Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Lagere WOZ is goed voor de portemonnee

Bezwaar maken kan lonen

27 Februari 2012Perry van Dijk

In het begin van het jaar ontvangen huiseigenaren van hun gemeente de WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van hun huis. Het kan de moeite waard zijn om hiertegen bezwaar te maken

Want hoe lager de WOZ-waarde des te minder belasting u betaalt.

De WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken) vormt de grondslag voor onder andere de Onroerendezaakbelasting (OZB), watersysteemheffing en eigenwoningforfait. Het bepalen van de WOZ-waarde gaat een beetje uit de losse pols. Er komt geen taxateur naar het huis kijken, maar de waarde wordt bepaald aan de hand van enkele vergelijkbare woningen in de wijk. Belangrijk om te weten is dat het niet gaat om de huidige verkoopwaarde, maar om de waarde op de peildatum. Voor dit belastingjaar is die peildatum 1 januari 2011.

Bezwaar
Als de geschatte WOZ-waarde naar uw mening te hoog is, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij de gemeente. Vraag om te beginnen een taxatierapport bij de gemeente aan, als dat niet is meegestuurd. In dit taxatierapport staat welke vergelijkbare huizen zijn geselecteerd.

Zet vervolgens op papier waarom de werkelijke waarde van uw huis afwijkt van de geschatte WOZ-waarde. Zijn de vergelijkbare huizen echt vergelijkbaar, of zijn er specifieke omstandigheden waardoor de waarde van uw huis afwijkt? Kijk naar huizen die recent in de buurt zijn verkocht voor een lagere prijs of van de geselecteerde huizen. Dan stuurt u dit bezwaarschrift op naar de gemeente. Meestal moet dat per brief, maar in sommige gemeenten kan het ook elektronisch.

Voorbeelden
Bij de Vereniging Eigen Huis en bij de Consumentenbond zijn voorbeeld bezwaarschriften te downloaden.

zeven reacties

de WOZ-waarde ontvangen 367.000 dit jaar maar daaronder een bedrag 437.500 OZB waar betaal ik de lasten over welk bedrag ?
niet duidelijk wel weer duurder…verder staan de huizen om mij heen 3 zelfs 7 jaar te koop dus verhoging ?
betaling is volgens mij alleen inhaligheid van de gemeente…

Hoe lager de WOZ-waarde des te minder belasting u betaalt?!
ONZIN! Vorige WOZ waarde betrof €211.000 en kwam de gemeentelijke belastingen rond de €550. Nu is de WOZ op €197.000 bepaald en is de rekening voor de gemeentelijke belastingen rond de €635. Plus dat we vanaf nu per leging van de kliko’s moeten gaan betalen en het zelf wegbrengen van grofvuil per keer eveneens afgerekend moet gaan worden. Lagere WOZ goed voor de portemonnee?! Dacht het niet!!

Ja, als onze liberale overheid allerlei taken weigert uit te voeren en deze op het bordje van de gemeente legt, kan je op je vingers natellen dat de gemeente meer geld nodig heeft.

Lagee woz kan heel goed wel voordelig zijn want de waarde van uw huis zakt voor de box3 dus betaaltd u minder Peter.
De overige kosten zoals huisvuil e.d zijn echter in veel gemeenten omhoog gegaan, staat netjes op de rekening dus kan de totaalsom hoger zijn.En het zelf betalen per kliko kan weleens goedkoper zijn als u niet telkens een halve aan de weg zet maar alleen volle kliko’s.

Net de WOZ-waarde binnen. Volgens de gemeente was mijn huis meer waard geworden. Dus meer betalen vanwege waardestijging + meer betalen vanwege de correctie op het tarief voor de waardedaling van de gemiddelde WOZ.

Dit artikel gaat alleen over het feit, dat wanneer je kan aantonen, dat je woning minder waard is dan de waarde die door de gemeente is vastgelegd, je uiteindelijk ook minder belasting belasting betaalt. Het heeft niets te maken met de verschillen tussen 2011 en 2012.

Wat een onzin als de waarde omlaag gaatis goed voor je portomonnee, waar leeft Perry van Dijk.d In Rotterdam heeft men gauw de tarieven omhoog gegooit, ik betaal zelfs meer dan verleden jaar. Afvalstoffen ook flink omhoog want we moeten die beleidsambtenaren van de gemeente rotterdam betalen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN