts zelf bepalen hoeveel hij voor een behandeling rekent. Wat zijn uw ervaringen met de nieuwe tarieven?

Volgens sommigen moet de patiënt dieper in de buidel tasten, al spreken anderen dat weer tegen. De NPCF vraagt patiënten naar hun ervaring.

De NPCF (Nederlandse Patiënten Consu menten Federatie) heeft op haar internetsite een vragenlijst geplaatst, waar patiënten hun ervaringen met vrije prijzen in de mondzorg kunnen doorgeven. Gevraagd wordt onder andere of de tandarts vooraf informatie over de prijzen heeft gegeven, of de rekening duidelijk was en of de rekening nu hoger is dan vroeger. Het onderzoek zal enkele maanden duren.

Maximum vergoeding

Inmiddels hebben de drie grootste verzekeraars (Achmea, VGZ en CZ)  maximum vergoedingen vastgesteld voor tandartskosten voor kinderen, aldus een bericht van de NOS. De vrije tarieven vormen hiervoor de reden. De verzekeraars verwachten dat de tandzorg duurder zal worden. Menzis, de vierde grote verzekeraar vergoedt wel alle mondzorg voor kinderen. Mondzorg voor volwassenen valt niet onder de basisverzekering.

25 reacties

Het meldpunt zou ook een vraag moeten hebben of mensen de tandarts überhaupt wel kunnen betalen en onderzoeken hoeveel mensen dat niet meer kunnen en dus niet meer gaan. Voor mensen in de bijstand wordt de tandarts nog geregeld vergoed uit de bijzondere bijstand maar voor mensen net boven dat minima niveau is vrijwel alles onbetaalbaar.

Sebastiaan van Dijk, Dinsdag 17 Januari 2012 10:56

Hoe kunnen de zorgverzekeraars nou opeens limieten gaan instellen op tandartskosten? Dat is toch tussentijdse wijziging van de zorg – mogen klanten dan wel van zorgverzekeraar wisselen, zonder controle vooraf?

Moet ik nu alle tandartsen af om te kijken wie het goedkoopst is? Bestaat er niet lijstje met hoogste en laagste prijs?

KarelAltijddeklos, Dinsdag 17 Januari 2012 12:20

Zucht!!!

Alle linken die ik aanklik geven error 404

geentandartsverzekeringvoormij, Dinsdag 17 Januari 2012 14:00

jahah, ik denk inderdaad dat je nu eerst overal moet gaan sjoppen, alvorens je je behandeling laat uitvoeren. Te zot voor woorden

Een tandarts moet nu eerst een offerte maken en goed laten keuren door de patient, lijkt me. Of hebben de tandartsen carte blanche?

Mosterd na de maaltijd, het paard achter de wagen spannen enz. enz. De paar discussies die ik over de tarieven gehoord heb maken overduidelijk dat de tandartsen de prijzen omhoog willen hebben. Wij zijn door de overheid, de zorgverzekeraars, de overkoepelende tandartsenorganisatie belazerd en bedonderd. Dit is wat volgens het woordenboek volksverlakkerij wordt genoemd. De rekeningen niet betalen zal de enige optie zijn om duidelijk te maken dat er niet gespeeld moet worden met tarieven in de gezondheidszorg.

Offerte opgevraagd bij tandarts voor het trekken van 12 tanden en 1 kies, tevens het plaatsen van een onder en boven gebit
Totale prijs 1042 euro, vergoeding van zorgverzekeraar, 604 euro
Maar wat mij bijzonder ergert is, dat ik een uitgebreide aanvullende tandarts verzekering heb
en toch 438 euro moet bijbetalen
Per tand trekken kost 37,97 vergoeding is 100%
maar slim zijn de zorgverzekeraars,ze stellen een maximum van 27,87 per tand, dus je krijgt geen
100% maar 75%.
Zo gaat het met met alle handelingen,door overal een maximum te stellen.

m.j. schoenmaker, Dinsdag 17 Januari 2012 19:39

Mij zoon heeft een wajonguitkering en heeft een slecht gebit voor een 3 vlaks vulling moet hij 95 euro betalen echter Menzis vergoedt maar 55 euro dus moet hij fors bijbetalen en waarvan !

