Geen notaris meer nodig voor grote schenking aan kinderen

De deskundige legt uit

Getty Images

Mijn zoon gaat binnenkort een huis kopen en nu wil ik hem daarbij helpen door hem een groot bedrag te schenken. Ik heb begrepen dat ik hem hiervoor belastingvrij een bedrag van € 50.300 mag schenken. Klopt dit en moet ik hiervoor naar de notaris?

Het is inderdaad juist dat ouders bij een schenking aan kinderen onder bepaalde voorwaarden gebruik kunnen maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling van € 50.300 (2012). Een vereiste hiervoor is dat het kind tussen de 18 en 35 jaar oud is. Ook is een van de voorwaarden dat de schenking wordt gebruikt voor de verwerving van een eigen woning. Als uw zoon dus tussen de 18 en 35 jaar oud is, kunt u dit bedrag inderdaad belastingvrij aan hem schenken.

[[adsense]]

Sinds 1 januari 2012 is hiervoor geen notariële akte meer nodig.
Wel dient u aangifte schenkbelasting te doen, waarbij u een beroep doet op deze vrijstelling.

N.B. Op verzoek moet met schriftelijke bewijzen kunnen worden aangetoond dat het geschonken bedrag daadwerkelijk is gebruikt voor de eigen woning.

N.B. Op dit moment is een notariële akte nog wel vereist in het geval dat gebruik wordt gemaakt van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling bij een schenking aan een kind voor de betaling van kosten van een studie of de opleiding voor een beroep. Het is niet duidelijk of dit bewust is gedaan door de staatssecretaris. Mogelijk zal er op dit punt nog een aanpassing volgen.

Auteur