Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Wat verdient Jan Modaal eigenlijk?

Bestaat een Jan Modaal nog wel?

30 Maart 2012Jaap Roelants

De politiek heeft het altijd maar over een modaal inkomen, dat er dan weer net niet op achteruit gaat als er weer bezuinigd wordt. Maar hoe hoog is dat modale inkomen eigenlijk?

Jan Modaal staat voor 33 000 euro p/j op de loonlijst van de politiek. Dat is netto 1811 euro per maand. Zes jaar gelden was dat 1704 euro. De nettolonen zijn de laatste jaren dus niet erg hard gestegen.

Het karakter Jan Modaal stamt al uit 1968, toen het kabinet De Jong het Centraal Planbureau (CPB) voor het eerst vroeg te berekenen hoe het financieel beleid zou uitwerken op lage en hogere inkomens. Jan Modaal stond model voor een kostwinner van een gezin met twee kinderen, met een salaris dat in Nederland het meest verdiend werd.

Maar ondanks dat de politiek het woord modaal nog graag in de mond neemt, moet je je afvragen of mensen zich in deze term nog wel herkennen. Binnen een groter huishouden zijn er niet meer zoveel alleenverdieners. In het merendeel van de moderne gezinnen komt anderhalf salaris binnen, omdat de partner ook enkele dagen per week een betaalde baan heeft. Bovendien, zo zegt het CPB me, is Jan Modaal niet erg met z´n tijd mee gegaan. Hij heeft geen hypotheek of huursubsidie, zodat bezuinigingen op die gebieden niet meegenomen worden in de berekening van zijn koopkracht. Bovendien is hij een statische figuur. Zijn kinderen worden maar niet groter, gaan nooit het huis uit, hetgeen de inkomenspositie van een huishouden ook danig kan veranderen. Er zijn tegenwoordig zoveel facetten die een inkomen van een huishouden bepalen, dat mensen zich niet meer in algemene beelden herkennen.

Degenen die een beter beeld willen hebben van hun lusten en lasten, kunnen het beste naar de website van budgetinstituut Nibud gaan. Daar staat een koopkrachtberekenaar, die alle aspecten van een voor velen herkenbaar modern huishouden meeneemt, dus  ook de zorgtoeslag, kinderbijslag, zorgverzekering en het verplicht eigen risico. Bovendien wordt aangeven hoeveel de boodschappen dit jaar in prijs zullen stijgen. De koopkrachtberekenaar toont hoe moeilijk het is om een algemeen inkomensbeeld, persoonlijk in te kleuren.

106 reacties

Jan Modaal inkomen per jaar 33000.00 is dat ongeveer wat een

als een hangende in de zon zg werkend kibbelende minister verdient, die zo zijn tijd verdoet ?

Netto 1811,00 per maand, bruto dan toch.
Nu snap ik ook waarom de regering denkt dat iedereen kan bezuinigen.
Yja jaren geleden was Den Uil de enige in het kbinet die wist te vertellen wat jan modaal in zijn portemonee had per maand, nu weet geen enkele minister dat, stelletje graaiers.

wat dacht je van die bijverdiensten die hun ook verdienen, ze hebben eens zoveel daar hoor je ze nooit over wat ze erbij pakken.

Met mijn €15.000 per jaar, hoe zou dit dan heten? Vrouw ver onder Jan Modaal?

die zure reacties hierboven .. welzijn is belangrijker dan welvaart

@ E. B-L: Ingrid Modaal?

Redactie: controleert u nog even op spelfouten?
Het voltooid deelwoord van ‘bezuinigen’ is ‘bezuinigd’, met een d op het einde.
.
Krantenlezer, die 1811 is natuurlijk netto.
Of is 13×1811 opeens 33000?
Als je niet kunt rekenen kun je beter helemaal niet reageren op dit soort artikelen.

die ook hier zit zeker zelf ver boven modaal

En als je dan AOW heb met 150,00 pensioen, samen 1550 euro. Hoe heet dat dan. Fooitje????

hoe heet het 12000,00 bruto per jaar

Zoveel is dat niet als je hypotheek ( en niet eens zo’n dure) energiekosten zorgkosten verzekeringen etc. gewone normale vaste lasten bij elkaar op teld ben je al bijna je salaris kwijt.

de reactie welzijn is belangrijker dan welvaart
u heeft waarschijnlijk een redelijk inkomen.
maar het gezegde geld maak niet gelukkig terecht
maar wel verdraaid makkelijk.Maar als je jezelf veel moet ontzeggen om je kinderen nog iets te geven.is het wel bitter om te zeggen welzijn is belangrijk. De reactie van MJ wat de taal fouten
betreft muggenzifterij we kunnen niet allemaal perfect zijn op taal gebied.Ik ben maar een eenvoudig iemand dus kunt u nu gaan kijken hoeveel fouten hierin staan

Trouwens AOWers velen moet voor zo’n fooiinkomen nog hardwerken !!!!!!!!!!
En moetn maar afwachten of ze nog aow of pensioen ontvangen.
Als AOWer heb je nog eens de tijd om iets bij te verdien. Tuinonderhoud, krantenwijkje. Ben je ook nog eens lekker buiten.
Mijn man doet er ook een paar tuinen bij om nog een wat leefbaar inkomen te hebben. Heeft nu late dienst ( ja 2 ploegen ook dat nog) is nu een tuin doen, maar moet vanmiddag tot 24.00uuur wel weer naar zijn baas.

En wat doet u?

ja, ik begrijp dat er bezuinigd moet worden en hoe vreselijk moeilijk dat voor velen zal zijn. met bruto inkomen van 33.000 bruto pj. is wel rond te komen maar dan mag er maar heel weinig tegen zitten. Het hangt er natuurlijk ook heel erg af van hoe hoog de vaste lasten zijn want op vaste lasten is bijna niet te bezuinigen. Men kan beter kijken naar wat het besteedbaar inkomen van iemand is.

Het lastige van het benoemen van netto bedragen is dat je moet aangeven wat er nog af gaat zoals bijv. pensioenpremie, zorgkosten e.d. Het lijkt anders netto veel meer dan in de praktijk blijkt.

Men vergeet zeker dat AOW-ers jarenlang hebben betaal voor hun pensioen maar dat wordt nu al enige jaren niet vermeerderd aan de koopkracht en er gaat bovendien komende jaar bij velen gemiddeld 7% af in
plaats dat er bij komt. Bij ons komt dat dan vanaf volgend jaar op een vermindering totaal van de afgelopen jaren op ca.15% minder in plaats van elk jaar de koopkracht vermeerdering erbij. Als je dat er bij optelt zit je aan de 20% minder !!!!
Ook om een bijbaantje te hebben, krantenwijkje e.d., gaat bij ons niet op door invaliditeit.Dan kan van mij zelf nog zeggen dat ik 29 jaar had gewerkt, tot ik invalide werd, en al die tijd pensioen heb betaald maar dat er voor vrouwen pas ca.half jaren tachtig pas wettelijk pensioen kon worden opgebouwd zodat ik toen ik in 1998 invalid werd slechts een heel klein pensioentje heb opgebouwd (€ 45,00 per maand) terwijl ik een goede functie had. Daar hoor je de jongeren niet over.Al
met al is het zo dat alleen degenen die kapitalen verdienen het uit mogen maken wat wij mogen “trekken“en of je de hele week rijst of bruine boen moet eten.

Wat onze regering in hun hart bedoelen met “Jan Modaal” is: “Jan met de Pet”, niets anders!!!

Het aangeven wat sommigen verdienen is belachelijk kijk maar naar het nieuws van vandaag, meer dan 60.000 gezinnen die aangewezen zijn op de voedselbank dat moeten zich de ministers en ook alle kamerleden aanrekenen maar vooral Rutte die zou er toch voor alle Nederlanders zijn veel gebrabbel daar is hij goed in foei dat we met dit kabinet zitten opgescheept
AOW en pensioenen met de lonen op de 0 lijn levensonderhoud wordt steeds duurder literprijs van brandstof schiet omhoog zorgpremie met eigen risico straks niet meer te betalen och wat wonen we toch in een geweldig land

Ook ik ben helaas afgekeurd.
Maar ik ben blij dat ik in nederland leef en dat er daar nog steeds uitkeringen bestaan.
Iedereen moet inleveren waarom aowers niet.
Ik zou zeggen ga naar een ander land waar ze helemaal geen aow hebben en de kinderen de ouders moeten onderhouden.
Ik ken vele aowers die klagen maar wel naar de dure slager, bakker en groenteboer gaan. Altijd koekjes in huis, want ja de buitenwereld …. Helemaal niet goed voor onze bloedsuiker en een pure luxe. En vergeet niet net als ik heeft u ook internet, duys het zal nogh wel meevallen, anders moet je die de deur uitdoen. Bespaar je op die kosten , maar ook op stroom.

Boven Jan Modaal komt niet in aanmerking voor toeslagen en subsidies, de kinderen niet voor aanvullende studiebeurzen, enz. De ‘sterkste schouders’ werken meer dan fulltime maar al verdien je het dubbele bruto, netto kom je geen steek verder…geen geld en tijd over om ‘leuke dingen’ te doen, te moe en te verdrietig om echt te kunnen ontspannen…gelukkig hebben we ons gezin en elkaar nog! Nooit een cent geleend! En we gaan zeer verantwoordelijk om met onze gezondheid, helaas veel stress door het veel te harde werken en het kaalgeplukte gevoel!

klopt Coby, als je rond modaal zit dan gaan veel (bijna alle) toeslagen aan je voorbij.

Hoeveel mensen verdienen het Jan Modaal inkomen in het echt?
Ik werk als installateur audio/video winkel maar ik kom lange na niet aan modaal inkomen.
Bruto inkomen is maar 21.689 per jaar voor iemand van 39 is dat belabberd weinig en dan wordt ik nog onder het cao loon betaald en dat wordt ook niet gecontroleerd.
Ik kan geen huis kopen laat staan huren,de woonstichting kijk echt wel of je groeit met je salaris.Ik ben in de afgelopen 12 jaar alleen maar minder gaan verdienen.Had ik vijf geleden geen aanbod gehad van een andere werkgever was ik terug bij af en had ik net iets meer dan het minimumloon toch ben ik bij mijn baas gebleven omdat ik alle vrijheid ten opzichte van de andere werkgever die mij echt een goed loon bod deed die niet veel maar ook niet weinig was.(2000,- bruto p/m.)Deze meneer wilde weten wat ik toen verdiende en dat was 1430,- bruto per maand,ik heb nog nooit iemand bleek zien worden maar toen wel,zijn reactie was dat is te weinig voor iemand van 34 jaar,daar kun je geen gezin van onderhouden laat staan fatsoenlijk van leven.
Maar zo als de oudere generatie mensen in de afgelopen 50 jaar gegroeid zijn zal de huidige werkende nooit meer op dit niveau groeien alleen maar krimpen.
En zoals het er naar uit ziet zal de werkgevers het liefst zich niet meer binden aan het cao en alleen maar flex werkers inzetten.Geen ziektewet,pensioen premie en andere sociale voorzieningen maar alleen hun eigen knip moet goed gevuld zijn.
Jan Modaal is eigenlijk onder de gewone arbeider niet langer van toepassing.
Een huis 10 jaar geleden kostte gemiddeld 200.000,- gulden en nu 230.000 euro en de salarissen zijn echt niet extreem gestegen alleen maar de kosten voor de zorg en dergelijke.
Enige remedie: Blijf positief kijk naar je eigen en niet in de knip van de buren,geluk zit hem niet in het geld maar in je zelf.

U bedoelt zeker 18.110 euro per jaar netto? Of 1811 bruto, want netto zal het wat minder zijn?
Graag ook uw reactie, redactie.

na 3 jaar ww nu tijdelijke baan voor €1250,00 pm, hoe heet dit dan?

Wanneer je het netto-inkomen beschouwd als het bruto-inkomen minus de loonheffing dan klopt dit per maand wel. (ex vakantiegeld). Natuurlijk moet iedereen in Nederland ook nog allerlei premies betalen, maar die zijn hier (alhoewel verplichte premies) niet in meegerekend!+

Jan Modaal, de ideale werknemer waarin het leven nooit veranderde. Een ideaal persoon om slechts één facet van zijn leven te bepalen namelijk: hoeveel is Jan Modaal er sinds zijn bestaan op vooruit of achteruit gegaan. Nu bestaat Jan Modaal niet en heeft hij nooit bestaan maar als rekenmodel telt hij nog steeds mee. Met name politici vinden het leuk om deze persoon op te voeren omdat je de lusten en lasten dusdanig kan invullen dat Jan Modaal er (bijna) altijd op vooruit gaat. De wereld van Jan Modaal bestaat niet dus huidige situaties kan je niet van toepassing verklaren op Jan Modaal. De goedgelovige Nederlanders die volgens eigen zeggen toch al nergens in geloven zijn wel de bewoners van het land van de sprookjes. Pensioenen, verzekeringen, zorg, werken en wonen je vertelt een sprookje en iedereen gelooft het.
Dus ook het sprookje van Jan Modaal

wat bitter allemaal
in de jaren 80 werd modaal, dacht ik, nog als een riant inkomen gezien. we ‘moeten’ nu ook wel heel veel kopen. we doen geen 20 jaar meer met een bankstel. dochter krijgt de droger (2 jaar oud) van moeder, want moeder wil toch een nieuwe droger ‘hebben’. ja die had je moeder toen niet. en dan nog al dat eten waar we veel te dik van worden en daarna al die slank middelen.
minder is meer. ik kan wel werken voor een huis met zwembad, maar dan heb ik geen tijd meer om er van te genieten.
hanny

Jan modaal moet altijd inleveren. Pak de hogere salarissen maar eens aan en voor de ziekenfondspremie in in % van het inkomen. Zij zijn bij het invoeren van ziekenfonds premie er honderden euro’s op vooruit gegaan, maar jan modeel leverd steeds meer in door de eigen bijdrage. Stop met deze ziekenfonds en voer het oude weer in.

wat ik niet netjes vind. is dat de overheid zegt, dat de baby boomers denken dat ze recht hebben op oa pensioen, maar dat dit niet waar is. dan vraag ik me af waar ons geld gebeleven is. dat 52 jaar lang , van ons loon ingehouden werd??

sjaaa.
ik ben net 65 gewoorden .
al jaren geen baan meer gehad na scheiding
dus altijd moeten passen en meten.
maar het is inderdaad zo .dat jan modaal,tussen wal en schip valt,
heeft vaak geen recht op subsidies,enz..
en ik wel,, dus dat snap ik best.en is beter de toepassing jan met de pet,

pieter zuidewind, Donderdag 19 April 2012 11:43

Wat een armoedzaaiers hier op dit forum. Ik verdien 4500 bruto per maand, en houd ongeveer 2900 euro netto per maand over. Dat is inclusief een daggeldvergoeding. Ook krijg ik een bijdrage in de ziektekosten. Bovendien een leaseauto, onbeperkt internetten en mobiel bellen. Mijn vrouw werkt ook en verdient ongeveer 1400 euro netto per maand, mits ze ook weekend en nachtdiensten draait. Ze werkt parttime.

Ik ben begonnen met 3,50 gulden per uur, zwart ! Starten om 0400 uur ochtends, tot 1200 uur smiddags met 1 pauze van 15 minuten. Door continue bijwerken en bijleren gaat het nu elk jaar beter.

Wel jammer dat ik zo veel belasting moet bepalen aan mensen die alleen maar klagen en zeuren.

Van de reactie van Pieter word ik dus niet goed, net alsof je ervoor kiest!!!!!!!!! omdat hij nu zoveel verdient, ik vind het niet netjes dat hij spreekt over armoedzaaiers, dat zijn wel de mensen die zorgen dat hij zo kan blijven wonen en leven

@Pieter Ja helemaal mee eens, hard werken in Nederland wordt niet gewaardeerd en afgestraft door het belastingklimaat wat hier heerst.

@An Pieter heeft het niet over armoedzaaiers maar over mensen die alleen maar klagen en zeuren zonder aan zichzelf te ontwikkelen terwijl ze dat wel kunnen. Voor mensen die door wat voor een reden dan ook niet kunnen werken heeft Nederland nog steeds één van de beste socale stelsels ter wereld. Alleen jammer dat bij elke maatregel die de die het kabinet neemt altijd de laagste en middelinkomens als eerste en het hardste pakt in de portemonee.

Pieter wat ben jij een bal zeg om de mensen met een lager inkomen armoedzaaiers te noemen.

Ik ben modaal(geen auto van de zaak en telefoon en vrouw die werkt) etc dat betaal ik zelf sparen doe ik ook nog en kan mijn kinderen en kleinkind genoeg geven,ga 2 x per jaar op vakantie, ik heb het gewoon goed.Heb een dak boven mijn hoofd en te eten en ben gezond, kijk naar mensen die het minder hebben dan ik en niet naar wie er meer heeft dan ik.Ik neem ee nvoorbeelld aan mijn moeder AOW en klein pensioentje 81 jaar al 36 jr weduwe nog nooit 1 dag geklaagt en ja ze kan nog sparen ook.En we krijgen regelmatig een etentje.

Alleenstaande met AOW heeft het zo slecht nog niet + 900 euro aow zorg toeslag en huursubsidie kleinpensioen als je die dingen bij elkaar op telt kom je gauw op 1200 euro per maand dus mensen niet zeuren.
Ik zeg maar zo leef vandaag morgen weer een dag.
En welke regering er ook zit er zal nooit iets veranderen.

Slaap lekker en morgen gezond weer op.

@pieter zuidenwind, U heeft precies de moraal van de huidige generatie, weinig of geen solidariteit alleen IK is belangrijk geen affiniteit met anderen die niet zo gelukkig zijn in deze maatschappij en werden misbruikt door overheid, en weinig brood op de plank hebben. wel Altijd hebben bijgedragen aan de voorzieningen die tot stand kwamen en weer zijn weg bezuinigd kinderen opgevoed met de zorgen van na de oorlog gestraft worden door criminele verzekeraars en banken lijrente weg etc inleg KWIJT VAN 15 j 150 p.mnd, en zelfs geen waardevast pensioen hebben door graaiers die het land zg. besturen mensen van UW GENERATIE

Natuurlijk in Afrika hebben ze het echt slecht als ze het beseffen – ik heb me altijd vastgehouden aan waar het slechter was. En nu heden mag ik blij zijn dat ik wat meer heb dan de minima,maar!, aan b.v. aan een relatie hoef je niet te denken want ……… je MOET leuke dingen doen elk weekend etc.. Het punt is dat mensen zicht laten leven en “MOETEN” leuke dingen doen want anders hebben ze blijkbaar niks te praten. Laten we allen eens minder naar de ander kijken maar naar “gezondheid, en wat we wel kunnen en niet naar die anderen (hoeveel houden de schijn niet op en leven dagelijks in angst om de financiële positie.
Daarom laat een ieder eens ophouden met “LEUKE dingen MOETEN doen door gebrek aan inhoud of om stof tot praten te hebben. Wat zou dat al niet een boel geld schelen Uitgaan leuk, maar niet moeten!

Die pieter ZUIDENWIND Is inderdaat iemand van deze huidige generatie alleen maar ikke ikke en de rest mag gewoon stikken, niet iedereen kan maar een baan krijgen die grote lonen heeft want de gewone werkman moet er ook zijn of wilt u dat doen ZUIDENWIND maar dan bent u niet thuis geen vuile handen maken dat is voor die armoedzaaiers wel veel strond aan de knikker hebben, denk eerst eens na voor dat u ergen op reageert maar dat heeft misschien niet geleerd daar had UUUU het te druk voor om wat anders te leren.

Hallo, even reageren op pensioenen,mijn vraag is dan ook, veel mensen praten over een klein pensioentje, wat is een klein pensioentje.
Bijv. is dat 100euro t/m 1000euro of nog minder ik lees het nooit.zou het graag willen weten AUB.
HG.Wim

goh wat een negatieve reacties allemaal,maar de ene persoon heeft meer geluk gehad dan de andere.
verkeerde beslissingen in t verleden zijn vaak de oorzaak van een minder inkomen nu,zoals b.v.
aan en verkoop huis ,er zijn mensen die nooit hebben durven kopen en zijn als ze 65 zijn een beetje de sigaar,want ze hebben niet gespaard of weinig.of voorheen in een beroep zijn blijven hangen,vertrouwend erop dat het hun tijd wel uit zou dienen.gemakzucht was ook een boosdoener.

Ooh die Nederlanders hebben nooit genoeg,ge moest eens in Belgie wonen en van een pensioentje leven +-1000 €/maand,wat dan ??

Reactie: Wim de klein.Ik krijg 94 euro pensioen pm.daar gaat ook nog eens ieder jaar wegens bezuiniging een klein hapje vanaf. Dus wat vind u heb ik nu een hoog of klein pensioen?

Het aangekondigde pakket maatregelen van de regering kan niet afgedaan worden als bezuinigingen! Het zijn ordinaire lasten verzwaringen, dat is iets heel anders.

als die luie bijstandtrekkers nou eens gingen werken in plaats van uit hun nest te liggen stinken. ik heb een modaal inkomen en heb nooit een of andere toeslag gekregen. geen aanvullende studiefinanciering voor de kinderen etc. etc. alleen maar afdragen voor die luilakken. pak je eigen verantwoordelijk en stop met zeuren.

Voor Pieter, Ik heb een HBO studie afgerond. Ik heb twee opleidingen gedaan. In totaal 10 jaar gestudeerd. Ik heb altijd hard gewerkt naast mijn studie. Op het moment ben ik hard op zoek naar een baan, maar een baan met modaal inkomen zie ik nergens (waar zijn die?). Pieter,ik weet niet in welke maatschappij jij leeft, maar tegenwoordig moet je blij zijn dat ze je 1500 euro p/m aanbieden, en dan bedoel ik bruto. En dan vraagt men ook nog om HBO. Op zijn zachts gezegd een klein beetje naief om te denken dat je met hard werken alleen zomaar een modaal inkomen krijgt. Ik begrijp ook dat je niet meteen een modaal inkomen kan verwachten, maar ik vind 1500 euro p/m erg weinig, en ik kan je vertellen het heeft een erg wrange nasmaak als je van dat loontje elke maand ook nog je studieschuld moet aflossen. Gelukkig hoef ik maar 33% loonheffing te betalen, maar vincent, (en alle andere met hun “modale” inkomen die claimen dat we niet moeten zeuren) ik zou graag met je willen ruilen en 52% belasting betalen. Ruilen iemand?!!

Ann de euro is er nog helemaal geen 15 jaar joh

quote: “Men vergeet zeker dat AOW-ers jarenlang hebben betaal voor hun pensioen maar dat wordt nu al enige jaren niet vermeerderd aan de koopkracht en er gaat bovendien komende jaar bij velen gemiddeld 7% af in.”

NIET WAAR, je hebt betaald voor de mensendie nu (en toen) AOW krijgen! Het is namelijk geen spaarrekening maar een solidariteits regeling. Dat is iets heel anders.

Wat ik me wel afvraag bij alle zeurende mensen, hoe konden mijn ouders een gezin onderhouden (5p) met een modaal salaris en nu kunnen we dat niet meer?

Mensen moeten eens stoppen met klagen en leven naar wat ze waard zijn. Dus verdien je niet veel dan in een goedkope woning in een goedkope buurt. etc etc

Maar nee, iedereen wil op vakantie, wil een nieuwe flatscreen voor iedereen in het gezin, wil een auto, wil nieuwe kleding, etc

In NL zijn we verpest met teveel en we vinden ook nog dat we er recht op hebben.

bah bah wat een wereldvreemde mensen hebben we hier toch!!!

Vanochtend 17 mei uitgelekt lenteaccoord gelezen. Werd er niet vrolijk van. Alle zaken die mensen buiten hun wil of bemoeienis overkomen zijn duurder geworden, neem de zorg.
De bezuinigingen komen het hardst neer op mensen die hun baan zijn verloren en gepensioneerden met AOW en een klein pensioen net boven 10.000 euro 3.25% koopkrachtverlies. Ik hoop dat veel mensen die zich in deze situatie bevinden zullen stemmen op een van de 3 oppositiepartijen: PvdA, SP of PVV waardoor een meerderheid in de kamer ontstaat die in ieder geval de plannen naar de afvalemmer kan sturen en er redelijke bezuinigingsplannen voor in de plaats kan brengen. Stem dus niet op VVD.CDA.Christen Unie, Groen links of D66. Zij zijn verantwoordelijk voor het Kunduz (lente)accoord dat nu wordt doorgerekend

lookgoodaround, Zaterdag 23 Juni 2012 01:14

Klopt Pieter,
De politiek heeft geen geheugen en geweten.
Ze laten hier mensen de grens over komen,mannen in jurk en vrouwen in een soort omgekeerde kolenzak met een kijkspleet allemaal erg functioneel bij een zandstorm in een woestijn.
Hier kunnen ze zelfs niet op een vrachtauto rijden,struikelen met in en uitstappen over de jurk,dat is al te gevaarlijk en de verschrikkelijke aanblik van een boerkazak ,heeft geen positief signaal voor een simpele baan op de arbeidsmarkt!Eigen keuze natuurlijk,maar wel hand ophouden en teren op de gemeenschap,die bezwijkt onder deze extra lasten.Het beste is als men zichzelf fin.kan redden,een jaarvergunning ,ieder jaar weer bezien of vergunning tot verblijf verlengd mag worden en anders weer terug vanwaar men vandaan kwam.Zoals in de VS en Zwitserland etc. al jaren wordt toegepast.
Zodat,Jan Modaal,niet geheel door de enorme belastingdruk wordt uitgeknepen en alle vaste lasten gewoon kan betalen,dat is een minimale leef eis en anders geeft het teveel spanningen,die voor de hardwerkenden onder ons niet toelaatbaar zijn!
Probeer te kiezen voor een politieke partij,die daar iets aan wil en gaat doen!

verontruste burgers , Zondag 12 Augustus 2012 14:04

wij zijn als vereniging al jaren bezig om jan modaal in perspectief te zetten. het is zeer moeilijk om ivm koopkracht zoals CPB die berekent iedereen in een plaatje te krijgen. als dat wel zo was,komen zeer velen in dit land onder de armoede grens.er is nog nooit een juiste vergelijking geweest inkomen versus stijging lasten en de koopkracht in euro’s meer of minder. feitelijk zou het betekenen dat elk jaar de koopkracht daalt. met name sinds intrede euro. omdat de koopkracht bepalend is voor stijging uitkeringen en lonen, stijgen die dus in elk geval vanaf intrede euro minder als zou moeten. het kan zomaar 15 tot 25% zijn sinds de euro zijn intrede deed. juist daarom is elke stijging aan huur/energie/zorg en gem lasten funest voor diegenen die amper 3/4 modaal hebben (bruto iets meer als bijstand) per saldo is dat gelijk aan wel gezond kunnen eten en niet. idem kleren en noodzakelijke scholing en meerkosten daar aan gerelateerd. wie neemt de handschoen op?

Tijden veranderen, Dinsdag 21 Augustus 2012 16:46

De AOW is een omslagstelsel; dit betekent dat de werkenden allemaal meebetalen om de AOW van de (op dit moment nog) 65+‘ers te betalen. Het lijkt of je als werkende je eigen OW btaald, maar dat is niet zo, je betaald als werkende de AOW van de huidige AOW’ers.

De afgelopen 40 jaar ging dit goed omdat er veel meer werkenden dan gepensioneerden waren. Helaas is dat nu voorbij. De ‘baby-boom’ generatie nadert de 65 en daarmee neemt het aantal 65+‘ers dramatisch toe en het aantal werkenden sterk af. Feit is dat dit betekent dat steeds minder werkenden een toenemend bedrag aan AOW moeten opbrengen voor een groeiend groep AOW’ers; dit is niet op te brengen.

Dit is de reden waarom de AOW leeftijd verhoogd wordt: enerzijds betekent dit (in theorie) meer werkenden, omdat er langer doorgewerkt wordt, anderzijds hoeft er minder AOW betaald te worden omdat er steeds later AOW betaald wordt (van 65 naar 66 naar 67). Daarbovenop worden we ook nog heel snel heel veel ouder en dus ook langer AOW doorbetalen.

Zelfs met deze maatregelen neemt daarom het bedrag dat werkenden per persoon aan AOW moeten bijdragen meer en meer toe. Het lijkt onvermijdelijk dat de AOW-grens de komende decennia opschuift richting de 70 jaar en tegelijkertijd de AOW ook nog verlaagt wordt.

Natuurlijk klagen de babyboomers hierover (over gebrek aan solidariteit ed), maar het is ook een feit dat dit probleem al in de jaren ’70 (kabinet Den Uyl) onderkend is en dat toen overwogen is om een voorziening te treffen voor de toekomst. Uiteindelijk heeft elk kabinet daarna besloten het probleem vooruit te schuiven of te negeren en het in ieder geval niet op te lossen. Er is dus geen voorziening n het probleem is hier nu. Dat is geen beschuldiging aan de babyboomers, simpelweg een constatering.

Feit is dat de huidige regeling niet is vol te houden. Zonder wijzigingen moeten werkenden (per persoon) 3 tot 5 keer zoveel aan AOW moeten gaan bijdragen aan AOW als dat nu gebeurt. Dat is niet op te brengen.

Ja, de AOW leeftijd moet en gaat omhoog.

Echter, ik voorspel u dat de enige manier om de huidige AOW vol te houden binnenkort ter sprake gaat komen: er gaat ook naar vermogen en inkomen gekeken worden.

Ik voorspel dat binnen afzienbare tijd (10 jaar?) AOW’ers met een flink pensioen en/of vermogen minder of geen AOW meer zullen krijgen. Dat is niet omdat mij dat een goed idee lijkt, maar het is een manier waarop de bestaande AOW uitkering betaalbaar blijft.

Als iemand een beter idee heeft mag deze het zeggen natuurlijk!

Ik heb Australiers altijd verteld hoe goed het is
in Nederland, maar sta nu sprakeloos, als ik dit forum lees, zware belasting 52%, hier 46% wat ingaat als men 150,ooo euro [180,000 dollars] ver-
diend, eerste 15,000 euro belasting vrij,
Een aow echtpaar krijgt 30,000 dollars, [24,000 euro] belasting vrij, en kortingen op vaste lasten
Nu komt het mooiste, voor de aow hebben we nooit
betaald, het zat zogenaamd in met de belasting.
Extra pensioenen worden betaald door de werkgever,
9% van iemands loon of salaris, en word binnenkort
opgebracht tot 12%, deze pensioen fondsen worden
behandeld door verzekering zaken en banken, de
regering heeft er geen macht over,[kunnen het dus niet leeghalen zoals in Nederland,30 miljard]
Op het moment kunnen wij doen met een dollar wat
jullie doen met 1 euro, behalve om een huis te huren, dat kost hier snel 1200 euro per maand,
zo je moet een eigen huis hebben, en aflossen in 25 jaar ik persoonlijk ken niemand die een huis huurt, onder onze family of kennissen,en dat zijn er heel wat

Maar uiteindelijk vind ik dat Jan modaals inkomen
veel te laag is, en dan nog maar niet te vergeten de btw hier 10% straks bij jullie 21, Ik wens jullie heel veel good luck.

Ik zou met vele inkomens die hier voorbij komen willen ruilen. Ben helaas ziek geworden en krijg zo’n 12000 euro bruto per jaar. Natuurlijk is het fijn DAT je een uitkering krijgt in Nederland, maar zie het niet als zaligmakend. Eigen risico voor de zorg ben ik sowieso elk jaar al kwijt en dat wordt nu ook nog verhoogd bij de meeste partijen. Verder is alles in het leven alleen maar duurder geworden ipv goedkoper. Dus zowel aan de inkomstenkant als aan de uitgavekant heb ik een groot probleem. Houd na alle vaste lasten misschien zo’n 100 euro per maand over om te eten, kleding of gewoon een keer iets leuks te doen. Heb geen dure flatscreens, rijd in een auto uit 1993 die ik ook nog eens gekregen heb van mijn gulle oma. Ik doe mijn boodschappen bij de Aldi. Keer op vakantie gaan gaat al helemaal niet. Ik geef dus niet meer geld uit dan er binnenkomt, maar een echt leefbaar leven kun je het ook niet noemen en al helemaal als je ziek bent.
Ik gun iedereen hun hoge inkomens, je werkt er immers ook hard voor, maar soms proef ik hier wel alsof mensen niet moeten zeuren en dat we in een geweldig land wonen etc. Kan allemaal zijn, maar daarom bestaat er nog wel een soort van armoe OOK in Nederland! Hoge inkomens betalen meer belasting, maar na alle premies blijft er nog steeds aanzienlijk meer over dan mijn 12000 bruto per jaar. Het leven van deze mensen zal dus altijd een stuk makkelijker zijn financieel gezien. Ik kan dit leven amper meer betalen en elke onverwachtse uitgave kan de doodsteek betekenen. Dat leeft ook niet echt prettig. Geldstress naast het ziek zijn is een dodelijke combinatie. Ik ga nu dus volledig tegen mijn overige principes stemmen op de PVDA (altijd VVD gestemd). Moet nu echt aan mezelf denken. Met de VVD aan het roer zal het de komende jaren alleen maar zwaarder worden voor de laagste inkomens.

Of je gaat offshore werken…valt tenminste nog wat te verdienen. Moet je niet zeuren als je twee weken van huis bent, dat hoort erbij. Ben je daarna ook weer twee weken thuis, en je heb een salaris van $4500 bruto.

“Ik ga nu dus volledig tegen mijn overige principes stemmen op de PVDA (altijd VVD gestemd)”
En zie wat er op het bordes komt :-) Politiek in NL: na de slippertjes van LPF en PVV maakt het echt geen reet uit waar je op stemt. En dat is misschien maar goed ook. Overigens prima, dat ik als 3xmodaal flink meer moet dokken voor gezondheidszorg, studie etc. Zo zie je maar waar googlelen op “wat is nou een modaal inkomen” je brengt. Ik schrok hier van overigens. Nog meer respect voor mensen die het krap hebben.

Even over de belastingvelaging!!

Dit heeft de VVD erg goed gedaan en PVDA erg slecht.

Die belasting verlaging is alleen bij de hoge inkomens te merken.

van 52% naar 48%

en dan wordt er gezegd dat 42% naar 38% gaat.

Hoe zit het met het deel tot 18800 waar je tegenwoordig ongeveer 33% over betaald!!!
Dat gaat natuurlijk 38% worden!!!!
En je betaald dan maar over een klein deel 38% wat voorheen 42% was.

Hier hoef je geen deskundige voor te zijn om te zeggen dat we gewoon genaaid worden waar we bij staan.

Waarom hoor ik hier niemand eigelijk over??

echtpaar A.O.W + pensioen, Vrijdag 02 November 2012 13:28

Wat een zorgen met dit kabinet dit is niet genieten van je pensionering.Laat iedereen in zijn eigen waarde want ieder gezin of echtpaar is verschillend qua inkomen. In ons geval lag de echtgenoot 6 maanden in een ziekenhuis waarvan nu 2 jaar ziek ook daar rekent niemand op kosten P-garage 1000euro 3000 euro benzine verreden afstand was 80km- of 160 km als de situatie kritiek was en je kan alles ook niet meer aftrekken van de belastingdienst zelfs een maand verpleeghuis niet dus waar MOET DIT HEEN MET DEZE ZORGKOSTEN straks hebben we niets meer.
Een en al ARMOEDE net zoals mijn ouders in de oorlog tulpenbollen eten. Het is een nachtmerrie

Ik weet een oplossing alle kamerleden ruilen met salaris van jan mordaal en de hierbij gehoorende lasten en regelingen.
Dan weten ze wat het is om een arbeider te zijn.

Jan modaal.”.er was eens een minister die noemde dat het klootljes volk

Als ik 1 ding in mijn leven heb geleerd dan is het wel “Met klagers geen nood en pochers geen brood” Ik geloof dat ik 1 van de weinige tevreden mensen ben die rond moet komen met 12.000 euro per jaar, met een puberzoon! Deze heeft heel goed z’n best gedaan op school, zit nu met z’n 16 jaar op MBO en dat is te vroeg, ov jaarkaart en studie financiering krijgt ie pas op 18 jarige leeftijd. Ik heb een eigen huis met iets overwaarde (altijd zuinig geleefd) dus ook geen recht op kwijtscheldingen. Toch red ik het iedere maand en er blijft zelfs af en toe geld over om leuke dingen te doen. Het leven is zo duur als je het zelf maakt…………….

Zalig, Een beetje 24/7 in bed liggen 6 maanden, Totaal geen luxe, Basis leven, een winterslaap. Met het seizoen mee. even 25000 ophalen in 5,5 maand, periode april- oktober. En dan werkeloos. Winterslaap houden. Tenzij ik zelfstandig vanuit huis extra inkomen kan generen (maar niet voor een mager uurloon, loonslaaf, elders) Niet trekken/niet afdragen. Ik wil niet meer gaan verdienen door te werken. Maar het moraal achter het verhaal. Stel dat ik wel 67 haal. Nog 37 jaren te gaan. enkele jaren langer leef naar mijn 67, en ik zou aow ontvangen. Als er dat er nog is. Dan trek ik. Minder betaald dan ontvangen. De kasstaat wordt niet gespekt door mensen zoals mij, op dit moment. Al die grijsjes melden dat ze recht hebben op de aow. Omdat ze premie betaald hebben. Maar feit is… Dat dat er niet meer is. Als er nu geen premie binnenkomt, is er geen geld voor a.o.w. toch?
Mijn motto. Ik betaal niet en ik haal niet. Wel kort door de bocht gedacht. Tja een stuk terug in de tijd. Alle inkomsten die ik extra zou generen worden geen loon. Maar geïnvesteerd in ondernemen. Niks afdragen. Ach ja ga maar weer winterslaap houden. i.p.v aan zelfontplooiing te doen of mij nuttig te maken voor de maatschappij. :-) Dit gaat weer nergens over.

Laten we ook niet de VUT-premies vergeten die momenteel nog worden betaald door een heel aantal mensen die hier nooit gebruik van zullen maken. Er zijn ouderen die het niet breed hebben maar ook genoeg die een ruim inkomen hebben (en vermogen). Het is niet allemaal kommer en kwel en voor de laagste inkomens is er nog steeds een vangnet. Mijn vader heeft een WAO-uitkering (1000/1100 euro netto p/m) en mijn ouders gaan zuinig om met hun geld zonder dat het hen aan iets ontbreekt. Ze hebben een eigen huis, rijden auto en hebben een leuk bedrag op de spaarrekening. Het is maar net wat je ‘eist’. Bijvoorbeeld waarom vaak nieuw ipv 2e hands? Omdat men vindt dat ze er recht op hebben….

>Bijvoorbeeld waarom vaak nieuw ipv 2e hands? Omdat >men vindt dat ze er recht op hebben….

>Het is maar net wat je ‘eist’. Bijvoorbeeld waarom >vaak nieuw ipv 2e hands? Omdat men vindt dat ze er >recht op hebben….

Daar gaat het toch om? Vraag creëren, zorgt voor economische groei als iedereen 2e hands koopt, is er weer meer werkeloosheid in enkele sectoren. Ik doe niet mee nu, geen auto, geen tv, niks. Geen vakantie. Moet men deze docu eens kijken: The Century Of Self Happiness Machines van Adam Curtis. Echt wel interessant. Dan wil ik meer inkomen genereren. Maar volgens mij ben ik weer aan het afdwalen van het hele onderwerp. En heeft dit niks te doen met jan modaal. Misschien kan ik beter over het weer gaan schrijven.

Pieter Zuiderwind, Je hebt helemaal gelijk! De meeste zijn allemaal toch zoooo zielig en armzalig en jullie komen echt allemaal te kort. Iemand leeg plukken, dat is lekker en solidair. Gewoon lekker lui en lekker, de ander het vuile werk laten doen. Kortom ga maar lekker op water en brood leven en niet boven je stand. Ga maar naar de voedselbank als je zo nodig vlees wilt eten! Waar zijn de tijden, waar mensen bijvoorbeeld opvallendekleding aan moesten, als ze WW krijgen of andere vorm van bijdragen? Gewoon weer doen en moet je eens zien hoe snel ze aan de bak gaan! De ww mag je gewoon bij de gemeente ophalen! Ga maar lekker in de rij staan! Voor 12 uur per dag en 7 dagen in de week en dan 8 weken lang en dan weer 2 weken vrij in ver weggistan in de jungle / offshore / oorlogslanden kun je circa 90.000 a 100.000 euro bruto per jaar krijgen. Dan mag je ook nog eens circa GEMIDDELD 42% belasting over je salaris betalen. Kortom dit gaat helemaal nergens over, tijd om te verhuizen naar een belastingvriendelijker paradijs? PS altijd blijven lachen =)

wat een geleuter allemaal

Als er gesproken wordt over “een klein aanvullend pensioentje” , aan welk bedrag (netto) moet ik dan denken?

Wat een onzin allemaal wat jij daar schrijft Pieter.
Je mag blij zijn dat je zo’n inkomen hebt. Niet ieder individu heeft de mogelijkheden gehad om er meer uit te halen dan jij. En dat hangt niet alleen af van de wil van het individu.
Maar om dan die personen armoedzaaiers te noemen vind ik ver beneden peil. En dan hou ik me nog in.

Wat een verschillende meningen en wat een onzin meningen zitten erbij. Ik vind het persoonlijk moeilijk om rond te komen, vanwege de hoge vaste lasten. oude auto, maar wel diesel, energie, stook 18 graden. Verwarming gaat om 20.00 uit. Ik verdien met 100% werken 31.000 bruto per jaar, heb HBO. Word in principe goed betaald, maar steeds meer moeite om rond te komen. Loop alle subsidies mis. Wilde er met 60 uit, de obu is over. Toen plannen voor prepensioen, ziet er niet meer naar uit. Nu moet ik werken tot 65 en 7 mnd, als het geen 9 mnd wordt. Inderdaad de babyboom. Maar met 18 gaan werken. Studie in eigen tijd en eigen geld. Niet zoals nu, met 28 gaat werken, vanwege de studie. Mag ik dan nu naar huis? Neen door werken: wie niet steelt of erft, kan werken tot dattie sterft. Want met de verhoging van de AOW, komt er ook meer geld vrij, vanwege meer sterfte gevallen, mensen die wel hun hele leven betaald hebben. Daar hoor ik niemand over. In een paar jaar tijd, moet ik 6 jaar langer werken. Dat vind ik nog eens grof. Pensioenen gaan aangepast worden aan de verhoging van de AOW leeftijd. Ik hoor niets meer over het leegroven van de pensioenkassen van een paar jaar geleden, toen er gelden nodig waren. Terug dat geld, dan is er genoeg om te indexeren en alles in stand te houden. Teven stemmingmakerij, naar de jongere generatie toe. Babyboomers, die hebben het gedaan, daar zijn er teveel van en daar moet voor betaald worden. Hebben wij het niet mogelijk gemaakt, dat de jongeren konden studeren en nu nog. Is er wat mis mee om een bijbaantje te nemen, naast je studie. Ik dacht het niet. De mentaliteit van de jongeren is anders, aanmerkelijk anders, daarmee bedoel ik een ander tempo. Om het scepties te zeggen: ze beginnen al met uitrusten. Even bijspringen om een ouder iemand te helpen, neen hoor, dat wordt niet eens gezien.
Dus m.a.w. er is ook een grote mentaliteitsverandering nodig en als er dan zoveel gestudeerd wordt, begrijp ik niet dat er niet doorzien wordt de stemmingmakerij, van het kabinet om de weg vrij te maken voor verlaging van AOW en pensioenen. Over bijdehand gesproken, het valt m.i. wat tegen. Lees ook eens wat anders dan de telegraaf.

Oja, ik betaal toch wel extra belasting en spek de staatskas. ik koop afentoe staatsloten. Nette belastingbetaler ben ik toch. hahaha

De mensen die het meest zeuren hebben het vaak zo slecht nog niet.
Ik zie sommige daarvan rijden in 2 auto’s!
Ze wonen in een comfortabele soms zelfs luxe woning
Gaan(soms meerdere malen) naar het buitenland op vakantie.
Daar kan ik nou over zeuren met 1000 euro netto per maand MINDER dan Jan Modaal :-)

Wat is modaal, welke mensen zijn dat die dat verdienen? ik heb 52 jaar gewerkt in verschillende beroepen maar ik heb het nooit kunnen verdienen.
Mensen in den haag (de regering)wordt eens wakker 80% verdient het niet, zelf niet in mijn familie en vriendenkring verdient het modale inkomen van 33.000 euro.

Jan met de pet? Ik kan er niet eens een pet van kopen.Men kijkt altijd maar naar de inkomsten,maar vergeet te kijken naar wat er uit moet,bv.door het hebben van een groot gezin.

Ben 73 jaar aow met een goed pensioen
Netto 1900 per maand vaste lasten per maand 1300
600 per maand over rijd in een zusuki jaar 2000 belasing vrij komen net rond dus niet sparen
Maar we zijn allebei goed gezond fietsen veel .Gaan niet op vacantie , en zien veel van de natuur .Hier twee blijde mensen . want gezondheid is ons alles waard

Mijn man is 64 jaar en werkt nog 4 dagen in de week.
Op zijn 15 de werkte hij al in een fietsenfabriek
Nu al meer dan 30 jaar in weer en wind als muskusrattenvanger.
Versleten knieën,schouders en handen.
Hij hoopt zijn a.o.w. te halen.
Hebben we het beter met een klein pensioentje erbij dan nu het geval is.
Werk zelf vanaf mijn 16 de in de gezondheidszorg.(Nu nog parttime) Ben 60 jaar. Hoop het nog even vol te houden.

Weet uit ervaring dat je zeer vindingrijk moet zijn met geld uitgeven als je onder de loongrens van z.g. Jan Modaal valt.
Wij hebben met de studie van onze oudste kinderen( nu 39 en 35 ) het geluk gehad dat van overheidswege daar aan werd meebetaald. Hebben allebei H.B.O. opleiding gedaan en goede banen.
Onze jongste van 26 jaar heeft minder geluk.
Heeft ook H.B.O. opleiding gedaan,waar wij veel aan moesten meebetalen
Nu nog bezig om universitair af te ronden.
Om dit te bekostigen werkt hij 3 dagen in de week.

Wij hebben het geluk dat we van huis uit niet veel gewend waren en hebben geleerd niet meer uit te geven dan dat er binnenkomt.
Dit hebben we onze kinderen ook weer meegegeven.

Wij kijken in dankbaarheid terug dat we met beperkte financiële mogelijkheden nog nooit tekort zijn gekomen.
En dat we de gezondheid hadden en hebben om te kunnen werken.

Wij hopen net als Benny nog in gezondheid van onze “oude dag” te kunnen genieten.

Tjonge jonge wat een klagers. Ik kijk vandaag voor het eerst op deze site. Het lijkt mij wenselijk dat we in Nederland een klaagmuur gaan bouwen. Geniet van het leven zolang dat je nog kunt en maak je niet zo druk om de centjes.
Wel eens gekeken hoe het in andere landen gesteld is met uitkeringen?

Martin van Dijkhuizen, Zondag 09 December 2012 16:27

Dat we weten dat we moeten inleveren dat weten we nu wel. Maar het gaat erom wat in Den Haag wordt gezegd. Ze laten blijken dat iedereen een modaal inkomen verdient. Was dat maar waar, dan raken veel minder mensen in de schulden. Ze moeten dan ook niet de zorg verhogen de huren niet verhogen de btw niet verhogen de boodschappen niet duurder laten worden en wat ook al meer, zelfs de gemeentelijke belastingen gaan omhoog, zo kan ik nog wel meer dingen op noemen.

Een Jan Modaal salaris, het loont steeds minder om te gaan werken. De verschillen met de grijp en graaisalarissen zijn nog nooit zo groot geweest. Met o.a. dank aan de PvdA!

Rick? Blaat je niet maar wat? Als het aan de PVDA ligt worden de verschillen kleiner.
Als het aan de VVD ligt, groter.

Werknemers minder en ja, de baasjes meer.

Pieter, zwart verdienen dus jij bent 1van diegene die een ander de das omdoet die wel eerlijk werkt, en daar ook nog trots op is?

Ik heb financieel geen klagen, zit boven modaal, maar men vergeet vaak dat mensen met een bovenmodaal inkomen en dus hogere functies meestal meer werken dan 36 of 38 uur per week. Ik werk zo’n 60 uur in de week in ploegendienst en moet hiervoor dagelijks 2 ,5 uur reizen. Thuis ben ik meestal alleen om te eten en te slapen, ik werk veel om de studie vamn mijn kinderen te betalen, vooral de reiskosten reizen de pan uit. Vakantie heb ik slechts 24 dagen per jaar en op vakantie ga ik slechts 2 weken’

Verdien bruto per maand 3600,- Netto 2200,. December 2900, inhouding loonbelasting. Gaat natuurlijk nergens meer over. Werk me de pokken, hoop stress, slapeloze nachten. Dan zegt men als je maar gezondheid hebt, heb kennissen in de bijstand. Die liggen lekker op de bank met laptop spelletjes te spelen. Geen stress en gezeur van matennaaiers op het werk, nare chefs, targets enz. Ze nemen genoeg met wat ze hebben. Wie is nu beter af? Ben nu 47 heb met 67 straks 48 jaar gewerkt. Mocht ik ooit ontslagen worden, wat ik niet hoop, ga ik NOOI meer werken.

Martin, het klopt totaal niet wat je zegt, er werken heel veel mensen op modaal niveau. Ik werk zelf in de zorg en ken niet anders dan modale verdieners, voorheen werkte ik in het onderwijs, idem dito, dus waar je die 80% vandaan haalt is me een raadsel.
Verder zegen netto bedragen helemaal niets. Heb zelf twee studerende kinderen die door de zware studie, geneeskunde, niet in staat zijn er bij te werken. Wonen ook op kamers dus tel uit je winst, zorgkosten erbij enz. Dan slinkt het netto bedrag vrij snel. Gelukkig woon ik nog in een voorheen premie A woning dus woonkosten zijn laag. E twee andere kinderen werken gelukkig al wel.

Ik ben 25 jaar weduwe, nu 72 jaar. heb aow en een klein pensioen van mijn man.Kan er goed van rond komen, maar zet wel de tering naar de nering.
Want of je nu alleen woond of met meerdere, alle vaste lasten van huur, energie,etc. blijven gelijk. En probeer ook nog te sparen, wand reken er op dat ik straks mijn eigen zorg moet kopen,nu kan ik het nog zelf.Wens degenen die het wel moeilijk hebben veel sterkte.

@Lika, men vergeet niet dat mensen die meer verdienen ook meer uren maken en meer verantwoordelijkheid dragen (uitzonderingen daargelaten). Maar vergeet je de mensen niet die aan deze twee voorwaarden voldoen maar blij mogen zijn dat ze de 30.000 euro per jaar halen? Ik noem maar enkele beroepen: Verpleegster/verpleger, assistenten (van dokters etc), bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs en ik zal er vast wel nog een paar zijn vergeten te noemen. Vergeet niet dat bv een verpleegster een GROTE verantwoordelijkheidsgevoel moet hebben jegens de patienten en de zorg daarvan (op tijd medicijnen, verschonen, begeleiding, emotionele kwesties etc) en bv. een vrachtwagenchauffeur een kolos van 30-50 ton op de weg bestuurt temidden van vele zich a-sociaal gedragende B-rijbewijzen en niet alleen ladingen moet vervoeren die soms wel tonnen waard zijn maar ook voor 10 man moet opletten? Sorry, maar dan heeft een veelverdiener op kantoor in mijn ogen maar weinig verantwoordelijkheidsgevoel nodig hoor. Dus kom niet meer aan met recht hebben op een bovenmodaal salaris als je veel uren draait, dat is een belediging naar ondermodaal betaalde beroepen met 60+ uren per week die nauwelijks de 13 euro p/u halen; voor 25 euro p/u, 40u p/w op kantoor koffie roeren wil ik ook wel.

Wat een zuurpruimers hier. Pak je kansen als ze er liggen. Heb een MBO opleiding met een aantal op HBO cursussen gedaan. Voor €1500 of €1800 kom ik mijn bed niet uit. Ben nu 35 jaar en verdien €3000 bruto, inclusief lease auto. Exclusief eventuele bonus, die is ongeveer 100 tot 200 per maand. Mensen moeten zichzelf verkopen bij je werkgever. Goed opletten wat je uitgeeft en je kan prima rondkomen.

Ha Ha, Ik werk in Zwitserland en een trambestuurder van het Zuricher verkehrsverband is al een rijkaard Die verdient omgerekend 80.000 euro en betaalt circa 15% belasting. Nederland is een lage lonen land en een paradijs voor niet werkenden. Nergens krijg je zo makkelijk geld. Dat weten de MOe landers inmiddels ook. Hier moet je werk hebben anders krijg je geen verbijfsvergunning. NL trekt de paupers aan, CH de hoogopgeleiden. Ik keer er nooit meer naar terug. Ben toch eens blij dat je geld krijgt zonder tegen prestatie. In 90% van de wereld was je al verhongert. Daarbij werken miljarden mensen 60 uur per week voor minder luxe dan de verafgoode Nederlandse minima

IK denk dat veel van de klagers opde partij v/d arbeid hebben gestemd.
NOU,die zijn dan nu behoorlijk verraden door Samson.

Jammer dat ons sociale systeem langzaam aan wordt uitgehold door werkschuwe bloedzuigers en dat aan de andere kant de mensen met potentie zich slechts op hun eigen portemonnee focussen en naar t buitenland (CH) vertrekken. Gaat de goeie kant op VVD

Ik werk 38 uur per week als buschauffeur en verdien € 2000,- netto per maand. Daarnaast klus ik nog wat bij en en heb ongeveer € 440,- extra dus ik mag met € 2440,- netto per maand niet klagen.

Weet je iedereen heeft wel wat te klagen,
ook degene die zo protserig met zijn inkomen moest opscheppen,die had het weer moeilijk met de hardwerkende mensen die het wat minder hebben.
Maar laten we wel wezen,al de bezuinigingen waren niet nodig geweest als de betuwelijn plus de zgn snelle fyra samen goed voor 100 miljard ,tel daar onze eerlijke banken bij op die gesteund moesten worden.
miljarden en of miljoenen zijn er uit de pensioen potten gehaald.en nu maar de jongeren laten geloven dat de ouderen die meestal 40 0f 46 jaar gewerkt hebben,hun pensioen waar ze zelf voor gewerkt hebben ,ten kosten gaat van de jongeren.
trouwens wij hebben ook een zeilbootje hoor,al 20 jaar dezelfde,ik hoop dat me niet misgunt wordt.
groetjes van Lidewij.

piet de ambtenaar, Vrijdag 06 September 2013 22:01

Bruto 5500 per maand, netto 3250. Ben ambtenaar, schaal 13, 36 uur p/w, 50 vrije dagen, ov kaart 2e klasse gratis, laptop, telefoon gratis. Mij hoor je niet klagen, ben 53. Mochten ze me na 30 maanden herplaatstijd tegen volledig salaris moeten ontslaan krijg ik 38 maanden ww + bovenwettelijke ww en max. 114 maanden aansluitende ww uitkering. Is in mijn geval 4000 bruto ww uitkering. kortom, ik maak me geen zorgen meer tot aan mijn pensioen/AOW.

Wat een geklaag weer door de meesten hier. Voor degenen die het zogezegd zo arm hebben: je hebt het aan jezelf te wijten. Wie op zijn luie kont blijft zitten en de hele dag zeurt over wat-ie tekort komt, mag van mij aan de geeuwhonger blijven. Ga verdorie werken! Dan heb je genoeg om van te leven. En die mensen die een ziekte hebben, moeten ook ophouden met dat handje op te houden. De tijd van pappen en nat houden is over. Aan het werk allemaal en alle uitkeringen en toeslagen in de ban. Weg ermee. Het wordt tijd dat Nederland eens volwassen wordt.

Mojo…….

Volgens mij weet jij niet waar je over spreekt.
Er zijn mensen die hun IQ ergens onderweg zijn verloren en volgens mij ben jij er daar 1 van. Helaas zijn er meerdere zoals jij. Tot ze zelf in de situatie komen en dan ineens als hardste gaan brullen.
Spijtig.

Ik ben het volledig eens met Mojo.
Ik heb altijd veel geld verdient door te werken 24/7.
Dus mensen als jullie geld willen hebben hou dan op met janken en kom met je luie reet van de bank en ga werken.

Hallo, ik ben mevrouw Lucy Young, een onderhandse lening geldschieter die leven geeft eenmalige kans leningen. Heeft u een lening nodig hebt dringend om je schulden afbetalen of u een lening nodig hebt om uw bedrijf te verbeteren? Jullie zijn door banken en andere financiële instellingen verworpen? Heeft u een consolidatie lening of hypotheek nodig? op zoek naar meer, want we zijn hier om al uw financiële problemen een ding van het verleden te maken. We fondsen aan particulieren te lenen die behoefte hebben aan financiële steun, dat een slecht krediet hebben of behoefte aan geld om rekeningen te betalen, te investeren voor het bedrijfsleven tegen een tarief van 2% hebben. Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat wij een betrouwbare en begunstigde bijstand en bereid zijn om een ​​lening aanbieden. Dus neem contact met ons vandaag via email op: (lucyyoungloan@gmail.com)

Mrs Jordan William, Donderdag 28 Augustus 2014 12:53

Hallo,

Heb je al afgewezen door uw bank of andere financiële instelling ingeschakeld? Wij kunnen u helpen met de lening die u wilt, als u behoefte heeft aan een lening of financiële bijstand ANTWOORD ons vandaag met een bedrag dat nodig is

Persoonlijke leningen:
Business Leningen:
Student Loans:
Bouw leningen:
Woningkredieten:
Zakelijke expansie leningen:
Schuld consolidatie leningen:
Zijn avelieble plus Wij zijn snel en dynamisch getest en vertrouwd.

Contact E-mail: (libertyloanconsultant@gmail.com) voor meer informatie.
Thanks
Mrs Jordan William

Piet de ambtenaar, Vrijdag 21 November 2014 22:00

Ben ik weer, ben inmiddels 55, 9 maandjes ziek geweest tegen 100%, was ik aan toe want ambtenaar spelen is vermoeiend hoor. Ben ook van mijn reistijd af want dat lukte me niet meer, ben nu geplaatst op 10 minuten lopen van mijn werk, lekker hoor. Ze gingen wel over mijn schaal 13 zeuren maar heb me doof gehouden, van die 5500 euro bruto blijven ze af, ze kunnen ook niks beginnen en ach, het boeit ze ook niet. Nog 5 jaartjes volhouden en dan lekker met pensioen, krijg ik 2600 netto per maand voor niksdoen, kan niet wachten…….

Goedendag,

Bent u behoefte aan een lening? zoals de lening af te betalen uw afd, het bouwen van een huis van uw eigen of om uw huur te betalen en financiële problemen op te lossen, is hier een kans voor u, kunnen we een lening regelen om uw budget op slechts 3% rente. Indien u interesse hebt, neem dan onmiddellijk contact met ons op: hoodlucas01@live.com

Ben ik weer en wat gaat de tijd snel he. Alweer bijna een jaartje verder, doe nog altijd weinig op een dag dus die 3250 netto per maand blijven makkelijk binnenkomen. Gelukkig hebben we een loonakkoord gesloten en ga ik per 1 januari a.s. naar netto 3350 per maand. Ook de ouwe lullen dagen blijven bestaan en die heb ik ook nodig. Gelukkig laten ze me nu met rust en zeuren ze nergens meer over, ach, het is toch de schatkist die mijn salaris betaald dus waar ze zich druk om maakte heb ik nooit begrepen. Nog iets meer dan 4 jaar en dan pensioen, het gaat al opschieten. Oh ja,as maandag ben ik vrij, ouwe lullendag genomen….

Heeft u een dringende lening nodig hebt om uw schulden te wissen of je moet een hoofdletter lening om uw bedrijf te verbeteren? Heb je door banken en andere financiële instellingen zijn afgewezen? Heeft u een consolidatie lening of een hypotheek nodig? Zoek niet meer als we zijn hier om al uw financiële problemen een ding van het verleden te maken.

Dit is de Maria Scott lening bedrijf. Wij bieden leningen aan degenen die geïnteresseerd zijn tegen een betaalbare rente van 3% bedragen variëren van $ 5.000,00 dollar tot een maximum van $ 100,000,000.00 dollars zijn.

Onze leningen zijn goed verzekerd maximale veiligheid is onze prioriteit.
BELEGGERS zijn ook nodig.

Neem contact met ons op via e-mail:
info.marialoancompany@gmail.com

Neem contact met ons vandaag: info.marialoancompany@gmail.com

Vriendelijke groeten
Mevrouw Maria Scott

Hallo, bent u in elke vorm van financiële moeilijkheden? Heb je nodig een lening om uw schulden? Bent u een zakenman of vrouw die van plan zijn om uit te breiden zijn of haar bedrijf? Wij bieden lening van alle soorten aan particulieren, bedrijven en organisaties die behoefte hebben aan een lening tegen een lage rente van 3%. contan dereklender@hotmail.com naam van de aanvrager lening aanvraagformulier samenwerken: land: bezetting: Sex: doel van de lening: leeftijd: telefoonnummer: bedrag dat nodig is: lening duur: maandelijks inkomen:

lening bieden
Heb je een lening nodig? heb je al afgewezen door uw bank bleek te wijten aan slecht krediet? Heeft u onbetaalde rekeningen of schulden? Heeft u droomt van het opzetten van een bedrijf hebben? we geven onze lening tegen 1% intereste tarief. Neem contact met ons op voor een lening vandaag op miotti.stefano lening firm@hotmail.com om een einde te maken aan al uw financiële problems.We zijn snel en betrouwbaar en eerlijkheid is onze horloge woord. Indien u een lening voor welk doel dan ook, laat het ons weten en onmiddellijk contact met ons
Naam:
land
Saté en Stad:
Adres:
Mobiel nummer:
Leenbedrag:
Lening Duur:
Contacteer ons vandaag nog via e-mailadres. (Miotti.stefano loanfirm@hotmail.com)

Mevrouw Ferdinand Melissa, Vrijdag 15 Januari 2016 07:46

Ik ben mevrouw Ferdinand Melissa. een legitieme en erkende geldschieter. We achterhaald
goede lening van alle soorten in een zeer snelle en eenvoudige manier, persoonlijke lening, woningkrediet,
Student lening, zakelijke lening, Investor lening, auto lening, Consolidatie van de schuld, enz … met een betaalbare rente van 3%
Weer terug naar ons als belanghebbende op de onderstaande gegevens:
CONTACT: mevrouw Ferdinand Melissa
E-mail: melissaloanhome@gmail.com

Let op: Onze minimale lening som 1000 Up-afdelingen, Leningen
toepassing kan dezelfde dag worden verleend en het is 100% gratis (risico).

E-mail: melissaloanhome@gmail.com
Dank en God Bless You
Mevrouw Ferdinand Melissa

Hoeveel geld krijg je eigenlijk?

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN