Borgstelling opheffen

Omdat mijn dochter en haar man tien jaar geleden geen hypotheek kon krijgen voor hun huis zijn mijn vrouw en ik borg gaan staan met de overwaarde van onze woning. Nu mijn schoonzoon werkloos is geworden voorzien we problemen, kunnen we van de borgstelling af?

Waarschijnlijk niet, tenzij uw dochter en haar man beide voldoende inkomen hebben om zelfstandig de hypotheek kunnen dragen. In dat geval kunt u de financiële instelling die de lening heeft verschaft vragen de borgstelling te schrappen.

Kunnen uw dochter en schoonzoon niet zelf de hypotheek dragen, dan zal de bank u aan uw borgstelling houden. Bij nalatigheid van uw dochter en haar man kan de bank u dan verplichten de hypotheeklast, de rente en eventuele aflossingen voor uw rekening te nemen.

Omdat uw schoonzoon nog twee jaar WW ontvangt is het nu zaak om enerzijds op basis van hun huidige inkomen de leencapaciteit laten berekenen van uw dochter en schoonzoon zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Anderzijds moeten zij plannen maken voor als de werkloosheid langer duurt dan twee jaar. Bijvoorbeeld nu al omzien naar een andere goedkopere koop- of huurwoning.

Mocht er na twee jaar nog geen uitzicht zijn op werk of andere woning dan moet u als borgsteller helpen de financiële verplichtingen van uw kind te voldoen. Eventueel kunt u dat doen in de vorm van een lening of voorschot op de erfenis.

Bron 
  • geldenrecht.nl