Hoe weet ik de kosten als ik aanvullend verzekerd ben.Op de hele ziekenfonds is er door de verzekerden toch geen controle.

Ik kan er niet bij dat de politiek denkt dat als tarieven worden losgelaten, dit goedkoper zou worden. Zo gesteld, zouden ze gelijk alle snelheidslimieten los moeten laten, omdat in hun optiek wij dan langzamer gaan rijden. Het heeft verleden jaar al in de kranten gestaan dat de consument het verschil mag gaan bijpassen als de tandarts er met de zorgverzekeraar niet uit zou komen, iets waar hij geen invloed op heeft. Een vrijbrief dus. En overstappen doet niemand, enerzijds is het al schier onmogelijk om een tandarts te vinden, laat staan een goede, en anderzijds heb je een vertrouwensband, die je m.i. niet gauw zal opgeven.

belachelijk gewoon beld de tandarts van mijn dochter ons net op om een afspraalk te maken. ze heeft 4 gaatjes we vroegen wat de kosten waren 347 euro zij de assistente.damn en dat met melktandjes. nu moet de zorgverzekeraar een offerte hebben voordat ze kunnen zeggen wzt ze vergoeden.ongeloofelijkdat de tarieven vrijzijn het gaat nergens meer over. ik was bij mijn eigen tandarts veel minder kwijt voor 3 gaatjes vorig jaar

Mijn tandarts heeft de prijs voor een tweevlakvulling niet verhoogd. Vorig jaar kreeg ik dit helemaal vergoed. ZK heeft mijn aanvullende tandarts verzekering 3sterren voor 2012 met 10% verhoogd. Nu moet ik 10 euro bijtalen. Dit terwijl mijn tandarts de rekening niet heeft verhoogd. De kloe zit hem dat ik nu een totaal rekening krijg van de tandarts, dus inclusief de hulpmiddelen die ze gebruikt, bijv een cofferdam die zit in de prijs van een 2vlaksvulling. De cofferdam werd vorige jaar nog wel vergoed en nu 2012 niet meer. Het is dus erg lastig om de prijzen te vergelijken omdat het nu een totaal prijs is en niet een gespecificeerde.
De vergoeding voor de mondhyginiest voor W112 is nu maximaal € 60,54 als je een 4 sterren tandarts polis heb, ik heb een 3 sterren tandartspolis dus krijg ik vergoed 45,41 terwijl de rekening 105,00 was. zelf betalen dus nu dit jaar 59,59 en dat terwijl de aanvullende polis met 10% is verhoogd.
schande

Gezondheidszorg is duur!!
Maar door goedkeuring van de overheid mag de tandarts € 23,75 vragen voor reinigen van gebit, ook als het alleen zoals bij mij alleen maar onder is.Mijns inzien zou dat de helft moeten zijn omdat maar de helft van de werkzaamheden is uitgevoerd.Nu moet ikzelf € 4 bijbetalen omdat de verzekering niet alle kosten betaald.
Ik vindt dit diefstal van de verzekering en van mij, mijn vrouw en vele andere mensen.
Overheid doe hier eens iets aan en geen kadootjes meer aan de tandartsen toestaan zodat de zorg wat goedkoper kan worden.

Naar de tandarts gaan is alleen betaalbaar als de tandarts een contract met de verzekeraar heeft. Zo ook dus met DSW, maar deze tandartsen met contract zijn met een speld in een hooiberg te vinden. En het contract duurt iedere keer maar 1 jaar, dus overstappen naar een andere tandarts i.v.m. het contract, dat hij heeft, kan het volgend jaar weer ongunstig zijn en moet je weer verkassen naar een andere tandarts, als er sowieso al een plekje bij een tandarts is. We worden gemangeld tussen verzekeraars en tandartsen

mijn tandarts rekende eerst voor een half uur mondhyginiste 45 euro , nu kreeg ik een rekenig of ik 15 euro bij wil betalen.. dat is wel ong 30% meer bovenop het oude tarief

gezondheis zorg pppfff gewoon bizar ,,even naar de tandarts ,,kreeg de rekening binnen 546,65. 45,00 per tand een gaatje villen 64.00 vier tandjes trekken 220 euro tel uit je winst en dit is de eerste rekening de volgende moet ik nog krijgen ,,en dat van een uitkering die ik heb 965 euro ook daar moet alles van af huur gas en licht enz ,,,,bizar gewoon weg nou ik zie de deurwaarders al komen want betalen kan ik het niet ,,, heb ook mijn andere afspraken bij de tandarts af gezegd ,,,,,waar gaan we heen in deze klote maatschappij sorry maar den haag maar feesten die denken niet aan ons ,,voedsel banken zijn hier in nederland niet zeggen ze nou aan men hoela dus wel en niet te weinig ook,,,maar goed den haag neem nog wel een borreltje en feesten pppfff tja maar wij nuchtere nederlanders zijn alleen maar goed om te betalen pppffff niet normaal meer

Voor het moeizaam trekken van EEN kies rekent mijn tandarts 275 af!. Ik vind dit echt belachelijk duur. Hij heeft niet eens de kosten van te voren met mij doorgesproken.

Een gesprek van een half uur gehad waarbij hij in me mond keek om te bekijken wat er zou gaan gebeuren.Kosten van dat gesprek : 97.90.
Vind ik heel veel voor een gesprekje

Mijn verzekeraar heeft een rekening gestuurd van het eerste kwartaal die 198 euro was.Het tweede kwartaal komt op 500 euro.Deze kosten heeft mijn zoon gemaakt.Hij had een goed gebit,Maar nu de tarieven vrij zijn heeft hij ineens een slecht gebit.Vreemd.Ik had hem tot 250 euro verzekerd waar hij nu al dik over heen zit.Hij leeft va een studie beurs en kan dit nooit betalen.En ik ook niet van mijn wia. Wij hebben dus ook de rest afspraken afgezegd, En kunnen dit jaar ook niet meer naar de tandarts.

Het zijn allemaal mafia’s

De tandarts zei tegen mijn dochter van 11 dat ze goed moet poetsen omdat ze een beugel heeft. Een zin die op de rekening staat voor 27 euro: Preventieve voorlichting en instructie heette het. Ook stond er 23,50 voor een gebitsreiniging die helemaal niet plaatsvond. Zelf had ik gaatjes en mijn man ook. En allemaal dure drievlaks en viervlaksvullingen, wat we voorheen nooit hadden. Het is heel simpel: ik ga gewoon naar een andere tandarts. Gewoon even rondvragen en naar tarieven kijken op de sites.

Ik kwam bij mijn tandarts met 1 gaatje … 3x drievlaksvulling zei de goede man.. als je nu zwart betaald word het 150 anders 250… ik had op 30 euro gerekend… 1 klein gaatje…

kt3 in zaandam , eerste behandeling : controle , gebitsreiniging en 4 foto’s € 200,- . 2e behandeling : trekken kies € 200,- . derde behandeling : 3vlaksvulling € 300,- . voor elke behandeling de kosten besproken en zouden de helft goedkoper uitvallen dan ik op het eind daadwerkelijk moest betalen . schofterig gewoon.
10 tandartsen afgebeld maar niemand had meer plek behalve bovengenoemde , ik zoek voortaan wel ruzie met een grote kerel , dan kom ik goedkoper van mijn tanden af .

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN