Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Bijverdienen in de AOW

Wat zijn de gevolgen?

18 Januari 2012Perry van Dijk

Ik ben gepensioneerd en ik wil weer parttime gaan werken. Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn AOW en pensioen zonder dat het gekort wordt?

U kunt zoveel bijverdienen als u zelf wilt.

Een inkomen wordt nooit met AOW of pensioen verrekend. Wel ­betaalt u over uw inkomen loonbelasting en de inkomens­­­afhankelijke premie voor de zorgverzekering. U hoeft geen AOW-premie te betalen. Dat scheelt in de eerste en tweede schijf (in 2012 tot een bedrag van €33.863) 17,9 procent.

UPDATE: naar aanleiding van reactie. Als u een toeslag krijgt voor een jongere partner, kan uw inkomen wel gevolgen hebben. De toeslag wordt (afhankelijk van het inkomen) met maximaal 10% gekort.

28 reacties

Hebben we zo hard geknokt!! (en nog steeds!!) om met 65jaar met pensioen te gaan!!. Neem, als je zo fit bent om te werken, een vrijwilligersbaan en laat deze baan liggen voor iemand die nog geen 65 is!!!

Onzinnige reactie. Ik ben 67, en werk nog steeds met plezier, in baantjes die niemand wil! Hoeft er geen Pool voor naar hier te komen.

Cornelis Welsink, Woensdag 18 Januari 2012 12:15

Onzin, arbeid mag en kan betaald worden, in mijn geval heb ik een dure opleiding achter de rug en vind ik door mijn expertise te geven aan anderen dit beloond dient te worden of ik nu 40 ben of 70.
En dat knokken voor 65 daar hebben onze ouders voor gezorgd en wij babyboomers plukken daar de vruchten van, ik ben het overigens eens met de verandering in de AOW gerechtigde leeftijd, wel kijkend naar het arbeids verleden

Een van de 3 rijkste landen ter wereld volgen onze minister president. En ik weet niet hoeveel mensen bij de voedselbank, of die bij moeten verdienen na 65+ om daar ook niet in de rij te moeten staan. En dat heeft niets te meken met bleau monday

Betreft hier meestel banen waar niemand wat mee van doen wil hebben C. Hoogerbrug, doe een normaal zou ik zo zeggen en ga zelf vrijwilligerswerk doen.

Geachte heer Hoogerbrug,
Uw reaktie is gelukkig maar een mening. Wanneer iemand er voor kiest te blijven werken, mag diegene dat toch zeker zelf beslissen. Gelukkig leven we (nog) in een land waarin we zelf deze keuzes mogen maken.

Wordt het na dik 2 uur niet eens tijd de reacties te plaatsen? Het onderwerp is al bijna van de lijst af!!

Er is gevochten voor de rechten van hen die niet meer kunnen of willen. Het is natuurlijk onzin om mensen die nog wel willen EN kunnen daar scheef op aan te kijken.
Ik vind werken leuk, en geld verdienen ook, dan hoef ik toch niet thuis te zitten of in een of ander buurthuis rond te lopen tussen uitgebluste mensen

Mijn pensioenfonds (BPF Houthandel) staat geen inkomensten toe die onder de loonbelasting vallen indien sprake is van een (vroeg)pensioen.
Is dit ook niet het geval bij andere fondsen?

Ook al ben je 65 jaar en je bent nog gezond, waarom zal je geen betaald werk verrichten.
Vooral als je daarbij ook goed gemotiveerd bent.
Ik heb het zelf ook gedaan parttime je wordt gewaardeerd en waarom mag je daar niet financieel beter van worden.

Gelukkig ben ik inderdaad zo fit dat ik na mijn 65ste nog kan werken! En ik pik geen baan in van een jongere,want in de tak van gezondheidszorg waar ik werk,is er niet genoeg personeel.Maw,men is nog heel blij met mij!

Inderdaad, stop toch lekker en laat mensen die het nodig hebben werken. Man, ik wou dat ik niet meer hoefde! Had gehoopt met 40 dienstjaren te stoppen maar mag nu “fijn” tot mijn 66ste door, dus nog 7 jaar extra………

Ik ben het volledig met C. Hoogerbrug eens.

Leuk bedacht, meneer/mevrouw Hoogerbrug, maar als je géén toeslag krijgt voor je (jongere) partner,
die géén werk heeft, ben je wel genoodzaakt om een baantje voor een paar dagen in de week te zoeken!!!!

niks is beter dan te doen wat je zelf wil ik hoeft niet voor het geld te gaan werken maar zou best weleens af en toe iets willen doen

Cornelis Welsink: 18/01/12 12u15. Die studie heeft de maatschappij voor jouw betaald. Of betaalde jij je professor zelf, en heb je het gebouw waar je les kreek ook zelf neergezet?

Ik heb destijds loon ingelevers om de jeugd aan banen te helpen (jaren 80). Daarvoor kreeg ik VUT vooruitzicht…inmiddels afgeschaft. Nu soort prepensioen met nog 70% loon, zonder verhoging in komende 3 jaar. Daarna (gekort)pensioen en inderdaad is een betaalde baan uit den boze gesteld door pensioenfonds. En de jeugd klaagt nu over mijn solidariteit met de jeugd ? Voel mij als oudere inmiddels 3 maal geplukt.

Je mag inderdaad na je 65 e doorwerken of opnieuwe weer parttime gaan werken.
Als je een pensioengat hebt kun je het extra verdiende geld wegzetten op toekomstsparen ,dat is fiscaal heel aantrekkelijk en na je 69 e een extra potje,waar je wel weer belasting overbetaalt maar dan veel minder.

@ R. Spaans:
Klopt, ik was als werknemer bij een universiteit aangesloten bij het pensioenfonds ABP. Na mijn vervroegde uittreding met FPU – voordien VUT geheten – mocht ik slechts bijverdienen tot mijn laatste salaris ten tijde van mijn ontslag.

Cornelis Welsink heb makkelijk lullen met ze mooie baan ,Wij die met onze handen hebben gewerkt het zware werk wel te verstaan,en nu uitgeblust zijn wij de zijn lul van het gesul met de oudere ARBEIDERS !!!

Ook na 65 jaar kun je je ervaring uitdragen. Je hoeft dan geen hele dagen te werken en kunt steeds ja of nee zeggen. Nog even en iedereen werkt door tot ???
Daarom is het goed dat je werkt zolang je dat leuk vindt (of kunt werken omdat je dat nodig hebt.)
Vrijwillig of betaald maakt niet uit.

zag bij het afhaalpunt van de voedselbank in Ede veel mercedes en volvo,s in de rij staan om voedsel af te halen. blijven werken is voor veel 65 jarigen gewoon nood zakelijk als ze nog leuke willen doen b.v. op vakantie.

Zeker als iemand gezond en fit genoeg is na 65, moet altijd de kans hebben om te werken als hij dat wil.
Dat er banen van anderen worden afgenomen is onzin.Dezelfde discussie heb ik in de jaren 80 steeds moeten voeren als vrouw, toen ik ging werken. Ik zou de banen van mannen afpakken.

Iedereen die dat kan moet vrij zijn door te werken na zijn 65e verjaardag.
Het probleem is alleen dat een fors gedeelte van de mensen niet of nauwelijks kunnen doorwerken na hun 65e om fysieke of psychische redenen.
De mensen die niet kunnen of willen doorwerken moeten gewoon op hun 65e hun welverdiende AOW blijven krijgen.
Ongeveer 40% kan niet of nauwelijks doorwerken.
(in de lager opgeleide groep is dit percentage nog veel hoger)
Ongeveer 40% kan wel doorwerken na het 65e levensjaar, eventueel met aangepaste arbeid, maar wil dit liever niet om allerlei redenen.
Ongeveer 20% van de gepensioneerden zijn “krasse
knarren” en willen graag doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Deze laatste groep wordt natuurlijk in veel media aandacht besteed terwijl het gewoon een minderheid is.
Het geeft geen pas om de ouderen extra met de financiële problemen van de regering op te zadelen. Er is in het verleden ruim voldoende extra AOW-premie (30 miljard gulden)geheven boven het omslagsysteem om de “babyboomers” aan AOW te helpen.Dat de heren politici dit “anders” hebben aangewend is gewoon een regelrecht schandaal.

Veel mensen leveren hun gepensioneerde leventje in,om maar niet verstoken te blijven van alle luxe hebbedingetjes.Later als er problemen met gezondheid ontstaan,denken ze,had ik maar iets meer genoten na mijn arbeidzaam verleden.Heb zelf 45 jaar,grotendeels in ploegendienst gewerkt,en geniet al enkele jaren van het niet meer verplicht naar een baas te moeten.Geniet van het leven,want na je 65e duurt het echt nog maar even.

beste mensen ik wordt in mei 65 en ik hoop dat ik het werk dat ik doe nog heeeeeeeeeeeel lang BETAALD te kunnen doen,wel erbij vermelden dat IK bepaal of ik wel werk of niet,dit insamenwerking met 2 collega,s die OOK met pensioen zijn,en zo nog nuttig en behulpzaam zijn on de economie te steunen,VRIJWILLIGERSWERK is mooi maar neem dan dat waar geen betaalde kracht voor opzij word gezet,dan is het ECHT VRIJWILLIGERSWERK toch.

Hier bij wil ik wel reageren ik ben nu 65 en heb aow oo wat veel geen pension want dat haden wij niet de vrije beroepen dus je zal wel moeten door werken als het er is ben het namelijk eens met wat ze zeggen vrijwilligers werk dat is onbetaald en halen zo het werk voor anderen die wel willen en soms niet willen werken weg en ze zijn zo blij maar thuis de vrouw helpen dat doen ze niet nee want dan hebben ze geen contact meer met andere nu ik wil wel werken maar dan ook wel betaald krijgen en geen 20 uur voor jan met de korte achternaam want de bazen lachen zich een bult die krijgen toch betaald voor jou want je bent bij hun in dienst al is het vrijwillig

Ik doe twee keer in de maand vrijwilligerswerk als gastvrouw in Millingen daarvoor krijg ik een vergoeding van 25 euro voor 5 uur werken daarvoor moet ik ook nog 13 km heen en 13 km terug dus kost ook nog benzine nu wil de eigenaar een contract opstellen voor de vergoeding van 50 euro per maand wat ik moet tekenen dat wil ik liever niet want wordt dat als inkomen gezien door de belasting? Dat is mijn vraag vriendelijke groet Anne Hofman

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN