Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een Samsung Galaxy Tab S 10.5 t.w.v. €399,-!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Wie betaalt de erfbelasting?

Als we geen testament hebben?

15 Maart 2012Nico van Scheijndel

Mijn man en ik maken ons zorgen over de toekomstige erfbelasting voor onze kinderen. We hebben gehoord dat die wel 40 procent kan bedragen. Zijn onze zorgen terecht en wie moet die erfbelasting betalen? We hebben geen testament.

De langstlevende partner moet volgens de wet de erfbelasting voor de kinderen, die slechts een vordering erven want de langstlevende mag het gehele huwelijksvermogen onder zich houden.

De te betalen erfbelasting valt in de praktijk over het algemeen wel mee, maar het is beter er rekening mee te houden. Kinderen hebben altijd een vrijstelling van € 19114 voordat  erfbelasting verschuldigd is. Overigens betalen kinderen pas bij een belastbare erfenis van meer dan € 115.708 maximaal 20 procent en nooit 40 procent erfbelasting.
De belasting die u uiteindelijk betaalt is vaak lager dan een eenvoudige rekensom uitwijst. De fiscus gaat er namelijk vanuit dat (een deel van) de erfenis in vruchtgebruik wordt geërfd, waardoor de erfbelasting lager uitpakt.

De rekenregels hiervoor zijn vrij ingewikkeld. Gebruik eventueel de rekenhulp erfbelasting op de website www.plusonline.nl.

zestien reacties

Berekening of niet, het blijft diefstal

Dat valt reuze mee, de tarieven zijn onlangs nog verlaagd.

Jongbloed Fiscaal Juristen, Donderdag 15 Maart 2012 12:43

Een testament opstellen is altijd raadzaam. De toekomstige erfbelasting kan daarmee mogelijk fors worden verlaagd en u kunt zaken zelf regelen, zoals voogdij en het aanwijzen van een executeur.

Ik vind dit maar een karige uitleg van de erfbelasting. Geef eens minimaal 2 voorbeelden. Dan wordt het wat duidelijker.
Dit hoort er in te staan. Wat valt onder de erfbelasting? Het eigen huis (het onroerendgoed bedrag), de auto (dagwaarde?), de inboedel (hoe bepaal je de waarde?), een caravan/boot o.i.d. Hoe wordt het erfdeel vastegesteld?
Er zijn dus heel veel hiaten in dit verhaal van de redactie.

Je hebt een totaal op de spaarrekeningen € 100.000. Je huis heeft een WOZ-waarde van € 350.000. Je auto heeft een dagwaarde van € 7000. Je schat je inboedel op € 5000. Je bent net weduwe geworden. Je hebt twee zoons. Je moet dan per kind ongeveer € 5700 betalen. Wie vindt dat redelijk? Je mag dan er wel op rekenen dat deze zoons na jouw dood weer erfbelasting moeten betalen.

Het valt inderdaad reuze mee.
Volgens die rekenhulp krijg je van alles boven de 120.000 als niet familie (anders)zelfs volledige vrijstelling.
http://i40.tinypic.com/20h5vo7.gif

Kinderen betalen helemaal geen 40%, ook niet maximaal. De hoogste schijf voor kinderen is die 20%.

Van de zotte dat er over het hard verdiende geld nog eens betaald dient te worden. Pa en Ma jaren lang gespaard..belasting hier, heffing daar en van de centen welke er over zijn gewoon nog meer heffen na de dood..stelletje lijken pikkers ;) ben blij dat er wegen om heen zijn, lange leve de EU en de paradijsjes ;)

@ Ton Mertens
Deze rekenhulp werkt niet goed. Vul maar eens € 100.000 in. En wat blijkt. U moet € 29396 betalen. Wat gaat er niet goed? Vul maar eens lukraak wat in en er rollen allerlei andere bedragen uit. Bejalve bij 121.000. Rara hoe kan dat?
Deze rekenhulp staat op
http://www.plusonline.nl/geldenrecht/rek..

Ik heb dit bij PlusOnline aangemeld. Zodra er een reactie is, meld ik me hier weer.

Dit is de meededeling die ik ontving van PlusOnline:
Dank u voor uw melding. Het lijkt er inderdaad op dat er iets mis is met de berekening, na een bepaald bedrag komt hij standaard uit op 0.
We gaan dit uitzoeken en repareren. Nogmaals dank voor uw melding.
Met vriendelijke groet,
David de Wilde
Redacteur PlusOnline.nl

Mijn mededeling nog: Ik houden het in de gaten

Jim, de kinderen betalen 10% en hebben een vrijstelling van 119.114 Euro.

@ Jim en Math
Ja zeker, dat is bekend van die 10%. Maar de weduwnaar of weduwe betaalt de erfbelasting van de kinderen. Dus hebben de kinderen er pas mee te maken als de tweede ouder overlijdt. Het gaat er mij om dat de eerste ouder die overlijdt al met erfbelasting te maken krijgt. En die is toch niet mis. Ik bedoel maar dat er zoveel bij de erfenis wordt betrokken: de eigen woning (WOZ-waarde)de auto, de inboedel, sierraden, het bezit op spaarrekening(en) en ev. aandelen. Dat loopt flink op. Dan kom je al snel aan enkele duizenden euro’s aan erfbelasting voor de langstlevende.

De rekenmodule die hier ergens boven staat vermeld, werkt nu goed. Dus @ Ton Mertens: Bij een erfenis van 121000 betaal je € 6559 per kind aan erfbelasting (als er 2 kinderen zijn). Da’s toch een flink bedrag, toch?

Interessant is wie dit betaald, maar ook wanneer moet worden betaald. Als b.v. het huis van de overleden ouders nog niet verkocht is betaal je daar dan ook al erfbelasting over en wordt er dan uitgegaan van de woz waarde?

Mijn mijn en ik zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd, het huis staat op mijn naam. Als ik kom te overlijden, mag mijn man in het huis blijven wonen, maar moet mijn zoon dan wel erfbelasting betalen, of komt dit pas als mijn man ook overleden is?

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN