Geen lot uit de loterij

Hele volksstammen doen mee aan loterijen. En wie dat wil doen, moet dat natuurlijk vooral zelf weten. De één vindt het heerlijk om te dromen van die grote geldprijs. De ander durft het niet aan om níet mee te doen… stel je voor dat de hele straat wint en jij niet! Een volgende vindt het gewoon spannend om te krassen. Weer een ander vindt het een leuke manier om goede doelen te steunen. Allemaal prima.

Toch is één van de eerste dingen die ik als budgetcoach adviseer bij mensen die krap zitten: loterijen opzeggen. En daar blijken mensen nog behoorlijk veel moeite mee te hebben. Want stél je voor dat die grote prijs valt op hun lot… dan zijn alle geldzorgen meteen verleden tijd!

Er valt niets tegenin te brengen. De crux zit in het ‘stel je voor’, in het ‘als’, in het ‘wie weet’, in het ‘wat als’…. De kans op een flinke prijs bij loterijen is zó waanzinnig klein! Het woord ‘winkans’ is bovendien verraderlijk. Want als je voor € 15 per maand meespeelt in een loterij en je wint een keer € 50 – dan heb je misschien het gevoel dat je spekkoper bent. Uiteindelijk betaal je wel € 180 per jaar voor die ene keer een kleine prijs.

Wie het lastig vindt om uit te komen met z’n geld, blijkt juist vaak geneigd te zijn om mee te doen aan loterijen. Ik ben meerdere mensen tegengekomen die aan verschillende loterijen deelnamen, daar per maand tientallen euro’s in stopten. Ondertussen hadden ze wel verschillende onbetaalde rekeningen liggen.

Nee hoor, gokken doen we niet. Dat is weggegooid geld…we doen alleen mee aan die twee loterijen. Meedoen aan een loterij is óók gewoon gokken. En in nagenoeg alle gevallen dus geld weggooien. Gokken kun je prima doen als je geld over hebt. Heb je geld tekort? Blijf er dan ver bij vandaan!

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl