Tegenvaller zorgkosten ouderen

Ongeveer 230.000 65-plussers hebben deze maand een brief ontvangen van de Belastingdienst een tegenvaller voor ouderen wordt aangekondigd. Eind dit jaar ontvangen zij geen of een veel lagere teruggave zorgverzekeringspremie.

De inkomensafhankelijke zorgverzekeringspremie is sinds begin dit jaar lager dan voorheen, maar het bedrag waarover de premie wordt berekend is opgetrokken van ruim € 33.300 naar € 50.000. Werknemers met een werkgever merken dat alleen door een (iets) lager netto inkomen.

Tegenvaller

Mensen met meerdere werkgevers of met meerdere bronnen van inkomen zoals ouderen met AOW en pensioen krijgen van de fiscus de premie die ze boven de maximale premiegrens betalen terug. Die teruggave is er in november. Dit jaar zal die teruggave veel minder zijn of helemaal wegvallen. Iemand met een bruto inkomen van € 40.000 kreeg in 2011 nog 371 retour, dit jaar niets. De tegenvaller kan oplopen tot € 1000 voor mensen met een bruto inkomen van €50.000 of meer.

Brief

Om de ontvangers van de teveel betaalde premie zorgverzekering voor te bereiden heeft de belastingdienst de ontvangers alvast een brief gezonden. Volgens opgave van de belastingdienst hebben 230.000 ouderen dit jaar een extra tegenvaller.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht